Izvor Selce

Margareta Bozović Devčić i Ružica Biljman nominirane za priznanje “Zvone”

Robert Šimonović

Predivno je znati da si i nakon deset godina nekome još bitan - Margareta Bozović Devčić i Ružica Biljman s ravnateljem Nikicom Sečenom / Foto Vedran KARUZA

Predivno je znati da si i nakon deset godina nekome još bitan - Margareta Bozović Devčić i Ružica Biljman s ravnateljem Nikicom Sečenom / Foto Vedran KARUZA

Dvije odgajateljice Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce konkurirale su za priznanje koje se dodjeljuje odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu. Posebno je bitno da su ih nominirala djeca koja su boravila u bivšem Dječjem domu Izvor, a danas su zreli i odrasli ljudi 


SELCE – U moru negativnih, loših vijesti, teških životnih sudbina i tužnih priča, kao i moru društvene nepravde, nejednakosti, nedovoljne osjetljivosti, licemjerja i korupcije, gotovo da smo i zaboravili da život čini i ona druga, ljepša i svjetlija strana medalje. Ovoga puta, vijest o postojanju druge stane medalje, one koja odiše pozitivnom energijom, srećom, ljepotom, radošću, empatijom i ganućem, ali prije svega vjerom u postojanje istinske dobrote čovjeka i njegove iskonske ljudskosti, stiže iz Selca, točnije Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce. Naime, dvije tamošnje odgajateljice – Margareta Bozović Devčić i Ružica Biljman – nedavno su nominirane za dodjelu priznanja »Zvone« koje se dodjeljuje odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu, i to u znak zahvalnosti, prepoznavanja i vrednovanja njihovog osobitog doprinosa životima djece i mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi.Margaretu Bozović Devčić i Ružicu Biljman tako je dopala čast da se pronađu u rijetkom i izabranom društvu, a koje čini tek osam odgajatelja u sustavu alternativne skrbi za djecu, i to na razini čitave Hrvatske. Ono što je poprilično važno naglasiti, odgajateljice nisu nominirali kolege, struka ili druge službene institucije, već bivši korisnici usluga u području socijalne skrbi, odnosno djeca koja su boravila u nekadašnjem Dječjem domu Izvor Selce, a danas su već zreli i odrasli ljudi.


 Pozitivne vijesti iz Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce / SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Pozitivne vijesti iz Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce / SNIMIO: VEDRAN KARUZA
 


Ponos i zadovoljstvo


Dodjela priznanja »Zvone« održana je u maloj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, a dobitnice priznanja su odgajateljice Merisande Pjerabon (Dom za djecu Lipik) i Radmila Sekanić (Dječji dom Vrbina Sisak). Kako ističe ravnatelj Centra Izvor Selce Nikica Sečen, iako Margareta Bozović Devčić i Ružica Biljman nisu dobile priznanje, biti uopće nominiran među osam odgajatelja na razini cijele Hrvatske zaista je iznimna čast, ponos i zadovoljstvo.
– Valja istaknuti da biti odgajatelj u sustavu socijalne skrbi zaista znači biti čovjek, u pravom smislu te riječi. Formalno govoreći, danas u sustavu odgoja i obrazovanja ne postoji zanimanje odgajatelj u socijalnoj skrbi, odgajatelj za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, odgajatelj za djecu s problemima u ponašanju ili pak odgajatelj za djecu s teškoćama u razvoju. Za takvo što ne možete se školovati. Naši odgajatelji, koji su po struci uglavnom nastavnici, učitelji, profesori, pedagozi ili psiholozi, dugo vremena nisu niti znali da će se u životu baviti zanimanjem odgajatelja u socijalnoj skrbi. Oni koji su ipak odlučili baviti se takvim zanimanjem, prije svega su to odlučili zato što su osjetili poziv. Po mom osobnom mišljenju, radi se o jednom od najsloženijih zanimanja uopće, a koje se događa u sredini koja nije stimulirajuća i s »materijalom« koji je u vječitom opiranju. Naši odgajatelji moraju istovremeno biti njegovatelji, učitelji, savjetnici, ali prije svega oslonac i podrška, prijatelji i zamjenski roditelji – rekao je Sečen.


Priznanje u spomen na Zvonimira Tonešetića


Priznanje »Zvone« ove se godine dodjeljuje prvi put, a nosi ime Zvonimira Tonešetića, jednog od mnogih odgajatelja koji su svoj posao shvaćali kao poziv i kojeg su njegovi kolege, djeca i mladi jako voljeli. Zvonimir Tonešetić bio je socijalni pedagog koji je radio u Centru za odgoj djece i mladeži Karlovac, SOS Zajednici mladih Velika Gorica te Centru za pružanje usluga u zajednici »Vladimir Nazor«. Tonešetić je aktivno promicao i zagovarao prava djece i mladih u sustavu socijalne skrbi. Nažalost, preminuo je početkom 2021. godine, što je potaknulo grupu od četiri stručnjaka u području alternativne skrbi da pokrenu dodjelu spomenutog priznanja.

 


Sretne i počašćene


Margareta Bozović Devčić i Ružica Biljman otkrile su nam da je dodjela priznanja u Karlovcu protekla u poprilično emotivnom i inspirativnom tonu. Dodjeli su prisustvovali i neki od bivših korisnika usluga iz područja socijalne skrbi, gdje su čitali, iznosili i s prisutnima dijelili svoje životne priče, svjedočanstva i iskustva. Skromne, samozatajne i nenametljive kakve jesu, odgajateljice iz Centra Izvor nisu htjele previše sebe isticati u prvi plan, ali su priznale da su se osjećale sretno, počašćeno, uzbuđeno, pa čak i iznenađeno.
– U početku nisam znala o čemu se uopće radi, tko me nominirao i za kakvo priznanje. Nije mi bilo niti na kraj pameti da je netko mogao mene predložiti. Tek sam kasnije saznala da se radi o bratu i sestri koji su kod nas dugo godina bili u smještaju. Ispočetka se pitaš čime si to zaslužio, ali naravno da se kasnije osjećaš počašćeno i ispunjeno – rekla nam je Ružica Biljman.
Margareta Bozović Devčić kaže da je i danas u kontaktu s djevojkom koja je odlučila nominirati upravo nju, a ista djevojka danas ima 29 godina te vlastitu obitelj.
– Nazvala me i rekla: »Teta, ja sam čula za ovo priznanje koje će se dodjeljivati odgajateljima i ja moram vas prijaviti. Bili ste mi skrbnica, zamjenska majka, prijateljica.«. Naravno da je predivan osjećaj nakon što čuješ takvo što i kada s odmakom od deset godina saznaš da si nekome ostao u sjećanju te mu bio i ostao bitan – govori Margareta Bozović Devčić.odgajateljice, Izvor Selce, priznanje Zvone