ATRAKTIVNA TURISTIČKA DESTINACIJA

Lišanj nudi sve što se može poželjeti: Bili smo na najposjećenijoj plaži u Novom

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Ova ljepotica od plaže, koja ponosno nosi Plavu zastavu, simbol iznimne kvalitete i čistoće mora, kao javno kupalište otvorena je 1886.Novi Vinodolski, grad je bogate kulturno-povijesne baštine, a razvio se i proširio uz morsku obalu iz stare frankopanske utvrde Novigrad i nekadašnje je političko i kulturno središte Vinodolske knežije, a s najstarijim pisanim zakonikom, Vinodolskim zakonom iz 1288. godine, slovi kao »kolijevka zakonodavstva«. Grad je bio naseljen i u antici, o čemu svjedoče mnogi arheološki ostatci među kojima su i zidine utvrde Lopar, a u novijoj povijesti ističe se kao rodna gruda plejade književnika iz porodice Mažuranić, posebice braće Antuna, Ivana i Matije koji su uvelike pridonijeli razvoju i boljitku ovoga grada.


Novi Vinodolski nadaleko je poznat po svojim prirodnim ljepotama, kamenitoj obali, čistom moru i šumom bogatom zaleđu i prepoznat je kao atraktivna turistička destinacija, o čemu govori 140 godina duga turistička tradicija. Naime, počeci turizma smještaju se u 1878. godinu, izgradnjom prvog drvenog kupališta od strane novljanske obitelji Mrzljak, čime se Novi Vinodolski svrstava u red turističkih pionira primorskoga kraja.


Besplatan Wi-Fi


Novi Vinodolski zaista se može pohvaliti prekrasnim plažama za svačiji ukus, od uređenih i popločenih, do divljih razasutih u okolici mjesta. Ipak, najpoznatija i najposjećenija je gradska plaža Lišanj, koja se smjestila u samom centru grada, ispod istoimenoga hotelskoga kompleksa. Ova ljepotica, koja ponosno nosi Plavu zastavu, simbol iznimne kvalitete i čistoće mora, kao javno kupalište otvorena je davne 1886. godine.


Foto galerija: Lišanj - plaža za morski užitak Foto: Vedran Karuza
Danas je to prava gradska urbana plaža, uglavnom betonska sa šljunčanim i pješčanim dijelovima i u potpunosti uređenim pristupom moru, osiguranim i za osobe s invaliditetom. Do nje se vrlo lako može doći pješice, iz centra grada, ali i automobilom koji je moguće ostaviti na parkingu Lukavice i Glavica, po cijeni od 10 kuna na sat.


Ova plaža savršena je za sve kupače, svih dobnih skupina, a nudi sve što se može poželjeti, od pregršt zabavnih sadržaja do bogate ugostiteljske ponude, kafića, fast fooda i slastičarnice.
Plaža je opremljena standardnim sadržajima koji dolikuju gradskoj plaži, klupama, koševima za smeće, kabinama za presvlačenje, tuševima za koje je potrebno izdvojiti 2 kune, ali tu je besplatni javni toalet, a ono što će mladost posebno razveseliti, jest besplatni Wi-Fi na plaži.


Otok ljubavi

Dvjestotinjak metara od obale i plaže Lišanj smješten je maleni otočić San Marino, koji je nekada služio ribarima za tunolov. Na njemu se nalazi gotička crkvica, posvećena sv. Marinu. Crkvica je izgrađena na temeljima veće crkve u 17. ili 18. stoljeću. U temeljima crkve pronađena je mramorna ploča iz 4. stoljeća, s natpisom u čast rimske carice Helene. Danas je ovaj otok, zbog svoje romantične vizure, postao popularnim otokom ljubavi i slovi kao savršena lokacija za održavanje ceremonije vjenčanja, ali i svadbenih večeri.

Da kupači zaista vole ovu plažu, govori i činjenica da je uvijek prepuna, a točno takva je bila kad smo se odlučili prošetati njome. Na veliki betonski dio sunčališta sjatili su se domaći i strani kupači i opuštajući se, lovili svoje zrake sunca, a oni koji više vole hladovinu, povukli su se na drugi dio plaže gdje se nalazi lijepa šetnica i gusta borova šuma i prirodan hlad.


Na plaži je moguće iznajmiti i ležaljke sa suncobranom i po cijeni od 120 kuna cijeli dan uživati, tik do mora.


Vožnja na kauču


Preskačući brojne »šugamane« u pokušaju da ulovimo djelić ljetne atmosfere na plaži, susreli smo lokalne kupače koji se na ovoj plaži kupaju od mladosti – više od šezdeset godina, kažu. Ive Buneta i Tomislav Barišević za nas su se prisjetili »stare kupalnice ke su imali«:


– Bila je to predivna plaža s drvenim kabinama i trambulinom te krasnim mliječnim restoranom na ulazu ispred hotela Lišanj koji je tada bio jedan od najljepših hotela na Jadranu, kazali su nam i otkrili kako se najradije sjećaju hotela San Marino – »kadi se tancalo i pivalo i kadi su nastupali svi estradni pjevači bivše države«. Ova plaža i danas privlači mladost, tako smo u produžetku susreli nogometaše NK »Rakovac«, Dominika, Danija i Arleyja koji su guštali na ležaljkama i kazali nam da im na plaži nedostaje malo pijeska.


Ipak, pijesak se na plaži može naći, možda ne u moru, već na odbojkaškom igralištu. Osim toga, tu su i razni sadržaji za djecu od dječjeg igrališta do trampolina i aqua parka, a odrasli za to vrijeme mogu uživati u kafiću i popiti kavu za 10 do 12 kuna ili se osvježiti pivom za dvadesetak.


Ocjena

•Pristup plaži                  10
•Pristup moru                 10
•Plaža                                10
•Ugostiteljska usluga     10
•Sadržaji        10
•Parkiralište        10
•Čistoća               10
•Pridržavanje
epidemioloških
mjera               4

Ono što nas je posebno zanimalo jest bogat sportski i rekreativni sadržaj koji se na rijetko kojoj plaži može naći. Od standardnog iznajmljivanja pedalina i supova, za iznos od 100 kuna za sat vremena, ljubitelji sportskih aktivnosti na vodi ovdje će doći na svoje jer mogu birati od vožnje padobranom po cijeni od 400 kuna za jednu osobu, do vožnje na banani, tubama, kauču i letećoj formuli i za 3 minute adrenalina platiti 80 kuna.


Moguće je ovdje isprobati i one ozbiljnije sportove kao što je skijanje na vodi i wake board, i za 10 minuta izdvojiti 300 kuna ili za isti iznos iznajmiti jet-ski i uživati u petnaestominutnoj vožnji.