Početak sezone

LIPANJSKI START OBEĆAVA Glavnina turista u hotelu Lišanj u Novom ipak – domaći turisti

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Zaista smo odlično popunjeni, gotovo neočekivano i naglo. Osim domaćih turista, koji su činili najveći dio posjeta, slijedili su Austrijanci, Slovenci, Nijemci… – kaže šefica recepcije Anita FeleNOVI VINODOLSKI – Domaći turisti kao da su jedva dočekali otvaranje novljanskog hotela Lišanj i u odličnoj popunjenosti tog simbola novljanskog hotelijerstva prošlog vikenda od ukupnih odličnih 430 turista činili su glavninu posjeta! Šefica recepcije u hotelu Lišanj, Anita Fele, to i potvrđuje:


Nedavno obnovljen


– Zaista smo odlično popunjeni, gotovo neočekivano i naglo. Osim domaćih turista, koji su činili najveći dio posjeta, slijedili su Austrijanci, Slovenci, Nijemci…
Hotel Lišanj – »vitalni stogodišnjak« s kojim su Novljani počinjali svoje tradicije u hotelijerstvu – kojem je kapacitet znatno povećan u drugoj polovini prošloga stoljeća, a onda je nedavno i kompletno obnovljen, bio je 2018. godine mjesto svečanog obilježavanja 140. obljetnice hotelijerstva u Novom Vinodolskom.


Tada mu je razina kvalitete usluga povećana na četiri zvjezdice i ima 168 soba s prosječno trima posteljama u svakoj. Lišanj je proteklih godina u vlasništvu obitelji Radaković, a marketing je preuzeo crikvenički Jadran.
Direktorica hotela Lišanj, Leila Štrus, potvrđuje da je hotel orijentiran prvenstveno na obiteljske goste, i to obitelji s djecom.


– Imamo mnogo pogodnosti za djecu i vrhunske sadržaje s također vrhunskom animacijom. Sin vlasnika hotela, gospodin Ratko Radaković, sudjeluje u svim značajnim aktivnostima u vezi s poslovnim pitanjima značajnim za hotel u ovom iznimno izazovno izazovnom poslovnom razdoblju.


Novi najmoprimaci, crikvenički Jadran, želi proširiti izvanpansionsku ponudu na izlete naših gostiju u Gorski kotar i ostale nacionalne parkove, a na naš obližnji otočić San Marino, popularni otok ljubavi i mjesto mnogih svečanih vjenčanja, izleti su svakodnevni i već tradicionalni – govori direktorica Leila Štrus.


Povijesne zgode


Hotel Lišanj smješten je na samoj obali u poznatoj novljanskoj Lišanjskoj uvali, a uz taj hotelski objekt vezuju se i mnoge povijesne zgode, događaji i usmena predaja među još uvijek živim žiteljima grada ili njihovim potomcima.


U razdoblju između dvaju svjetskih ratova, a onda i nekoliko desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, hotel Lišanj bio je središte društvenog života, mjesto održavanja mnogih kulturnih zbivanja u gradu, održavanja kazališnih predstava, kulturnih i društvenih skupova i stjecište raznolikih okupljanja na kvalitetnoj razini.


Objekt je danas usklađen s najsuvremenijim zahtjevima turističkog tržišta i prati sve značajne trendove i prohtjeve najizbirljivije hotelske klijentele, u što ulazi i izvanpansionska ponuda te bazeni u objektu i na obližnjoj plaži te salon za masažu i uljepšavanje.


Ukratko, može se reći da je hotel Lišanj od prije dvije godine počeo svoj novi život u posve novom izdanju. A od prošlog vikenda – što je očito iz najnovijih statističkih izvješća – i novo razdoblje u »novom normalnom« postkorona razdoblju!


Otvoren 1894. godine


Hotel Lišanj izgrađen je kapitalom obitelji Potočnjak, supružnika Ladislava i Marije rođene Mažuranić. Gradnja je trajala dvije godine, a otvoren je 1894. i imao osam soba i veću društvenu dvoranu.


No, već godinu prije otvaranja Lišnja, prema tadašnjim ljetopisima, u Novome je boravilo 300 gostiju koji su stanovali i hranili se u privatnim kućama.


Primat domaćim gostima


U trenutačnom sastavu gostiju hotela, prema nacionalnostima, dominiraju domaći turisti (više od 50 posto), ali se uskoro očekuje da će Nijemci povećati svoju zastupljenost na više od 25 posto, Slovenci 15 posto, Česi 10 posto te Švicarska, Belgija, Austrija i ostale zemlje EU-a oko 5 posto.