Muzej u Grižanama čeka svjetlije dane

Kuća Klović spremna za novu renesansu ideja i posjetitelja

Robert Šimonović

Rodna kuća i muzej u Grižanama posvećen slikaru Juraju Juliju Kloviću / Foto Marko Gracin

Rodna kuća i muzej u Grižanama posvećen slikaru Juraju Juliju Kloviću / Foto Marko Gracin

U povodu Noći muzeja 29. siječnja, Vinodolska općina i njezina Turistička zajednica pripremaju digitalnu izložbu, tj. virtualni obilazak Kuće Klović, a u pripremi su i razni drugi projektiGRIŽANE Bude li se netko, nekada, u nekom budućem vremenu bavio poviješću, sigurno će se u jednome trenutku svojega istraživanja morati pozabaviti i fenomenom 2020. godine. Buduće generacije možda će 2020. godinu nazivati godinom žrtava koronavirusa, no pritom će morati biti vrlo oprezni te u svoja razmatranja uključiti i činjenicu prema kojoj se žrtve ne mjere tek direktnim ljudskim ugaslim životima, već i puno širim i dalekosežnijim posljedicama. Jedna od mnoštva njih je, primjerice, zamiranje kulture, odnosno stagnacija kulturno-umjetničkih djelatnosti i manifestacija te s njome povezano zanemarivanje i ignoriranje ljudske potrebe za estetskim doživljajem…


 Jedan od izložaka majstora minijature / Foto Marko GRACIN

Jedan od izložaka majstora minijature / Foto Marko GRACIN


 


Posjeti na minimumu


Godina koronakrize utjecala je tako i na turističko-kulturnu ponudu Vinodolske općine, a negativno se odrazila i na organizirane turističke obilaske i pojedinačne posjete impozantnoj Kući Klović u Grižanama. Ipak, u povodu Noći muzeja koja će se održati 29. siječnja, Vinodolska općina i Turistička zajednica Vinodolske općine pripremaju digitalnu izložbu, tj. virtualni obilazak Kuće Klović, a u pripremi su i razni drugi projekti. Direktorica Turističke zajednice Vinodolske Općine Alenka Spoja nada se dolasku boljih vremena po pitanju turističkih posjeta i oživljavanja kulturno-umjetničkih djelatnosti i manifestacija s većim brojem prisutnih ljudi. Spoja navodi da su posjeti Kući Klović u 2020. godini svedeni na minimum, dok su u godinama prije zabilježile vrlo zadovoljavajući broj turističkih obilazaka i individualnih posjeta.


Kuća Klović posjetiteljima je vrata otvorila 2014. godine / Foto Marko Gracin

Kuća Klović posjetiteljima je vrata otvorila 2014. godine / Foto Marko Gracin

– Zbog čitave situacije oko koronavirusa, prošle godine nismo imali djelatnika zaposlenoga u Kući Klović, a gotovo da i nije bilo nikakvih posjeta. Praksa je inače bila sezonski zapošljavati ljude, no to se prošle godine zbog korone nije dogodilo. Interes posjetitelja za obilaskom Kuće Klović u prošloj je godini znatno smanjen, a ona se još i danas otvara isključivo uz prethodnu najavu, odnosno poziv upućen Turističkoj zajednici, gdje se pritom izrazito pazi na poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera zaštite – pojašnjava Alenka Spoja.


Edukativni karakter


Pored izložbenog karaktera, Kuća Klović ima i edukativni karakter kojim se nastoje privući sve dobne skupine, poglavito one najmlađe, a Spoja navodi da su prijašnjih godina upravo djeca bila česti posjetitelji.


Kontinuitet trajanja od 2014.


Kuća Klović naziv je za prostor u kojemu se nalazi muzejska zbirka posvećena »Michelangelu minijature«, tj. renesansnom umjetniku Juraju Juliju Kloviću koji se 1498. godine rodio, ni manje ni više, nego upravo u Grižanama. Ova memorijalna zbirka eksponata posjetiteljima je vrata otvorila 2014. godine, dok je ideja o pokretanju projekta nazvanog Kuća Klović počela još 2006. godine, kao dugogodišnja potreba i želja stanovnika Grižana i čelnika Vinodolske općine, ispričala nam je direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine.
U zgradi nekadašnje škole izgrađene 1887. godine, Vinodolska općina pokrenula je projekt Kuće Klović, a prihvatila ga je Primorsko-goranska županija koja je od samih početaka financijski popratila njegovu realizaciju. Godine 2012. uređen je prostor muzejske zbirke te okoliš zgrade, da bi se godinu nakon toga krenulo u nabavku eksponata vrijednih 750.000 kuna. Na Dan Vinodolske općine, 15. travnja 2014. godine, službeno je otvorena Kuća Klović, a u sam projekt tada je uloženo oko 3 milijuna kuna.

 


– Kuću Klović obilaze mnogobrojna djeca u sklopu svojih programa škole u prirodi i otkrivanju užeg i šireg zavičaja. Uz organizirane posjete škola iz naše županije, i onih šire, dolaze i druge ciljane skupine, kao što su to skupine planinara ili penzionera. Tu se inače održavaju i književne večeri, predstavljanja knjiga, izložbe, edukativne radionice za vlasnike OPG-ova i za iznajmljivače, tečajevi harmonike i niz drugih aktivnosti. Nažalost, prošla godina je za mnoge turističke djelatnike, pa tako i za nas, bila izrazito teška i bremenita. Iskreno se nadam da će nam ova godina donijeti bolje i veselije dane i da ćemo se ponovo moći vratiti svojim aktivnostima i realizaciji planiranih projekata – rekla je Alenka Spoja.– Vrlo je važno da Kuća Klović ponovo oživi jer na taj način ne samo da promoviramo ovu muzejsku zbirku i Julija Klovića kao velikana svjetskog glasa, već skrećemo pozornost javnosti na Vinodolsku dolinu i bogato nasljeđe Frankopana na koje smo iznimno ponosni. Poseban naglasak stavljamo na autentičnost Vinodolske doline, prekrasnu prirodu te bogatu i vrijednu kulturno-povijesnu baštinu – zaključila je Spoja.


Alenka Spoja uz lik »Michelangela minijature« / Foto Marko GRACIN

Alenka Spoja uz lik »Michelangela minijature« / Foto Marko GRACIN