Kud' svi, tud' i mi

Krasotica koja mami kupače: Kako je selački Rokan postao hit na Instagramu

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na samoj plaži nalazi se predivni beach bar i restoran s velikom terasom zaštićenom širokom drvenom konstrukcijom koja daje nekad toliko željeni hlad kojeg na plaži gotovo da i nemaSunčeva lopta u punom sjaju i dva-tri oblačka iznad blještećeg mora čest je prizor u Selcu ljeti. Samo četrdesetak kilometara udaljeno od Rijeke, ovo pitoreskno mjestašce smješteno u uvali na sjeveroistočnom rubu Kvarnerskog zaljeva nezaobilazna je ljetna destinacija, bilo domaćih ili stranih posjetitelja.


Ono što čini ovo mjesto živopisnim i posebno lijepim jesu njegove uske uličice, brojne trgovine u nizu i štandovi koji prate glavnu ulicu sve do glavne gradske plaže Rokan.


Klopa i za vegetarijance


Samom vožnjom kroz centar Selca mogu se vidjeti razni štandovi, od onih sa suvenirima, ukrasima, sladoledom, brzom hranom, pa sve do onih s odjevnim predmetima. Te prizore tijekom vožnje prati osjećaj zabrinutosti da bi parking mogao predstavljati mali problem.
Ulaz na glavnu gradsku plažu svima znanu kao plaža Rokan ne plaća se, no WC koji je na samome ulazu, plaća se 3 kune. Cjenik na ulazu navodi i da ćete platiti za dvije ležaljke sa suncobranom 100 kuna, za tuš 2 kune, za 8 minuta trampolina 10 kuna te za šator 150 kuna.


Foto galerija: Selački Rokan, krasotica koja mami kupače Foto: Vedran Karuza


Od ostalih sadržaja, tu je unajmljivanje kajaka ili primjerice sportski park koji je prisutan na većini plaža crikveničke rivijere. Za tu »morsku« aktivnost trebate dati 60 kuna za 30 minuta, 130 kuna za cijeli dan, a tu su i varijante od pola dana te čak i ona za sedam dana.


Ogladnite li, mjesta za brigu zaista nema. Kod oglasnog dijela blizu plaže vidljivo je istaknuta reklama za obližnji restoran koji nudi janjetinu i svinjetinu na ražnju, riblje i mesne specijalitete te razna jela za vegetarijance, kako su istaknuli.


Štoviše, na samoj plaži nalazi se predivni beach bar i restoran s velikom terasom zaštićenom širokom drvenom konstrukcijom koja daje nekad toliko željeni hlad kojeg na plaži gotovo da i nema.


Foto Vedran Karuza


Takvo što je garancija za predah i uživanje u raznim jelima koje nudi taj ugostiteljski objekt, od više vrsta bogatih salata, pašti i woka, odrezaka po želji, sve do razne ribe. Tu je i velik izbor pića, uključujući uobičajene sokove, kave, no i osvježavajuće napitke ili pak koktele.


Zapanjujuća ljepota mora


Usporedba glavne plaže u Selcu s Maldivima svakako je dostatan razlog zašto bi se itko odlučio posjetiti ovu krasoticu, a time se vodila i Dora Dobovičnik koja se na savjet prijateljica uputila u smjeru Selca.


Osim toga, nije mogla ostati ravnodušna na razne fotografije na društvenim mrežama koje zaista odaju dojam čistoće te pješčane plaže pune ležaljki i suncobrana. Dora je ostala zapanjena prizorom svijetlog mora u plitkome dijelu, onog koje je zaista nalik morskim prostranstvima plaža u Indijskome oceanu, posebice plažama otočne države Maldivi.


Foto Vedran Karuza


– Posebno mi se sviđa ova plaža zbog pješčanog dijela, ležaljka koje su duž plaže, čistog mora i bjeline u plitkome dijelu, što daje neizbježnu asocijaciju na Maldive. Baš takve slike koja često vidim na Instagramu i Facebooku dale su mi ideju da odlučim provesti dan na ovoj plaži sa svojim dečkom.


Već zbog činjenice da sam s njim sam sretna, a ova plaža koja je pun pogodak dodatno me veseli.


Hodajući kroz gusto zbijene redove postavljenih ležaljki na pješčanoj plaži, uspjeli smo doći i do vesele obitelji koja je uživala u plićaku i igri s najmlađim članom. Svoje dojmove o Rokan plaži otac je odmah podijelio s nama.– Parking je mali problem, jedva smo našli mjesto za parkiranje. Plaža je lijepo uređena i dovoljno čista, a posebno je lijep ulaz u more i svijetla boja mora u tome dijelu.


Ima dovoljno sadržaja za najmlađe, kao i za ostale. Inače živimo u Italiji, a ovdje ljetujemo već par godina, rekao nam je Marinko Pavković uz popratni osmijeh.


Ocjena


• Pristup plaži                                          10


• Pristup moru                                         10


• Plaža                                                        10


• Ugostiteljske usluge                             10


• Sadržaji                                                   10


• Parkiralište                                              6


• Čistoća                                                    10


• Pridržavanje epidemioloških mjera   4