Na čekanju

Koronakriza odgodila modernizaciju turističkog naselja. Planovi za ulaganje u Kačjak prolongirani do kraja godine

Alenka Juričić Bukarica

Turističko naselje Kačjak trebalo je, prema najavama, prerasti u moderan resort s četiri ili pet zvjezdica / Foto S. DRECHSLER

Turističko naselje Kačjak trebalo je, prema najavama, prerasti u moderan resort s četiri ili pet zvjezdica / Foto S. DRECHSLER

Na Kačjaku je inicijalnim planovima bila predviđena izgradnja smještajnih kapaciteta od 900 kreveta u turističkom naselju i 200 kreveta u kampu. Nova Uprava Jadrana ističe još i neočekivane probleme kod imovinsko-pravnih odnosa i dok se oni ne riješe, teško je očekivati neku ozbiljniju investiciju



CRIKVENICA  Trebala je to biti najveća turistička investicija u Crikvenici, barem se tako najavljivalo prije četiri godine, za vrijeme bivše Uprave crikveničkog Jadrana. No, Turističko naselje Kačjak do danas nije, unatoč najavama, preraslo u moderan resort s četiri ili pet zvjezdica. Ovo je područje vrlo atraktivno pa je tako još 2017. godine nekadašnja Uprava Jadrana najavljivala da će se u to područje uložiti oko 140 milijuna kuna, i bio bi to najveći dio od planiranih 300 milijuna kuna, što se planirao prikupiti inicijalnom javnom ponudom dionica.
Strateškim poslovnim planom Jadrana, naime, na području poluotoka Kačjak je tim inicijalnim planovima bila predviđena izgradnja smještajnih kapaciteta od 900 kreveta u turističkom naselju i 200 kreveta u kampu, a ideja je da se predvidi i mogućnost dodatnog podizanja kategorije, sukladno budućim zahtjevima tržišta. Kako je u to vrijeme aktivan bio i morski zip line, govorilo se da bi se poluotok razvijao u smjeru pustolovnog turizma. Koncept sadržaja i smještajnih kapaciteta izrađen je u suradnji s konzultantom Horwath HTL, koji potpisuju Strateški poslovni plan Jadrana do 2025. godine. U to vrijeme govorilo se da bi realizacija trebala početi u 2020. godini. No, u tih nekoliko godina promijenilo se puno toga, no ne i sama ponuda ovog turističkog naselja.


Otvoren i u rujnu


Poluotok Kačjak na kojem se nalaze Turističko naselje, kampiralište i plaža kojima upravlja Jadran, proteže se na terenu površine 140.000 četvvornih metara. Riječ je, dakle, o doista velikom području turističke namjene. Kačjak je lanjske koronom obilježene godine, unatoč krizi bio otvoren i primao goste, s time da je ostao otvoren čak i u rujnu zajedno s nekim hotelskim objektima Jadrana.



– Trenutno u turističkom naselju imamo 132 smještajne jedinice u paviljonima koji su obnovljeni u 2019. godini, kapaciteta više od 330 ležaja, dok u kampu imamo 30 parcela kapaciteta 90 osoba. Izvan funkcije su bungalovi koji zbog dotrajalosti više neće biti u komercijalnoj upotrebi. U 2020. godini Kačjak je radio od početka srpnja do početka rujna te smo u toj izazovnoj godini imali više od 16.300 noćenja – kazala nam je Lucija Jukić, direktorica prodaje i marketinga Jadrana, pojašnjavajući što je bilo s planovima oko uređenja ovog atraktivnog područja. U Jadranu tako ukazuju da su naišli na neočekivane probleme kod imovinsko-pravnih odnosa na Kačjaku koje do sad, nažalost, nitko nije rješavao. U predjelu kampirališta Jadran ne raspolaže s dijelom zemljišta na kojem se nalazi nekoliko nelegalnih objekata koje su uzurpirale privatne fizičke i pravne osobe, a za koje se vode sudski postupci radi predaje u posjed. I dok se to ne sredi, i bez krize koju je donijela korona, bilo bi teško očekivati da će se realizirati neka iole ozbiljnija investicija.
Planove na strateškom pro- jektu razvoja Kačjaka počela je, dakle, još prošla Uprava. Ulaskom mirovinskih fondova, Erste plavog i PBZ-a Croatia Osiguranja, planovi o ulaganju su se nastavili. Tako se u 2019. godini krenulo u konkretne pregovore s potencijalnim strateškim partnerima.


Paušalisti u kampiralištu




Turističko naselje Kačjak nalazi se na prekrasnom, mirnom poluotoku Kačjak. Deset paviljona sa 132 sobe, uređenih 2019., prostire se među mediteranskom vegetacijom. Jedan od aduta ovog poluotoka je i prekrasna plaža Kačjak u neposrednoj blizini samog turističkog naselja. Za one koji vole šetati i uživati u prirodi, oko cijelog poluotoka vodi šetnica koja dijelom prolazi liticom iznad mora. Uz ostalo, tu je i kampiralište s 30 parcela, odnosno kapacitetom od 90 gostiju, u kojem svoje kamp-kućice ima i dosta paušalista koji ovamo dolaze godinama i uživaju u svom kutku prirode uz more.

 


Konkretni pregovori


– Krenulo se u pregovore s potencijalnim ulagačima za investiciju u novi resort s ulaganjima od više od 500 milijuna kuna. Međutim, zbog krize koja je nastupila početkom prošle godine, svi planovi za ulaganje su prolongirani i od naše strane od i strane partnera, s obzirom na nesigurnost poslovanja koja nas očekuje i ove godine. Stoga ćemo spomenute strateške planove definirati do kraja 2021. godine – rekla je Jukić te dodala da Jadran cijelo ovo vrijeme ima jako dobru komunikaciju i potporu Grada Crikvenice, kao i Primorsko-goranske županije.
Kako doznajemo, jedan od izvjesnijih planova ulaganja je bila gradnja petozvjezdanog resorta za obitelji s djecom, dakle, s nizom sadržaja za mališane što se, primjerice, pokazalo vrlo uspješnom formulom kod nekih istarskih hotela koji s takvom ponudom postižu izvrsne cijene na tržištu. U svakom slučaju, i u drugim varijantama, uvijek se radilo o kapacitetima visoke kategorije, najvjerojatnije pet zvjezdica, koji bi ovom pomalo izoliranom poluotoku dali veliku dodanu vrijednost i novu poziciju na tržištu. Međutim, jasno je da je koronakriza na čekanje stavila ovaj veliki projekt. Ono što je sigurno, jest da će se u ovoj godini, uz tekuće održavanje i očuvanje imovine, nastaviti s ulaganjem u koncesiju, sukladno ugovoru o koncesiji što ga Jadran ima s Primorsko-goranskom županijom.