Irac postao Kirac

Iz Irske se vratio u Crikvenicu: Ovaj mladić je u 10 godina od barkarijola postao direktorom resorta

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

U Dublin je otišao 2012. godine te je punih osam godina radio u tamošnjem lancu hotela Dalata, najprije kao šef recepcije, a onda 2017. godine kao zamjenik direktora hotela. Posljednja dva »irska« mjeseca bio je i direktor hotela s 300 posteljaKada je ovaj mlad čovjek, danas 36-godišnji Crikveničanin Marko Marković, prije devet godina odlazio u Irsku, vjerojatno nije imao puno dvojbi hoće li uspjeti i koliko će tamo ostati. Uostalom u Irskoj, toj zemlji kamo naši uglavnom mladi ljudi već godinama odlaze – i pojedinačno i u sve većim skupinama – tko želi raditi, kažu, dobro prosperira.


I s Markom je bilo sve dobro krenulo, kao u »priči«, reklo bi se… Ali prije odlaska u kišnu zemlju koja slavi svog zaštitnika, katoličkog biskupa sv. Patrika, Marko je imao svojevrstan i uspješan »predživot«.


Bio je, prvo, liftboy u legendarnom Palace Hotelu Therapia, koji je tada još bio u sastavu crikveničkih hotelijera Jadrana d.d. Uostalom i majka mu je, za Crikveničane poznata i uvijek vedra »črna Mira« – Mira Bašić – radila punih 30 godina u Jadranu d.d. Crikvenica.


Počeci u Opatiji
Karijeru hotelijera Marko Marković službeno ipak počinje u Milennium hotelima u Opatiji.


Godine 2012. odlazi u Dublin i provodi punih osam godina u tamošnjem lancu hotela Dalata, najprije kao šef recepcije, a onda 2017. godine napreduje do mjesta zamjenika direktora hotela.


Posljednja dva mjeseca svoje gotovo devetogodišnje irske epizode obnaša i funkciju direktora hotela s 300 postelja!


– Što se dogodilo da ste aktivirali vjerojatno nikad kupljenu povratnu kartu? – pitanje je koje je bilo neizbježno i upućeno je Marku Markoviću.


– Mislim, zapravo uvjeren sam, da mnogi koji jedanput vide i posjete Crikvenicu da joj se uvijek rado vraćaju, a kamoli nekom kao meni, koji sam ovdje i rođen, to nije bilo teško odlučiti, odgovara nesuđeni naturalizirani Irac koji je, eto, ponovo postao, kako sam naglašava – Kirac.Direktor Ad Turresa


Marko Marković je od početka travnja zaposlen u Jadranu d.d. Već je dao svoj stručni doprinos punjenju novljanskoga Family Hotela Lišanj povodom uskrsnih blagdana, gdje je proveo dane uspješno surađujući s direktorom tog hotela Igorom Martinčićem.


Lišanj je za Uskrs posjetilo čak 400 domaćih gostiju.


Za koji dan Marković preuzima vođenje Turističkog naselja Holiday Resort Ad Turres u Crikvenici. Kao direktor brinut će o plasmanu 391 postelje u tom svojevrsnom hotelskom gradiću i nastojati da svi posjetitelji budu ovdje zadovoljni i da zadovoljni odatle i odu.


Pa da se možda opet vrate u Crikvenicu. Jer, zašto ne bi i za njih vrijedila ona koja je vrijedila i za Marka: tko jednom vidi Crikvenicu?!…


Eto, ako se može u Irsku, zašto ne bi vrijedila i povratna karta za obratni smjer?!


Marko Marković, kojem je trideset i šest, ali – vidite pa prosudite – kao da mu je deset manje, to je pokazao vlastitim primjerom!


Od »barkarijola« do direktora Resorta


Marković je prije 10-ak godina bio prodavač izletničkih paketa za brodove Crikveničana, barkarijola koji su vozili turiste na izlete do Krka i oko Krka.


O njemu je tada pisao i naš list, a tada je istaknuo da »nema smisla sjediti kod kuće«, ali i da »ne misli da će to raditi dovijeka«, te da je zadovoljan i plaćom i poslom uz koji će naučiti jezike!Tada još nije mogao ni znati da će od »barkarijola« postati direktor TN-a Ad Turres Holiday Resorta!