Blagdan sv. Dujma

Ivanu Balasu nagrada za životno djelo Vinodolske općine

Robert ŠimonovićDRIVENIK – U povodu mjesnog blagdana Drivenika – sv. Dujma, u driveničkom Domu kulture održana je dodjela godišnjih priznanja Vinodolske općine. Dodjela priznanja inače se tradicionalno upriličuje na svečanoj sjednici za Dan Vinodolske općine (15. travnja), no zbog epidemiološke situacije ovogodišnja tradicionalna svečana sjednica nije se održala. Ipak, u ponešto drugačijim uvjetima od uobičajenih, priznanja su dobitnicima uručili načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić, zamjenik načelnika Daniel Grbić i predsjednik Općinskog vijeća Boris Miklić.


Dodijeljene su dvije godišnje nagrade, nagrada za životno djelo te zahvalnica (plaketa) Vinodolske općine, a nagrađeni su Ivan Balas, Vladimir Martinčić, Neven Barac i Tabitha Burrill. Nagrada za životno djelo koja se sastoji od priznanja i novčane nagrade u iznosu od 10.000 kuna dodijeljena je Ivanu Balasu, priznatom građevinaru, dugogodišnjem dobrovoljnom darivatelju krvi i humanitarcu koji je svojim radom dao izniman doprinos u promicanju ukupnog ugleda i interesa Vinodolske općine. Ivan Balas krv je darovao čak 154 puta.


Godišnje nagrade za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za Vinodolsku općinu, a koje se sastoje od priznanja i novčane nagrade u iznosu od 5.000 kuna, dodijeljene su Vladimiru Martinčiću i Nevenu Barcu. Vladimir Martinčić priznati je aktivist u očuvanju objekata karakterističnih za Vinodol (vrela, perila, studenci, gromače i dr.) te promotor Vinodolske općine, a svoju ljubav prema Vinodolu iskazuje prvenstveno kroz poticanje i buđenje svijesti žitelja Vinodola o važnosti zaštite kulturno-povijesnih i sakralnih objekata. Godišnja nagrada Vinodolske općine za doprinos od osobitog značaja u promicanju i očuvanju čakavskog govora i promociji Vinodolskog kraja dodijeljena je i Nevenu Barcu, skladatelju, tekstopiscu i kantautoru.
Plaketu Vinodolske općine za izniman doprinos u gospodarskom i društvenom životu općine dobila je Tabitha Burrill, vlasnica Glass studija. Tabitha Burrill rođena je u Londonu, a u Bribiru se nastanjuje 2017. godine, kada pokreće tvrtku koja se bavi umjetničkom obradom stakla. Svoje proizvode izvozi čak i u Sjedinjene Američke Države, a u okviru njenog poslovnog subjekta zaposlenje je pronašlo deset žena iz Vinodolske općine.