RIČINA

Hrvatske vode na području Novog Vinodolskog u pet godina uložile 20 milijuna kn

Robert Šimonović

Foto grad Novi Vinodolski

Foto grad Novi Vinodolski

Delegacija obišla aktualne radoveNOVI VINODOLSKI – Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nedavno je u pratnji svog suradnika i zamjenika Valentina Dujmovića, kao i pratnji direktora Vodnogospodarskog odjela Rijeka Gordana Gašparovića te Boška Bilića ispred ugovorne tvrtke Vodogradnja, a u društvu novljanskog gradonačelnika Tomislava Cvitkovića i Mladena Peričića ispred VIO-a Žrnovnica, obišao aktualne radove na lokalitetima Novljanske Ričine. Uz terenski dio, delegacija je održala i radni sastanak na kojem je istaknuto da su od 2018. godine Hrvatske vode na području Novog Vinodolskog uložile 20 milijuna kuna, što se pokazalo kao dobar potez jer bi u protivnom štete od poplave nastale u studenom 2022. godine bile znatno veće.


U okviru hitne sanacije šteta od poplave izvode se radovi na vađenju nanosa, otprilike 5.000 kubičnih metara uzvodno od Pavlomira, a istovremeno se traži najpovoljnija lokacija za izvođenje retencijskog jezera. Za narednu godinu najavljen je nastavak radova u pojasu javnog vodnog dobra Novljanske Ričine, odnosno radova na regulaciji toka, stabilizaciji obalnog zida. Kako je istaknuo gradonačelnik Cvitković, dobrobit ulaganja u Novljansku Ričinu je višestruka, a uz njezinu primarnu svrhu, otvara se mogućnost uređenja biciklističke staze ili npr. inhalatorne šetnice, kao i uređenja mandraća, što je od iznimne važnosti za primorsko mjesto kao što je Novi Vinodolski. Cvitković je rekao da je u tijeku izrada glavnog projekta.


Obrađene su i teme Ledeničkog rova, kanala prema Žrnovnici koji je oštećen u poplavi kao i okolni putevi, a Hrvatske vode će dati svoj doprinos u njegovoj sanaciji. Mladen Peričić je ispred VIO-a Žrnovnica predstavio stanje radova na projektu aglomeracije te istaknuo da je na terenu 18 ekipa, izvedeno je 77 posto radova na mreži, a financijska realizacija dosegla je 74 posto.
Iz Hrvatskih voda istaknuli su da su zadovoljni dinamikom projekta aglomeracije, kao i da je ključno da je odobren prelazak projekta u novo programsko razdoblje. Također, Hrvatske vode prate VIO Žrnovnica i u projektiranju uređenja i zaštite crpilišta Žrnovnica, ističu ovu lokaciju kao izuzetno vrijedno prirodno bogatstvo i kao atrakciju za posjetitelje uz uvjet zaštite od negativnog ljudskog utjecaja.