Evo kako će izgledati

Hotelski simbol Crikvenice bit će do temelja srušen. Umjesto starog Internationala, stiže novi od – pet zvjezdica

Franjo Deranja

Na lokaciji hotela, koji bi do temelja bio srušen, predviđena je izgradnja hotela s pet zvjezdica, koji bi donio i neke nove popratne sadržaje – kaže Goran Fabris, predsjednik Uprave JadranaCRIKVENICA – Hotel International, simbol novovjeke turističke Crikvenice, izgrađen u gradskoj luci na desetak koraka od mora i u prvoj varijanti svojeg izgleda otvoren 1964. godine, trebao bi uskoro biti srušen! Na tom mjestu bit će izgrađen novi moderni hotel, a popularni dosadašnji i današnji »Inter« otići će u povijest i albume starih fotografija i razglednica.


Prvi »Inter«, izgrađen i otvoren 1964. godine, bio je svojedobno, 70-ih godina prošlog stoljeća, središte i simbol svih raspjevanih i rasplesanih karnevalskih događanja za crikveničko i crikveničko-vinodolsko, ali i riječko područje. Taj hotel je renoviran i preoblikovan 1986. godine i takav je bio do ovih dana i još je u funkciji hotela u sklopu crikveničke hotelske tvrtke Jadran.


O motivima i povodima za ovakvu značajnu odluku i korak prema novoj renesansi, renesansi u 21. stoljeću, najuočljivijeg crikveničkog hotela i nezaobilaznog simbola hotelijerstva i turizma u središtu grada, Goran Fabris, predsjednik Uprave hotelske kuće, dioničkog društva Jadran Crikvenica, govori još uvijek ne otkrivajući, razumljivo, baš sve pojedinosti.


Nove okolnosti
– Imali smo dobru turističku sezonu, i to iznad očekivanja, pa smo ponovo u situaciji da počnemo razmišljati o novom investicijskom ciklusu. Naše ideje o razvoju tvrtke uglavnom se nisu mijenjale. I dalje je u fokusu Turističko naselje Kačjak, gdje su još uvijek aktualne neke imovinsko-pravne zavrzlame, a s obzirom na dobre financijske rezultate, odustali smo od prodaje hotela Kaštel i hotela International koje smo još nedavno, u jeku pandemije, bili gotovo spremni prodati.


Vaše informacije o sudbini sadašnjeg i budućnosti novog i modernog, znatno modernijeg hotela International imaju dobru podlogu, premda u ovom trenutku još ne bih izlazio s previše pojedinosti jer držimo da bi trebalo s time prvo upoznati predstavnike Grada Crikvenice. Mogu ipak reći da smo počeli izradu projekta i da je – na lokaciji sadašnjeg hotela, koji bi do temelja bio srušen – predviđena izgradnja hotela s pet zvjezdica, koji bi ujedno u središte grada donio i neke druge, posve nove popratne sadržaje, koji Crikvenici objektivno nedostaju. Nadam se da ćemo uskoro moći Crikveničanima i široj javnosti priopćiti i više pojedinosti povezanih uz gradnju novog i još više suvremenog, znatno modernijeg hotela International, njihovog i našeg »Intera« – rekao je Fabris.


Novo srce grada


Koliko ipak doznajemo, budući hotel International bit će i širi i viši, što se vidi na simuliranoj digitalnoj projekciji, imat će prolaz, prostrani pasaž kroz srce objekta, čime će se Trg Stjepana Radića izravno povezati s Preradovićevom ulicom, a da bi se investicija, o čijim iznosima u Jadranu još ne govore, zaista i isplatila broj soba sa sadašnjih 50-ak, trebao bi se osjetno povećati.


Međutim, tu su i neke stručno-formalne pojedinosti koje upućuju na aktualne prostorno-planske uvjete koji bi se trebali mijenjati ili bi se budući objekt trebao prilagoditi njima, a što je manje vjerojatno. S obzirom na to da bi se prije moglo reći da je prostorno-planska dokumentacija već pomalo ili čak podosta zastarjela, bilo bi racionalno prilagoditi nju, da bude u funkciji daljnjeg razvoja turističke Crikvenice.


S obzirom na to da ovih dana na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri posluju samo rijetki, i to uglavnom kvalitetniji objekti, sve ovo, povezano i s tvrtkom Jadran i eventualnim budućim hotelom International, upućuje da su nove investicije, koje bi produljile razdoblje turističke sezone, vodeće gospodarske djelatnosti na ovom podneblju, i to što više u rano proljeće te što dulje u jesen, naprosto – nužnost.