Festival planinarenja

Highlander Velebit ove godine prvi put ide u tri formata

Dorotea Prpić

Sudionici Highlandera na Velebitu prošle godine

Sudionici Highlandera na Velebitu prošle godine

Highlander za cilj i misiju ima promociju zdravog života kroz aktivan životni stil kao i promociju višednevnog boravka u prirodi – ispred organizatora manifestacije kaže Ariana VeočićSENJ– Od 25. do 30. rujna održat će se ovogodišnji, šesti po redu Highlander Velebit. Osmislili su ga Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević, tri prijatelja iz Osijeka i time su ljubav prema planinarenju i razne popratne aktivnosti spojili u jedno, u planinarski događaj čije je prvo izdanje bilo 2016. godine. U 2020. godini Highlander se proširio na regiju, kada su se događaji održali u Bosni i Hercegovini te Austriji, a ove godine postao je dio najveće svjetske serije planinarskih događaja koja se održava u 12 zemalja svijeta – Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Egiptu, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Portugalu, Srbiji, Sloveniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


 Formati na izbor


 
Uz to, ova je godina Highlanderu donijela i investiciju američke kompanije Spartan Race, jednog od najvećih svjetskih brendova koji se bavi organizacijom evenata na kojima se sudionici natječu u intenzivnim sportskim aktivnostima u desetak disciplina.
Highlander Velebit će se, prvi put ove godine, održati u tri formata: prvi je Highlander čija ruta iznosi 100 km, a sudionici imaju pet dana da stignu od Zavižana do cilja na Plaži Jaz u Starigradu. Sudionici koji završe ovaj format i službeno postaju Highlanderi. Highlander 55 je drugi format gdje sudionici u tri dana prelaze 48 km dugu avanturu života od Zavižana do Baških Oštarija. Po završetku ovog formata sudionik je službeno Highlander 55 Finisher. Treći format je Highlander Experience, vikend avantura dužine 30 km savršena za sve one s malo slobodnog vremena, ali s velikom željom za planinarenjem i provođenjem vremena u prirodi.U pohod na Velebit ove godine ide 600 sudionika iz 12 država – Hrvatske, Švicarske, Francuske, Izraela, Nizozemske, Singapura, Slovenije, Južne Afrike, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i Belgije.


FORMATI


1. Highlander, 100 km, pet dana
2. Highlander 55, 48 km, tri dana
3. Highlander Experience, 30 km, dva dana

 


– Highlander nije utrka, već svojevrsni festival planinarenja koji za cilj i misiju ima promociju zdravog života kroz aktivan životni stil kao i promociju višednevnog boravka u prirodi koji dokazano ima pozitivne učinke na psiho-fizičko zdravlje čovjeka, a tu je i briga o okolišu koji ostavljamo budućim generacijama u nasljeđe – ispred organizatora kaže Ariana Veočić i dodaje da će festivalskom ugođaju avanture života pridonijeti raznovrsan program kojem će sudionici moći prisustvovati, a uključivat će predstavljanje knjige Stipe Božića »San o Everestu«, predavanje o 70 godina HGSS-a, predavanje »Preživljavanje u ekstremnim planinskim uvjetima« koje će održati pripadnici zapovjedništva Specijalnih snaga Hrvatske vojske te predavanje članova tima WWF-a na temu »WWF i zaštita balkanskog risa«. Tu je i šarolik glazbeni program te fizioterapija, masaža i joga.


SUDIONICI


U pohod na Velebit ove godine od 25. do 30. rujna ide 600 sudionika iz 12 država – Hrvatske, Švicarske, Francuske, Izraela, Nizozemske, Singapura, Slovenije, Južne Afrike, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i Belgije

 


 


Testiranje granica


 


Partneri ovogodišnjeg Highlander Velebita su Toyota, Jamnica ProSport, Bite Me, CAT, Encian, FZZO, WWF koji su prepoznali važnost ovog događanja i priključili se motu utrke pod nazivom »Usudi se, prijavi se na Highlander«.


 


– Prava vrijednost Highlander događaja jača sa svakim prijeđenim kilometrom. U ovakvom izazovu sudionici testiraju svoje fizičke granice i pobjeđuju nad onim psihičkim, ali i sklapaju nova prijateljstva, istražuju nova mjesta te osnažuju odnose s prijateljima, članovima obitelji ili kolegama s kojima su se odlučili otisnuti u ovu avanturu. To je zaista jedinstven doživljaj i svatko ga treba isprobati – poziva Ariana Veočić.