Burna rasprava

Gradsko vijeće Crikvenice: Prebivalište predsjednice Vijeća posijalo sjeme razdora

Robert Šimonović

Vesna Car Samsa / Foto: S. DRECHSLER

Vesna Car Samsa / Foto: S. DRECHSLER

HDZ-ova vijećnica Karla Knežević iznijela je da je od zabrinutih građana dobila dopis i fotografije kojima se tvrdi da je Vesna Car Samsa fiktivno prijavljena u Crikvenici, a da zapravo živi na području Križišća. Predsjednica Vijeća je odbila optužbe, a vijećnici HDZ-ove koalicije su napustili sjednicuCRIKVENICA – Sjednice novog saziva Gradskog vijeća Crikvenice nikad nisu dosadne, a tako je bilo i na ovotjednoj. Vijećnica Karla Knežević (HDZ) otvorila je aktualni sat tako što je kazala da je od zabrinutih građana Crikvenice dobila dopis u kojemu se tvrdi da je predsjednica Vijeća Vesna Car Samsa fiktivno prijavljena u gradu Crikvenici, a već više od 20 godina živi na području Križišća. Kako kaže Karla Knežević, dostavljen je i USB stick s više stotina fotografija Vesne Car Samsa i njezine obitelji, koji bi trebao poduprijeti prethodno iznesenu tezu. U dopisu koji je iznijela vijećnica Knežević stoji i da je predsjednica Vijeća obrisala privatni Facebook profil na kojem su stajale fotografije obiteljskog doma u Križišću, i to nakon što je shvatila da je predmet istrage institucija.


– Vesna Car Samsa danas je predsjednica Gradskog vijeća i za to prima novčanu naknadu koja joj ne pripada, kao niti mjesto predsjednice Vijeća. O ovome bruji cijeli grad, svi znaju da ne živi u Crikvenici i koristi benefite koji joj ne pripadaju. Ona je prekršila izborni zakon i zakon o prebivalištu i boravištu, stoga treba snositi prekršajnu i kaznenu odgovornost – pročitala je Karla Knežević dopis te upitala postoje li sankcije za vijećnike HDZ-ove koalicije, koji su na početku novog saziva podržali izbor Vesne Car Samsa za predsjednicu.


Privatna stvar


Zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović odgovorila je da Grad Crikvenica nije imao saznanja o ovome, a prva informacija u Grad je dospjela prije otprilike mjesec dana, kada je službenim putem, kroz pravo na pristup informacijama, Gradu stigao upit istraživačkog novinara Telegrama.
– Mislim da je riječ o novinaru Hedlu, koji je upitao je li gradonačelnik što poduzeo i jesmo li u Gradu upoznati s time. Mi takve informacije nismo imali niti možemo istraživati nešto takvo. U ime vijećnika HDZ-a odgovorno tvrdim da smo ovo saznanje imali u trenutku izbora predsjednice Vijeća, sigurno ne bismo digli ruku za njezino imenovanje – rekla je Ivona Matošić Gašparović.


Predsjednica Vesna Car Samsa trenutno se očitovala po pitanju iznesenih optužbi.


– Moj privatni Facebook profil nije izbrisan, ništa ne skrivam te je situacija o mom prebivalištu potpuno čista. Nadležne institucije obavljaju određene radnje i moram reći da sam osobno podnijela kaznenu prijavu protiv uznemiravanja mene i moje obitelji, nadasve moga djeteta. Istraga je u tijeku, a što se tiče prebivališta i ovih neistina, policija je utvrdila da nisam počinila nikakvo kazneno dijelo, o čemu konačno i Grad može zatražiti izvješće, stoga mi je drago da ste postavili ova pitanja – rekla je Vesna Car Samsa.


Vijećnik Zdravko Pernar (HDZ) pitao je predsjednicu je li u trenutku kandidature bila svjesna onoga što radi, odnosno je li znala da zbog svojih postupaka može kazneno odgovarati.


– Ne bih se kandidirala, niti za vijećnika, niti za mjesto gradonačelnika da vidim ikakav problem. Smatram i da se u moj privatan život ne smije nitko dirati, a kamoli pratiti moje dijete, fotografirati ga i činiti ostala nedjela. Dijete mogu odvesti na čuvanje u Križišće, prespavati ondje vikendom, blagdanima ili tijekom tjedna, to je moja privatna stvar. Važno je da je moja adresa u Crikvenici i da ovdje živim – odgovorila je Vesna Car Samsa.


Vijećnik Gracijan Čop (HDZ) nadodao je da se čitava priča može vrlo lako dokazati, i to tako što će predsjednica Vijeća dostaviti dokaze svoje lokacije od dana stupanja na dužnost, ustupivši kao dokazni materijal signal privatnog mobitela. Reagirala je nezavisna vijećnica Sonja Polonijo, upitavši prisutne vijećnike jesu li se potpuno »povampirili«.


Napuštanje sjednice


– Sad bi predsjednica Vijeća trebala signalom mobitela dokazivati gdje joj prebiva mobitel, dok istovremeno cijela Crikvenica bruji da gradonačelnik Rukavina, iako je prijavljen u Crikvenici, isto tako živi u Dolincima, kao i da predsjednik MO-a Crikvenica-centar Josip Friš ne živi na području tog istog mjesnog odbora. Ako postoji nešto što treba istražiti, onda neka to istražuju organi kojima je to posao. Postoji policija, DORH, USKOK, sudovi… Pobogu, pa sam gradonačelnik je dvaput uvjetno osuđen na pet mjeseci, a od njega nismo tražili takve stvari. Stanimo na loptu jer ovo više ne liči ni na što, gori smo od Hrvatskog sabora – rekla je Sonja Polonijo, a zamjenica gradonačelnika nadodala i da SDP-ovi predsjednici mjesnih odbora Vedran Antić i Marko Vukelić također ne žive na području odbora u kojima djeluju.


Konačno, Damir Ljubanović (HDZ) je pitao je li uopće legalno daljnje postupanje Vijeća, do sada donesene odluke Vijeća, ali i one buduće. Zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović odgovorila je da ne zna kako će institucije gledati na te odluke ako se dokaže da predsjednica Vijeća ne može biti članica tog istog Vijeća, dodavši da je ponajviše brine pitanje samog proračuna koji je izglasan natpolovičnom većinom.


– S obzirom na to da ne znamo jesu li dosadašnje i buduće odluke legalne, HDZ ne može sudjelovati u ovakvom radu Vijeća, stoga je moj prijedlog da stavite mandat u mirovanje dok se ne utvrdi možete li ili ne biti članica ovog Vijeća – rekla je zamjenica gradonačelnika nakon čega su vijećnici HDZ-ove koalicije, a trenutak kasnije i nezavisni vijećnik Boris Boras, demonstrativno napustili sjednicu.


Vijećnik Mario Kružić (SDP) nakon toga je rekao da mu je žao da gradonačelnik Rukavina nije prisutan na sjednici jer bi tada on bio glavnim predmetom sjednice.


– Planira li gradonačelnik staviti svoj mandat na raspolaganje? Jesu li sve odluke koje je do sada donio zakonite jer mu je po drugi put potvrđena optužnica za gospodarski kriminal? – pitao je Kružić, povlačeći analogiju sa slučajem predsjednice Gradskog vijeća.