SOM

Grad Crikvenica koristi novu aplikaciju koja omogućuje brže i transparentnije trošenje javnog novca za sport

Robert Šimonović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Aplikacija SOM digitalizira rad gradova u odnosu na njegove udruge te uvodi transparentnost u trošenju javnog novca – objasnio je Lorenzo Gašparić, direktor tvrtke Fortis LaborGrad Crikvenica i tvrtka Fortis Labor jučer su na konferenciji za novinare predstavili novu aplikaciju koja omogućuje brže, jednostavnije i transparentnije pravdanje javnog novca u sportu. Konferencija je održana na novoizgrađenom sportskom igralištu u Jadranovu, a glavnu riječ vodila je zamjenica crikveničkog gradonačelnika Silvija Crnić i direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić.


Silvija Crnić izrazila je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom i aplikacijom koja, kako kaže, značajno pojednostavljuje sustav pravdanja javnih sredstava.


Bez puno papirologije


– Iako e naše sportske udruge još od 2014. godine koriste sustavima pravdanja javnih sredstava, ovaj sustav donosi značajno pojednostavljivanje čitave te priče, zbog čega sam iznimno sretna i zadovoljna. Aplikacija omogućuje praćenje rada sportskih udruga te nam daje uvid u transparentniji način upravljanja novcem.
Važno je što se sve to događa u realnom vremenu, na jednostavan, digitalan način i bez puno papirologije. Također, sustav omogućava vrlo jednostavno poslovanje sportskih klubova i u onim segmentima koji se direktno ne tiču sporta, a odnosi se na izdavanje računa za članarine, praćenje prisustva na treninzima, praćenje kontakata i slično – pojasnila je zamjenica gradonačelnika Silvija Crnić te nadodala da će za djelatnike Gradske uprave, ali i članove udruga odnosno klubova biti organizirana online edukacija koja će korisnike adekvatno osposobiti za rukovođenje aplikacijom.


– Nova aplikacija trebala bi zaživjeti početkom iduće godine – otkrila je Silvija Crnić.


Lorenzo Gašparić, direktor tvrtke Fortis Labor, naglasio je da aplikacija SOM (Sustav Obavijesti Mailom) olakšava rad samome Gradu, ali i poboljšava poslovanje samih klubova.


– Aplikacija SOM digitalizira rad gradova u odnosu na njegove udruge, uvodi transparentnost u trošenju javnog novca te znatno olakšava nepotrebno gomilanje papirologije. Isto tako, gradovi dobivaju alat kojim mogu saznati potpunu demografsku sliku vlastitih sportskih udruga, bilo da se radi o broju članova, dobi, spolu ili nečem sličnom.


S druge strane, klubovi dobivaju besplatan digitalan alat za vođenje članarina, praćenje evidencije dolaska na treninge te se na taj način mogu pratiti i međusobni kontakti članova, što služi kao svojevrsna prevencija koja sprečava širenje potecijalnog pojavljivanja koronavirusa – pojasnio je Gašparić.


Prvi u PGŽ-u


Također, Gašparić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crikvenica jedini grad iz Primorsko-goranske županije koji im je za sada poklonio povjerenje.


– Aplikaciju smo dovršili ove godine i za sada zajedno s Gradom Crikvenicom imamo 14 jedinica lokalne samouprave koje ju koriste. To su gradovi Vodnjan, Rovinj, Sisak, Vrbovec, Bjelovar, Sveta Nedjelja, Lepoglava, Ludbreg, Belišće, Valpovo, Petrinja, Općina Strahoninec i Međimurska županija.


Korisnici su i više nego zadovoljni, a iznimno mi je zadovoljstvo na listu naših partnera uvrstiti Grad Crikvenicu, koji je pomoću naše aplikacije odlučio unaprijediti sustav pravdanja javnih sredstava u sportu – zaključio je Gašparić.