Novljansko vijeće

Gdje je nestalo više od tisuću kubika vode iz autokampa u Sibinju?

Robert Šimonović

Zastupnici SDP-a ukazali su na optužbe o nestanku više od tisuću kubika vode iz autokampa i neplaćanje nekih računa te na loše rezultate nogometaša usprkos nemalim ulaganjima u klubNOVI VINODOLSKI – U Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog održana je sjednica Gradskog vijeća, a svakako je najzanimljivije bilo čuti pregršt najrazličitijih vijećničkih pitanja. Za vrijeme trajanja aktualnog sata, najdulju raspravu potaknula su pitanja SDP-ovih vijećnika Saše Đujića i Mihaela Jovanovića, a koja se odnose na situaciju u autokampu Sibinj, odnosno na situaciju oko NK Vinodola. Dnevni red iskristalizirao je pet točaka formalnog karaktera koje su protekle u mirnom tonu. Sve su točke mahom prihvaćene, bez suviše postavljenih pitanja i opsežne rasprave.


SDP-ova vijećnika Sašu Đujića zanimalo je što se događa u autokampu u Sibinju. Naime, pojasnio je da je novljanski SDP zaprimio nekoliko upita od jadranskog web portala Jadranski.hr vezano za situaciju u Sibinju, a u tekstu iznose i ozbiljne optužbe koje uključuju nestanak više od tisuću kubika vode iz autokampa, neplaćanje određenih računa poput računa odvoza komunalnog otpada i slično. Gradonačelnik Cvitković rekao je da je Grad Novi Vinodolski uredno odgovarao navedenom portalu na sve upite zbog prava javnosti na pristup informacijama, no smatra da bi se oko tih stvari detaljnije trebali izjasniti predstavnici samog autokampa.


Slali inspekcije


– Što se Grada tiče, u našem je suvlasništvu tek jedna čestica u samom središtu kampa, a do koje je teško uopće doći. Radi se o parceli koja je nešto veća od 300 »kvadrata« i koju Grad upravo zbog ove vrlo zamršene situacije u kampu planira prodati. Vrlo je teško uopće uspostaviti komunikaciju s autokampom, koncesijska odobrenja Grad im nije izdavao, a čini se kako je ondje puno toga napravljeno »na vlastitu ruku«. Mi smo kao Grad slali razne inspekcije, poduzeli što je bilo moguće, a sve je ostalo na institucijama koje bi trebale odraditi svoj posao – rekao je Cvitković.
Direktor VIO-a Žrnovnica Crikvenica Vinodol Igor Uremović rekao je da je u Sibinju voda dovedena 2005. godine, no u autokampu se tada na nju nisu priključili. Uremović smatra da se ondje s vodom manipulira na razne načine, prvenstveno preko privatnih cisterni i šterni. Napomenuo je i da je u istom kampu prije četiri godine čak otkrivena bakterija legionella, a jedan je posjetitelj kampa njome bio i zaražen.


– Po pitanju vodovoda s naše je strane formalno-pravno učinjeno sve što se moglo učiniti. Mi smo vodne priključke ondje omogućili, no čini se da i dalje postoje nelegalni priključci preko kojih se krade voda, a ona nestaje čak i na hidrantima. Odnosi doista jesu poremećeni, a čitava trakavica oko autokampa traje barem četiri godine – rekao je Uremović.


Direktor KTD-a Ivanj Alen Bruketa također je potvrdio da se radi o narušenim odnosima. Bruketa je istaknuo da Društvo Ivanj uslugu odvoza otpada isporučuje prema svima jednako i uredno šalje račune, no te iste račune u autokampu ne plaćaju. Ističe i da su poduzete sve zakonske mjere, no slučaj još uvijek nije konačno riješen.


Šest trenera


Mihael Jovanović (SDP) izrazio je svoju zabrinutost stanjem u NK Vinodolu, a situacija oko novljanskog nogometnog kluba potom je zauzela središnju raspravu tijekom aktualnog sata. Jovanović je istaknuo da je klub promijenio šest trenera u posljednjih godinu dana, no i dalje su rezultati prve seniorske momčadi vrlo loši, a atmosfera oko čitavog kluba poprilično negativna. Naime, NK Vinodol trenutno je predzadnji na ljestvici 3. Hrvatske nogometne lige – Zapad te nakon sedam kola ima tek dva osvojena boda i dva postignuta pogotka.


– Mene boli činjenica da se uz tolika ulaganja u NK Vinodol i dalje borimo za opstanak u ligi, dok Crikvenica već drugu sezonu zaredom maršira kroz ligu. Pitam se, treba li možda Uprava dati ostavke i staviti mandate na raspolaganje? Ne kažem da je to rješenje, ali nešto se treba promijeniti i poduzeti po tom pitanju – rekao je Jovanović.


– Nijednom Novljaninu sigurno nije drago kada vidi gdje se nalazimo, no ja vjerujem da će sadašnji trener Marinko Buljat uvesti red, rad i disciplinu u prvu momčad – istaknuo je gradonačelnik i dodao da klub broji oko 150 članova i da je samim time svijetla budućnost kluba zagarantirana.


Predsjednik kluba Neven Pavelić rekao je da je NK Vinodol stabilan, nema dugovanja, infrastrukturno je dobro opremljen i vrlo dobro posložen. Pavelić smatra da je Uprava učinila dovoljno, no ako bude potrebno, odnosno ako se situacija ne popravi, moguće su i ostavke.


POS-ovi stanovi i bazen


Postavljena su i druga zanimljiva pitanja pa je tako Željka Beg Šargač (SDP) pitala gradonačelnika Tomislava Cvitkovića (HDZ) planira li Grad pokrenuti izgradnju POS-ovih stanova i olimpijskog bazena. Gradonačelnik je odgovorio da je ideja izgradnje POS-ovih stanova jako zanimljiva i da će Grad svakako razmisliti o načinima njezine provedbe. Značajniji koraci po tom pitanju još nisu učinjeni, no konkretna su razmišljanja koja idu u smjeru subvencioniranja kamata za mlade obitelji koje se odluče na kupnju takvih stanova, pojasnio je gradonačelnik.


Što se pak olimpijskog bazena tiče, gradonačelnik je rekao da se o njemu još uvijek ne razmišlja, s obzirom na to da se radi o vrlo skupoj investiciji koju Grad samostalno ne može istrpjeti. Slična je situacija i oko izgradnje sportske dvorane. Gradonačelnik je pojasnio da se radi o projektu »teškom« između 35 i 40 milijuna kuna, što je više od čitavog proračuna Grada, stoga će uspješnost njegove realizacije ovisiti o »hvatanju« prave prilike, odnosno o financijskoj podršci europskih fondova.