U doba korone

Fotografija Miroslava Matejčića s motivom Crikvenice izložena u New Yorku

Boris Perović

Foto MIroslav Matejčić

Foto MIroslav Matejčić

Kad su nastupile prve mjere vezane uz koronavirus, odlučio sam zabilježiti čim više kadrova nove svakodnevice i objavljivati ih na svom Instagram profilu, priča Miroslav MatejčićPojavom raznih društvenih online mreža komunikacija više nije ograničena prostorom i vremenom, a informacije se šire velikom brzinom. Tekstualni, vizualni i videosadržaji u sekundi mogu doprijeti na drugi dio svijeta i nekome »zapeti« za oko.


Fotografiju Crikveničanina Miroslava Matejčića primijetili su tako kustosi International Center of Photography (ICP) iz New Yorka, vodeće svjetske ustanove za fotografiju i vizualnu kulturu, koji su njegovu fotografiju Crikvenice u jeku pandemije koronavirusa uvrstili na svoju izložbu ICP Concered.


– Fotografijom se bavim već jako dugo, i profesionalno i kroz hobi. Zanimaju me svi žanrovi, a najdraža mi je ulična fotografija. Volim dokumentirati događaje u gradu i okolici pa uvijek uz sebe imam fotoaparat.
Kad su nastupile prve mjere vezane uz koronavirus, odlučio sam zabilježiti čim više kadrova nove svakodnevice i objavljivati ih na svom Instagram profilu. Nakon nekoliko dana pročitao sam da International Center of Photography iz New Yorka moli fotografe da označe fotografije te tematike i tako ljudima podignu svijest o pandemiji.


Već sam zaboravio na to, kad je stigla poruka da su moju fotografiju izabrali između više od 30.000 označenih fotografija. Smatram da sam objavio dosta boljih fotografija od te koju je muzej odabrao, ali sam svejedno počašćen izborom.


Naknadno je u izložbu uvrštena i tema »Black Lives Matter« pa je konkurencija bila još veća. Muzej se obavezao sve fotografije s izložbe ICP Concerned arhivirati za buduće generacije i to mi je posebno drago.


Naš crikvenički muzej radi odličan posao i sa zadovoljstvom im već godinama doniram sve svoje radove. Sada će arhiva biti bogatija za fotografiju koja je naš mali grad dovela u veliki muzej u New Yorku – izjavio je Miroslav Matejčić.