Oživjeli tradiciju

FOTO Pogledajte kako su u Bribiru obilježili Svjetski dan turizma

Robert Šimonović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U bogati program uključeni su bili predškolci, školarci, njihovi roditelji, članovi udruga, lokalni OPG-ovci iz Vinodolske općineBribirke, Bribirci i njihovi brojni uzvanici danas su u bribirskom Domu kulture na uistinu poseban, maštovit, zanimljiv, vesel, razigran, poučan i zabavan način obilježili Svjetski dan turizma.


Slavlje turizma oslonac je, prije svega, imalo na kulturno-povijesnoj baštini i tradiciji vinodolskog kraja, a u bogatom programu sudjelovali su svi – od onih najmlađih, nešto starijih, još starijih, pa sve do najstarijih.

Dakle, uključeni su bili predškolci, školarci, njihovi roditelji, članovi raznih udruga, lokalni OPG-ovci. Pozdravne govore održale su direktorica Turističke zajednice Vinodolske općina Alenka Spoja i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić, nakon kojih su se na pozornicu popeli brojni predškolci tribaljskog Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav, kao i učenici Osnovne škole Josipa Pančića iz Bribira.Najmlađi Vinodolci izveli su dvije skladbe – »Kulu starih Frankopana« koja je nastala kao rezultat projekta u vrtiću te svečanu himnu PGŽ-a »Zavičaju tebi«, ispunivši srca prisutnih toplinom i iskrenom radošću, odnosno svim onim pozitivnim emocijama koje u čovjeku mogu pobuditi jedino mala, neiskvarena dječja bića, na ponos i zadovoljstvo njihovih mama, tata, nonića, noni, suseda…Prisnac i smokve


Najmlađi stanovnici Vinodolske općine zaslužni su bili i za posebne dekorativne urese postavljene na zidovima i drugim dijelovima unutarnjeg prostora bribirskoga Doma kulture.Naime, vrtićarci su svojim ručicama izradili zanimljive portrete članova obitelji Frankopan, dok su nešto starija djeca, školarci iz bribirske OŠ Josipa Pančića, osmislila ilustracije i bribirske besede uklopljene u maštovitu – Bribirsku slovaricu.Program osmišljen povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma uključivao je i mini-sajam, u sklopu kojeg su lokalni OPG-ovi posjetiteljima nudili svoje domaće proizvode.Domaći štih upotpunili su članovi Udruge Zrinskih i Frankopana Drivenik, koji su posjetitelje dočekivali odjeveni u atraktivne povijesne kostime, spremni za poziranje i fotografiranje.Jedan od štandova zauzela je Ružica Kršul iz Bribira, u čijoj se ponudi mogao pronaći famozni bribirski prisnac, ali i povetica, smokvenjak, kuglice od smokav…Bilo je tu i pekmeza od šljiva, ajvara ili, pak, posebno zanimljivog likera od maslina, za koji teta Ružica kaže da »do ludila« dovodi ponajviše strane turiste, mameći ih da kupuju i piju još, još, i još.Za one koji ne znaju, nije na odmet ponoviti što je bribirski prisnac, a kulinarske lekcije za nas otkriva – teta Ružica.


– Prisnac se po bribirsku zove još i slašćica, a riječ je o tradicijskom kolaču koji ustvari nije kolač, ilitiga kolaču koji je ustvari slan.Prisutan je u svim feštama i manifestacijama, dio je bribirske tradicije, a o njemu je nedavno snimljen i poseban promotivni film.


Mnogo se radi na tome da se bribirski prisnac zaštiti kao naš autohtoni proizvod – govori nam Ružica Kršul te odgovara na pitanje o sastojcima koji čine ovu zanimljivu slašćicu.– To su sir škripavac, šunka, slanina, puno jaja, mladi luk ili kapula, masnoća, brašno.


Svoje proizvode na bazi smokava nudio je i OPG Barac iz malog mjesta Barci. Bili su tu smokvenjaci – kolači od smokava i badema, suhe smokve, džem od smokve, rakija od smokve…


Ključna riječ je, dakle, smokva, a za rapsodiju smokava zaslužni su bili supružnici Igor i Marina Barac.


Vitezovi i viteškinja


Posebnu atrakciju bribirskog programa činile su srednjovjekovne igre i natjecanja za djecu i odrasle, koje su uprizorili mladi i entuzijastični članovi Udruge za oživljanje povijesti Ordo Sancti Viti iz Rijeke.Srednjovjekovni vitezovi priredili su uzbudljivu prezentaciju viteških borbi, koju su, naravno, s posebnim zanimanjem, razrogačenih očiju i blago otvorenih ustiju, promatrali oni najmlađi.


Klinci i klinceze upijali su svaku vitešku riječ o srednjovjekovnoj povijesti, dok su vještine mačevanja i streličarstva ispratili bez traptanja.A gdje su vitezovi naučili brojne viteške vještine, otkrila nam je Anika Makovac, jedina prisutna ženska članica udruge Ordo Santi Viti.


– Postoje srednjovjekovni zapisi i manuskripti u kojima je objašnjena tehnika mačevanja od velikih učitelja mačevanja od 12. do 17. stoljeća – kaže Anika koju smo upitali dakle ljubav prema viteškom zanatu.– Vjerojatno se radi o dječačkim snovima i maštarijama, ali udrugu čine i brojni ljubitelji povijesti, studenti povijesti, pa čak i stručnjaci – medievisti.


A što žena radi među svim tim vitezovima? Kuham i puno pričam – odgovara simpatična Anika Makovac.


Završni dio večeri bio je rezerviran glazbu, odnosno akustični koncert Roberta Funčića i Tine Vukov, koji su stavili točku na »i« i oduševili Vinodol.