
Foto Marko Gracin
Manifestacija je započela još u petak, vrhunac je uslijedio u subotu i nedjelju, a sve će završiti u nedjelju 6. srpnja
povezane vijesti
Nad Vinodolskom dolinom bdiju redom: sveti Dujam, sv. Petar i Pavao apostoli, sveta Elizabeta i sveti Martin. Mjesni blagdan Dujmove već je proslavljen u svibnju, dok je proteklog vikenda, prema kalendaru, red došao na obilježavanje blagdana sv. Petra i Pavla apostola, odnosno na proslavu Petrove va Bribiri. Ovoga tjedna započinje i višednevna proslava Jelisaftine u Triblju, dok je Martinja u Grižanima na rasporedu u studenome.
No, vratimo se na Petrovu u Bribiru i kažimo da je sveti Petar proteklog vikenda »došao« u Bribir, što je, sasvim sigurno, bolje nego da su Bribirci i Bribirke »otišli« k njemu. Četverodnevna manifestacija Petrova va Bribiri započela je još u petak, vrhunac je uslijedio u subotu i nedjelju, a sve će završiti u nedjelju 6. srpnja, i to boćarskim turnirom klubova koji na Ćokovu organizira Boćarski klub Bribir.
Od traila do kotlića
Ovogodišnja Petrova va Bribiri ponudila je, kao i u prethodnim godinama, pregršt sadržaja za sve generacije. Petrova je otvorena turnirom u pikadu, koji je u bribirskom Domu kulture organizirala Udruga umirovljenika grada Crikvenice i Vinodolske općine – podružnica Bribir. U večernjim satima trčao se Noćni trail s vidikovca Slipica u organizaciji Atletskog kluba Rika i Turističke zajednice Vinodolske općine. Okupilo se 30 trkača koji su trčali sedam kilometara po kamenjaru, livadama i šumskim puteljcima oko bribirske Slipice. Prvo mjesto osvojio je državni prvak u dugom trailu – Pavle Kruljac, dok je u ženskoj konkurenciji pobjedu odnijela Valentina Bačić. Pavle je stazu istrčao za 36 minuta, a Valentina za 51 minutu. Noćni trail bio je humanitarnog karaktera, a po završetku serije ljetnih utrka sva prikupljena sredstva bit će usmjerena prema potrebitoj djeci iz Crikvenice i Rijeke.

Foto Marko Gracin
Veselo je bilo u subotu, kad su park Zaturan ispunili mirisi sočnih gulaša, a sve u sklopu natjecanja u kuhanju kotlića. Održane su i zanimljive »Igre gladi«. Natjecanje su organizirali članovi Udruge za mesopusne običaje Bribir (Bribirska parada) i Karnevalske udruge Kirci-Bribirci. Kako saznajemo od predsjednika Bribirske parade Mislava Spoje, riječ je o šestom natjecanju u kuhanju kotlića u sklopu Petrove, a ove godine okupilo se 17 ekipa.

Foto Marko Gracin
– Odaziv je solidan, očekivali smo dvije grupe više, ali one danas ipak nisu mogle doći. Imamo sveukupno 17 ekipa, a to su Dangube, Jedna črna, jedna bjonda, Zgubidani, Došli i pomeli, Udruga za očuvanje narodnih običaja Drivenik, Fušeri, Jist, pist, ponovit, Kričina, Kud puklo da puklo, Lako ćemo, Pikice, Prevara, Raštrkani, Ribice, Udruga za očuvanje narodnih običaja Vinodol Tribalj, Val i UDVDR Bribir. Lani je bilo malo više grupa, ali ove godine imamo više natjecatelja po grupama, otkriva Spoja. Prvo mjesto odnijela je ekipa Udruge za očuvanje narodnih običaja Drivenik. Druga je bila ekipa Lako ćemo, a treća ekipa Pikice. Pobjedničku ekipu činili su Tomislav i Ivan Fištrović, Sanjin Benić, a pridružili su im se Luka, Robert i drugi Ivan. Momci su bili uvjereni u pobjedu.
– Po toću, odnosno gustoći, rekao bih da ćemo sigurno pobijediti. Atmosfera je odlična, sve je super, a najbitnije je da se svi dobro zabavljamo, kazao nam je Ivan Fištrović u pratnji sina Mateja.

Foto Marko Gracin
Smotra folklora
Subotnja večer donijela je i smotru folklora koja se održala na ljetnoj pozornici u starom gradu. Domaćin je, po običaju, bio KUD Bribir, a bili su tu i KUD Sveti Lovre iz Vrsi, KUD Vinica iz Vinice, MKD Ilinden iz Rijeke te Vokalna skupina Fijacent KUD-a »Dr. Antun Barac« iz Grižana. Svi prisutni mogli su uživati u raskošu boja, nošnji, plesova, instrumenata, stihova… Publiku je pozdravila predsjednica KUD-a Bribir Ksenija Hrelja.
– Ovo je već 22. smotra folklora koja se organizira u povodu dana našeg blagdana Petrove. Hvala našim gostima što su se odazvali našem pozivu i što će nam večeras pokazati kulturnu baštinu i ljepotu svoga kraja, kazala je Hrelja. Smotru folklora je otvorio načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić.
– Pozdravljam sve Bribirce, a posebno gostujuće KUD-ove koji su nam večeras došli pokazati ono što predstavljaju, a to je naš autohtoni hrvatski folklor. Vruć je dan, bit će ovo i vruća noć, te se nadam da ćemo se svi dobro zabaviti. Uvijek smo bili dobri domaćini i to ćemo i ostati, kazao je Grbić, čestitavši blagdan Petrove svim mještanima i mještankama Bribira.
Po završetku smotre uslijedila je zabava do dugo u noć uz grupu Allegro i ugostiteljsku ponudu Caffe bara Passage.
Na sam blagdan sv. Petra i Pavla apostola održan je boćarski turnir bribirskih sela na Ćokovu u organizaciji BK-a Bribir. U nedjelju navečer održana je i svečana koncelebrirana misa u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bribiru, koju je predvodio vlč. Goran Žan Lebović Casalonga. Nakon mise, uslijedilo je tradicionalno »druženje pred crikvun uz landicu prisnaca, kugod slašćicu i žmulj pivi«. Za druženje se pobrinula Udruga sv. Petra i Pavla apostola Bribir, dok je učenička zadruga »Omorika« iz OŠ dr. Josipa Pančića Bribir postavila izložbeno-prodajne štandove. Pokrovitelji Petrove va Bribiri bili su Vinodolska općina i Turistička zajednica Vinodolske općine.
Začin je presudan!
Odluku o tri najbolja kotlića donio je stručni žiri u sastavu Antonio Stanić, Zlatko Tus i Dino Strizić. Što je to što čini vrhunski kotlić, pitamo stručni ocjenjivački sud, a ulogu »glasnogovornika« preuzima Antonio Stanić.
– Ocjenjujemo okus, boju i teksturu. Gulaš mora biti taman, gust, meso se ne smije raspadati, a opet ne bi trebalo biti žilavo. Budući da je riječ o divljači, kotlić može biti »zericu« ljući, ali ne tako »da gori«, da ga ne možeš jesti, pojašnjava Stanić. Dodaje kako je divljač pribavljena uz pomoć bribirskih lovaca. Svaka ekipa dobila je dva kilograma mesa, a riječ je o mesu vepra i srne. Dakle, da ponovimo gradivo koje smo naučili prije nekoliko godina u Vinodolu: »Va kotlić ne gre krokodil leh domaće divo blago!« Posjetili smo i ekipu Kričina u kojoj je glavni kuhar bio Kamenko Antonić.
– Tajna dobrog kotlića leži u začinima. Naravno, tu mora biti puno kapule. Ali, začin je presudan. Pravi kuhar mora pogoditi pravi omjer začina, govori Antonić.