156. izdanje

FOTO Običaj i navada stara: Tradicionalni obilazak otvorio Maškare va Selcu

Robert Šimonović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U svojem prvom ovogodišnjem obilasku, na prvi četvrtak ili Tusti, Selačka mantinjada obišla je Placu, Brljansku štirnu i štirnu na Jami. U pratnji su bile selačke mažoretkinje, svirači u mondurama i drugi ljubitelji selačkih maškaraPo običaju i navadi staroj, ovog su tjedna po 156. put započele Maškare va Selcu ili, kako su stare Selačkinje i Selčani znali reći – Mesopust na Selcih.


Foto galerija: Selačke mažoretkinje i Selačka mantinjada u obilasku mjesta Foto: Mateo Levak


Prema nekim zapisima, tradicija maškara u Selcu seže u daleku 1867. godinu, a danas je, na prvi četvrtak ili Tusti, održan tradicionalan obilazak mjesta u režiji Selačke mantinjade i mažoretkinja.

Povorka šarenila, limene glazbe, bubnjeva, čineli, tradicionalnih uniformi i nošnji prošetala je Selcem, pozdravljajući pritom okupljene mještane, obitelji s djecom i druge znatiželjnike koji su iz prve ruke poželjeli saznati kako izgledaju više od stoljeća stari selački običaji oživljeni na javnim trgovima i ulicama.


Foto Mateo Levak


Najava zabave


U svojem prvom ovogodišnjem obilasku Selačka mantinjada obišla je Placu, Brljansku štirnu i štirnu na Jami. Ova tri mjesta posjećuju se zato što je Selce nekada imalo tri sela koja su gravitirala oko navedenih područja.Selačku mantinjadu predvodio je njezin voditelj, odnosno kapetan Adrian Šoštarić, koji je uz povike »bubanj i muzika složno udaraj« najavio prvu ovogodišnju maškaranu zabavu u Selcu.Uz njega je ponosno stajao stjegonoša Davor Katulić, dok su mantinjadu pratile selačke mažoretkinje, svirači u mondurama i drugi ljubitelji selačkih maškara.Kako kaže Šoštarić, Selačkinje i Selčani parićani su za ono što slijedi, a nakon nekoliko godina izbivanja ove će godine ponovo sudjelovati na jubilarnom 40. Riječkom karnevalu.– Prvim mesopusnim četvrtkom započele su maškarane zabave u Selcu. Uz prvi četvrtak Tusti prigodno ćemo obilježiti još dva četvrtka – Fusti i Poberuhi.


Foto Mateo Levak


Slijede nam tri tjedna lude zabave, sve do Pepelnice, a glavni i odgovorni organizator ovogodišnjih maškara u Selcu je Udruga mladih Selce s predsjednikom Rokom Antićem na čelu – kaže Šoštarić.»Krađa« stvari


Selačke maškare započele su podizanjem »peteha« (zastave) na selačkoj Placi, pisanjem poruka u centru mjesta, kao i »krađom« stvari neudanim djevojkama, a koje neoženjeni mladići potom nose u centar mjesta, odnosno na Placu.Novost ovogodišnjih Maškara va Selcu je i maškarani šator postavljen na Placi ispred Harmice, odnosno kod bivše Erste banke, u kojem su u večernjim satima započeli i prvi maškarani tanci uz DJ-a Steveja.Maškarani tanci prijašnjih su godina održavani u selačkom domu kulture. Do završetka maškara (22. veljače) u Selcu će se održati i maškarani pikado turnir, dječja reduta i nezaobilazna mlaća prazne slame uz Selačko kolo.