Večer tradicije

FOTO Na crikveničkoj Paladi održana je velika ribarska fešta, pogledajte kako je bilo

Robert Šimonović

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Članovi ŠRD-a Arbun filetirali su širune, solili inćune, a bilo je tu i najpopularnije delicije za mazanje na kruh – bakalara na bijelo.



Na crikveničkoj Paladi održana je Večer ribarske tradicije, u sklopu koje su iskusni ribari iz ŠRD-a Arbun brojnim posjetiteljima pokazali vještinu pletenja mreža, ali i pripremali razne riblje delicije, dok su se za opuštenu atmosferu, zabavu i uživanje u tradicionalnoj primorskoj pjesmi pobrinuli momci iz glazbenog sastava Trio Crikvenica.



Događanje je okupilo zaista nevjerojatan broj ljudi – ponajviše je bilo znatiželjnih turista iz svih krajeva svijeta, ali i domaćih ljudi te drugih namjernih i slučajnih prolaznika, kao i posjetitelja iz raznih hrvatskih gradova i mjesta.





Ipak, treba biti iskren i priznati da grad na Dubračini ovih dana uistinu »puca po šavovima« po pitanju broja turista, bez obzira na razne manifestacije i događanja koji se praktički svakodnevno održavaju diljem čitave crikveničko-vinodolske rivijere.



Prostom oku čini se da je broj turista doista veći nego rekordne 2019. godine, što ponajbolje dokazuju dupkom ispunjena parkirališta, šetnice i plaže, kao i prekrcani kafići i restorani na glavnoj crikveničkoj žili kucavici – Trgu Stjepana Radića ili, pak, Preradovićevom trgu.


300 kanapea


Vještinu pletenja ribarskih mreža na Paladi je okupljenima prezentirao šjor Joško Bizent koji nam je otkrio da stranci s velikom zainteresiranošću prate što to on radi te postavljaju razna pitanja, dok domaći ljudi ipak sramežljivo stoje postrani, ali jednako tako prate svaki pokret njegovih ruku.



Barbu Joška sreli smo i nekoliko dana ranije na manifestaciji (Sr)etno Selce, a osim što zna plesti ribarsku mrežu, Joško Bizent izrađuje i vrše, lovi ribu, lignje, sipe, hobotnice…



Ovaj stari morski vuk postavio je i štand na kojemu je izložio stare alate kao što su, primjerice, turske panule, vrše ili stare saonice koje su se nekada koristile za lov na hobotnice.



Za to vrijeme članovi ŠRD-a Arbun filetirali su širune, solili inćune ili, kako kažu – vinćole, a bilo je tu i najpopularnije delicije za mazanje na kruh – bakalara na bijelo.



Kako nam je otkrio predsjednik ŠRD-a Arbun Dušan Rebernik, svako jelo spravlja se na tradicionalan način, s puno ljubavi i pažnje, a momci su sveukupno pripremili oko 300 različitih ribljih kanapea.



– Riba je friška, jutros ulovljena. Delamo je po našem guštu, prvo za sebe, a onda za druge. Važno je da riba tri puta pliva, prvo u moru, zatim u ulju i na kraju u vinu – u šali nam govori Dušan Rebernik.



Predsjednik ŠRD-a Arbun rekao nam je i da Društvo broji 207 članova, a glavna aktivnost ribolovnog društva je škola ribolova za djecu i mlade, koju pohađa 20-ak najmlađih Crikveničanki i Crikveničana.



Manifestacije poput Večeri ribarske tradicije momci obave, što bi se reklo – usput, za što je najzaslužnija njihova kvalitetna suradnja koju ostvaruju s Turističkom zajednicom grada Crikvenice.


Oduševljeni Nijemci


Marijan Lovrić, još jedan od članova crikveničkog ribolovnog društva, otkrio nam je da će se Večeri ribarske tradicije ponoviti još dva puta u kolovozu.



Lovrić ističe i da se manifestacijom nastoji očuvati vrijedna crikvenička ribarska tradicija i baština, ali i dobro se zabaviti, nasmijati, družiti…



A kakvog je riba okusa, ponajbolje dokazuje to da nismo uspjeli istovremeno fotografirati više od jednog kanapea na pladnju, s obzirom na to da bi konstantno nestajali u bespućima ogladnjelih želudaca.


Ukusom ribe oduševljeni su bili i supružnici Titah i Robert, kao i njihova djeca Noah i Sofija iz Njemačke.



– Ovdje smo tek dva dana. Prvi put smo posjetili Crikvenicu i zaista je prekrasno. Sve nam se sviđa, a hrana je izvrsna – kratko su nam poručili.


Zadovoljne su bile i Laura i Lara, koje su u Crikvenicu također stigle iz Njemačke, ali za razliku od naših prethodnih sugovornika, ovo im je već 11. godina otkako redovito posjećuju grad na Dubračini.



– Riba je zaista je jako ukusna i hrskava, a vrlo je ukusno i meso koje smo probale u nekim od restorana. Vrijeme je odlično, more čisto i predivno… Sigurno ćemo doći i druge godine – zaključile su dobro raspoložene i nasmiješene Njemice.