
povezane vijesti
CRIKVENICA – Festival škampa novi je eno-gastro turistički proizvod Crikveničko-vinodolske rivijere. Naime, tri turističke zajednice – Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, udružile su se oko zajedničkog cilja, a to je promocija Crikveničko-vinodolske rivijere kroz eno-gastro ponudu i vrhunsku namirnicu po kojoj je ovo područje posebno – škamp. Festival škampa će se ove godine održati kao pilot projekt u lipnju.
Od 6. do 15. lipnja ugostiteljski objekti na području Crikveničko-vinodolske rivijere osmislili su posebne menije s jelima od škampa kako bi dodatno istaknuli ovu veoma kvalitetu i vrijednu namirnicu u kojoj će moći uživati svi posjetitelji Rivijere. Objekti koji sudjeluju u ovom projektu su restorani hotela Marina i Miramare, restorani Dida, Burin, Lemoon (hotel Esplanade), Argo, konobe Navigare i Lucija, pizzeria Nava te gostiona Danica. Ovogodišnjim pilot projektom će se ujedno najaviti manifestacija Festival škampa koja će se održati u proljeće 2026. godine u punom sjaju kao novi gastro-turistički proizvod, upravo u godini kada je Kvarner nositelj titule Europske prijestolnice gastronomije.
Zašto baš škamp? Zato jer je vrhunski morski specijalitet i simbol je ovog kraja, posebno Vinodolskog kanala gdje obitavaju škampi veći i ukusniji od onih u otvorenom moru zbog vrste tla, temperature mora te velikog broja izvora, odnosno kombinacije bočate i morske vode. Kako ističu iz triju turističkih zajednica, koncept Festivala škampa osmišljen je tako da od sljedeće godine povezuje gastronomiju, kulturu, tradiciju, edukaciju i zabavu te stvara jedinstven doživljaj za sve posjetitelje. (R. Š.)