Martinje

Evo kako je proslavljena Martinja va Grižah

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sveti Martin zaštitnik je ovog malog pitoresknog vinodolskog mjestaMještani Grižana su skromno, ali dostojanstveno, proslavili blagdan svetog Martina ili Martinje. Sveti Martin zaštitnik je ovog malog pitoresknog vinodolskog mjesta, stoga se radi o tradicionalnoj proslavi mjesnog blagdana i zaštitnika Grižana te ujedno obilježavanju dana samog mjesta.


Manifestacija pod nazivom “Martinja va Grižah” započela je okupljanjem mještana u lokalnoj crkvi svetog Martina, gdje je velečasni Tomislav Ćurić najprije blagoslovio sve mještane, posebno djecu i najmlađe stanovnike Grižana.

Velečasni Ćurić podsjetio je roditelje upravo na važnost blagoslivljanja vlastite djece, nakon čega je formirana procesija koja se kretala starim gradom, da bi se u konačnici zaustavila na glavnom griškom trgu, gdje je blagoslovljena i podignuta griška zastava.


Na čelu procesije stajao je križ iza kojeg se nalazila griška zastava, a kolonu su nastavile mlade mažoretkinje, zbor i sami mještani. Svečanoj procesiji nazočio je i sam načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić, predsjednik Općinskog vijeća Dean Barac, kao i direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja.Velečasni Ćurić prilikom blagoslova je istaknuo kako bismo od svetog Martina prvenstveno trebali naučiti to da nikada ne bismo smjeli biti ravnodušni prema svojem bližnjemu.


– Nemojmo u srcima gledati rasu, naciju, političku, vjersku i bilo koju drugu opredijeljenost. Sveti Martin nas uči da zaboravimo na podjele, jer podijeljenost otvara najjače rane u čovjeku, istaknuo je vlč. Ćurić, dotaknuvši se i aktualnih podjela na cijepljene i necijepljene.Po blagoslovu zastave, mještanima se obratio načelnik Grbić te se osvrnuo na reduciran program obilježavanja blagdana svetog Martina, a s obzirom na čitavu situaciju oko epidemije koronavirusa.


-Prije svega, u ime cijele Vinodolske općine, želim vam od sveg srca čestitati blagdan patrona, odnosno zaštitnika griško-belgradskoga kraja, svetog Martina.Također, moram izraziti žaljenje što nismo bili u mogućnosti proslaviti naš mjesni blagdan onako kako smo to navikli, no iskreno se nadam da ćemo nadoknaditi sve ono što smo propustili.


Ono što je najvažnije, to je da su tradicija i običaji nastavljeni, a ja vam želim puno zdravlja i neka nam godine koje slijede svima budu bolje, rekao je načelnik Grbić.Nakon blagoslova mjesne zastave u crkvi svetog Martina uslijedila je koncelebrirana sveta misa, prilikom koje je i blagoslovljeno, odnosno “kršteno” mlado vino.


Pučko slavlje zaključeno je koncertnim nastupom Josipa Butorca i Mladena Žmaka. Manifestaciju “Martinja va Grižah” organizirali su Turistička zajednica Vinodolske općine, Udruga za očuvanje narodnih običaja “Juraj Julije Klović” iz Grižana i Pastoralno vijeće.