Školska pedagoginja

Drevna igra sve je popularnija u gradu na Dubračini. Ovo je žena zaslužna za crikveničko šahovsko čudo

Robert Šimonović

Sve je veći interes mladih za igranjem šaha – Julijana Plenča / Foto S. DRECHSLER

Sve je veći interes mladih za igranjem šaha – Julijana Plenča / Foto S. DRECHSLER

Povećan interes mladih crikveničkih naraštaja prvenstvena je zasluga Julijane Plenča, pedagoginje Osnovne škole Zvonka Cara iz Crikvenice, koja je prije nešto više od tri godine odlučila pokrenuti školski klub Šahovski zvon, kao potencijalnu izvannastavnu školsku aktivnostCRIKVENICA Šah je opet in! Drevna perzijska igra u posljednje je vrijeme vrlo popularna u gradu na Dubračini. Povećan interes mladih crikveničkih naraštaja prvenstvena je zasluga Julijane Plenča, pedagoginje Osnovne škole Zvonka Cara iz Crikvenice, koja je prije nešto više od tri godine odlučila pokrenuti školski klub Šahovski zvon, kao potencijalnu izvannastavnu školsku aktivnost za sve zainteresirane učenike istoimene škole, ali i učenika iz područne škole Selce. Julijana Plenča prošle je godine dobila priznanje Grada Crikvenice za popularizaciju šaha u 2019. godini, a nagrade i priznanja Grada Crikvenice za najbolje sportaše u 2019. godini dobili su i neki od njenih učenika.


Podrška ravnateljice


Julijana Plenča rekla nam je da se ideja za pokretanjem školskog šahovskog kluba javila sasvim spontano. Naime, Julijana je svakodnevno, u svojem privatnom životu, okružena šahom, budući da je majka dvojice šahovskih intermajstora, odnosno međunarodnih šahovskih majstora. U jednom trenutku shvatila je da i sama želi produbiti vlastite veze sa šahom te se odlučila na pokretanje kluba u kojemu će mlade generacije moći podučiti osnovama šaha. Plenča napominje da je od samog početka naišla na podršku i razumijevanje ravnateljice škole, što je uvelike olakšalo realizaciju zamišljene ideje.– Moram ovim putem zahvaliti ravnateljici Desiree Pečaver koja je momentalno prihvatila moju ideju o pokretanju šaha pri školi. Bez njenog pristanka i dobre volje, čitavu ovu priču ne bi bilo moguće niti započeti. Od samih početaka podršku nam pruža i zaklada Kasparov Foundation, Grad Crikvenica, kao i Šahovski klub Crikvenica. Veliko hvala i svim roditeljima koji nam svakodnevno ukazuju veliko povjerenje. Moram pohvaliti i Grad Crikvenicu koji je vrlo sklon poticanju sporta i svake aktivnosti vezane uz sport, što dokazuju i brojna priznanja koja su dodijeljena najboljim sportašima crikveničkog područja, za 2019. godinu dodijeljeno je čak 61 priznanje – istaknula je Julijana Plenča.

Plenča je istaknula i dobru suradnju Šahovskog zvona sa Šahovskim klubom Crikvenica, kao i njihovu međusobnu isprepletenost, tj. međuovisnost zbog koje postoji sustavni plan razvoja mladih šahovskih talenata u Crikvenici.


– Sa šahovskim klubom surađujemo jako dobro. Ondje šaljemo sve one zainteresirane učenike koji se pokažu kvalitetnima, odnosno sve one koji pokažu dodatnu volju, želju i entuzijazam za daljnje napredovanje u šahu. Moram napomenuti da šahovskog podmlatka u Crikvenici nije bilo desetljećima, no zahvaljujući trenutnoj suradnji i zajedničkim naporima Šahovskog zvona i Šahovskog kluba Crikvenica, dogodilo se pravo šahovsko čudo i sve je veći interes mladih za igranjem šaha – rekla je Plenča.
Dobri šahovski temelji koje mladi šahisti stječu kod Julijane Plenče, a potom svoja znanja dodatno razrađuju, odnosno »bruse« u Šahovskom klubu Crikvenica, neizostavno vode i do značajnih rezultata. S ponajboljim šahovskim kadetima radi vodstvo Šahovskog kluba Crikvenica, a Julijana ističe županijskog trenera, velemajstora Ognjena Cvitana, kao i suradnika Kluba, međunarodnog majstora Jadranka Plenču. Jedno vrijeme suradnica kluba bila je i najbolja mlada hrvatska igračica, međunarodna majstorica Ena Cvitan.


Želja ženska ekipa


Julijana Plenča ističe da joj je prije odlaska u mirovinu želja pokrenuti i žensku šahovsku ekipu i pokušati, što je to moguće više, promovirati šah kod nježnijeg spola.
– U šahovskim aktivnostima je trenutno aktivno tridesetak djece, a neki su, nažalost, odustali uslijed pandemije. Svima nama koji se bavimo šahom dugoročni je cilj stvaranje preduvjeta za kontinuirani razvoj kadetskog šaha. Nadam se da ćemo ostvariti napretke i u kategoriji seniorskih šahista, a osobno mi je velika želja, u što skorijoj budućnosti, pokrenuti i osnovati žensku šahovsku ekipu. Žena u šahu zaista je premalo – zaključila je Julijana Plenča.

 


Nagrade i medalje


Na pitanje o nagradama i priznanjima, Julijana Plenča odgovara:
– Županijske medalje redovno pune naše klupske prostore, a imamo i državne medalje u pojedinačnim nastupima naših kadeta. Ekipno je, u školskome sportu, ekipa kadeta prošle školske godine bila prvak Županije i osvojila sedmo mjesto na razini države. Višestruka osvajačica državnih medalja (zlato na ubrzanom i srebro u standardnom šahu) je naša Tara Škiljan, koja je sudjelovala i na europskom prvenstvu, a valja napomenuti da Tara ima samo 11 godina. Vid Krešić 2019. godine osvojio je srebrno odličje na državnom natjecanju u ubrzanom šahu, dok je u standardnom šahu Ivano Sundać 2020. godine osvojio zlatnu medalju u kategoriji kadeta do 12 godina. Ivano je sudjelovao na online europskom kadetskom prvenstvu, zbog čega je dobio nagradu Ponos grada Crikvenice za 2020. godinu. Grad prepoznaje kvalitetu rada i rado nam dodjeljuje priznanja. Za 2019. godinu, dobili smo priznanje za najbolju mušku juniorsku ekipu (Erik Hajdinger, Ivano Sundać, Ivano Tomljanović, Vid Krešić). Tara Škiljan dobila je priznanje za najboljeg sportaša školskog uzrasta, a Vid Krešić za perspektivnog sportaša. Posebno smo ponosni na priznanje za fair play Davidu Valkoviću jer nije uvijek presudno pobijediti. Poštena i pravična igra je put ponosa i slave – istaknula je Plenča.
Julijana Plenča navodi da je koronavirusom pogođena 2020. godina utjecala na smanjenje broja šahovskih turnira, natjecanja i putovanja, ali šahisti i dalje treniraju online putem, preko sve popularnije »zoom« digitalne platforme. Organiziraju se i pojedini online šahovski turniri, ali Plenča se ipak nada da će se epidemiološka situacija čim prije stabilizirati.
– Šah uživo, putovanja, kao i sva iskustva koja proizlaze iz brojnih šahovskih susreta, nemoguće je nadomjestiti online putem – navodi Plenča.