EM KUGLE

Dobre bakterije dobro čiste more i podmorje. Novljanski osnovnoškolci na tri lokacije ubacili specifične “čistače”

Robert Šimonović

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

Lokacije u akvatoriju Novog Vinodolskog, na kojima su učenici bacili EM kugle u more, odabrane su u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a i Ronilačkim klubom Dive SideNOVI VINODOLSKI – Čuvajmo more, čuvajmo Novi Vinodolski! Poruka je to učenika novljanske Osnovne škole Ivana Mažuranića, no još važnijim od riječi pokazala su se njihova djela. Novljanski učenici tako su jučer vlastitim primjerom posvjedočili kako se voli svoj kraj, more i okoliš, dokazavši da i starije generacije itekako mogu štošta naučiti od mlađih. U sklopu hvalevrijedne inicijative »Čuvaj more, čuvajmo Novi Vinodolski«, kojom žele doprinijeti buđenju ekološke svijesti o potrebi očuvanja mora, učenici od prvog do osmog razreda OŠ Ivana Mažuranića i njihovi razrednici jučer su na više lokacija u Novom Vinodolskom u more pobacali EM kugle, čiji sastav čine efektivni mikroorganizmi koji pospješuju čišćenje morskog dna i mora. Izradi i bacanju EM kugli pristupili su svi razredni odjeli novljanske osnovne škole, kao i njihovi razrednici te Posebni razredni odjel.


Odlična suradnja


Kako nam je otkrila Andrea Bačić Pavat, psihologinja u OŠ Ivana Mažuranića te ujedno i jedna od glavnih pokretačica ove inicijative, sama ideja o pokretanju ovog projekta krenula je od suradnje s učiteljicom biologije Ivanom Rimac zaposlenoj u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina.


– Ivana Rimac već šest godina sa svojim učenicima izrađuje EM kugle i baca ih u more. Rezultati su izvrsni, stoga smo i mi u Novome odlučili slijediti njihov primjer. Povezali smo se s Nedeljkom Jovanovićem, koji nam je omogućio nabavku materijala za EM kugle, dok se Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog pobrinula za njihovo financiranje. Ove EM kugle čine efektivni mikroorganizmi, odnosno gljivice, plijesni, kvasci i druge dobre bakterije koje se oslobađaju u kontaktu s morem, i na taj način čiste morsko dno i morsku vodu, govori Bačić Pavat.


Foto Angela Maksimović
Opisuje nam i sam proces izrade kugli, koji su učenici samostalno proveli u sklopu radionica, odnosno satova razredne nastave.


– Nabavili smo cigle koje smo najprije usitnili na manje komade i stavili u plastične vrećice zajedno s tekućinom koja sadrži efektivne mikroorganizme. Takva smjesa mora odstajati dan-dva, nakon čega se ona miješa zajedno s bokašijem, organskom tvari sličnoj piljevini, i formira u kuglice koje se moraju sušiti najmanje mjesec i pol dana, naravno, kako bi bile što učinkovitije u kontaktu s morem, govori Bačić Pavat.


Lokacije u akvatoriju Novog Vinodolskog, na kojima su učenici bacili EM kugle u more, odabrane su u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ronilačkim klubom Dive Side. Danijel Sokolić iz Ronilačkog kluba Dive Side tijekom narednog perioda pratit će djelovanje kugli. Županijski Zavod napravio je uzorkovanje kakvoće mora prije, a provest će još jedno uzorkovanje i nakon bacanja EM kugli kako bi se izmjerio direktan učinak koji one imaju na kakvoću mora. Predstavnica Županijskog Zavoda Vesna Car Samsa pohvalila je odličnu suradnju Zavoda i novljanske škole koja se ostvaruje kroz razna predavanja, terenske radionice i druge aktivnosti koje za cilj imaju razvoj ekološke svijesti kod najmlađih.


Vrijedna djeca


U sklopu inicijative »Čuvajmo more, čuvajmo Novi Vinodolski« učenici prvih razreda bacili su EM kugle s broda »Bartelo Mali«, dok su učenici starijih razreda kugle bacali duž šetnice Obale Petra Krešimira IV., kod nove rive u Marini i pored odmarališta Crvenog križa. Također, u školi je održano predavanje poznatog podvodnog istraživača i ekologa Velimira Vrzića za učenike od drugih do osmih razreda. Učenici petih razreda bili su i na edukativnoj ekskurziji na otoku Krku kako bi se upoznali sa sustavom gospodarenja otpadom Treskavac. U centru Novog Vinodolskog učenici i njihovi voditelji prodavali su reciklirane ukrase, a sav prikupljen novac ići će za izradu EM kugli u sljedećoj školskoj godini.


Inicijativi su se pridružili Grad Novi Vinodolski i ronilački klubovi Novi, Dive Side i Jadranovo, koji su odradili ekološku akciju čišćenja podmorja. Roniocima je u vađenju otpada iz mora u novljanskoj luci pomagao i gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković. Ova je akcija uvod u veliku jesensku ekoakciju čišćenja podmorja koja će se održati na više lokacija u akvatoriju Novog Vinodolskog.