Kuća stare trte

Delegacija Novog sudjelovala na svečanoj berbi najstarije trte na svijetu u Mariboru

Robert Šimonović

Novi Vinodolski pozvan je kao jedan od gradova koji su imali privilegiju da imaju posađen cijep stare trte - najstarije vinove loze na svijetuGradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski Tena Peričić prisustvovali su programu 36. svečane berbe najstarije trte na svijetu u Mariboru, ispred Kuće stare trte.


Župan Mestne Občine Maribor Aleksander Saša Arsenović, ujedno i gospodar najstarije vinove loze, uputio je poziv za dolazak na svečanost trgadbe Novom Vinodolskom, gradu koji je imao privilegiju biti jedan od gradova u kojima je posađen cijep stare trte – najstarije vinove loze na svijetu.


Domaćin posjeta novljanske delegacije bio je Željko Frković, Hrvat podrijetlom s područja grada Novog Vinodolskog koji se u mladosti preselio u Maribor.
Frković gaji ljubav prema vinarstvu i vinogradarstvu, član je vinskih udruga Ružica Vinodola i Sveta Lucija te je upravo on zaslužan za sadnju cijepa stare mariborske trte u Novom Vinodolskom.


Svečanost trgadbe


Najstarija sorta vinove loze na svijetu, stara trta, stara 400 godina, koja je time ušla i u Guinessovu knjigu rekorda, zasađena je u staroj gradskoj jezgri Maribora te svake godine okupi veliki broj ljudi na ovoj manifestaciji, uz bogat kulturni, zabavni i eno – gastro program koji se ove godine održao od 30. rujna do 2. listopada.


Najsvečaniji dio događanja je svečana berba stare trte, na zadnji dan manifestacije. Tada se pred svim nazočnima pobire grožđe, pred publikom se važu grozdovi i bobice odvajaju od peteljki te je sve spremno za proces prerade u vino.U svečanosti trgadbe sudjeluje Stane Kocutar koji nosi titulu »mestnog viničara«, aktualna vinska kraljica te vinski vitezovi i malečnička braća, a ove je godine trta dala 61 kilogram grožđa.


U ovoj svečanosti se simbolično pobire samo jedan, središnji dio trte, dok se ostalo pobere koji dan ranije. Stara trta za Maribor znači jako puno, a cijep ove vinove loze nije lako dobiti.


Koliku važnost ima, govori i činjenica da Gradsko vijeće Maribora mora usvojiti prijedlog, odnosno odlučiti može li cijep ići u određeni grad/mjesto na temelju kvalitetnog obrazloženja, a Novi Vinodolski uistinu ima dobar razlog zbog kojeg je postao dom cijepa stare trte.


Luk prijateljstva


Podsjetimo, u travnju 2018. godine na Korzu hrvatskih branitelja stara trta i autohtona žlahtina posađene su jedna nasuprot druge te su na ovaj način sprijateljena dva grada poznata po istome.


Loze su se spojile u luk prijateljstva koji povezuje Maribor i Novi Vinodolski, dvije države i dva naroda, a na ovaj je način i Novi Vinodolski ušao među 60 gradova iz ukupno 18 država svijeta u kojima je posađena stara trta.


Već prve godine nakon sadnje delegacija Novog Vinodolskog je sudjelovala i u otvaranju izložbe “Upodobitve sort vinske trte baronice Grete Turković (1896-1978)”, a taj je posjet iskorišten i za promociju vinogradarstva Novog Vinodolskog u Muzeju Stare trte u Mariboru.