Međunarodni dan muzeja

Danas dvije radionice u Narodnom muzeju i galeriji u Novom

Robert Šimonović

Narodni muzej u Novom Vinodolskom

Narodni muzej u Novom Vinodolskom

Na radionici mozaika pod nazivom »Djeca vole biti arheolozi«, koja će se održati od 10 do 12 sati, najmlađi Novljani moći će uživati u učenju o fascinantnoj povijesti starih RimljanaNOVI VINODOLSKI  Kao i prijašnjih godina, Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski danas će obilježiti Međunarodni dan muzeja.


Tema ovogodišnjeg Dana muzeja je »Muzeji za edukaciju i istraživanje«, kojom se želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Uzimajući u obzir navedenu temu, u Maloj sali novljanskog Doma kulture održat će se dvije zanimljive radionice. Na radionici mozaika pod nazivom »Djeca vole biti arheolozi«, koja će se održati od 10 do 12 sati, najmlađi Novljani moći će uživati u učenju o fascinantnoj povijesti starih Rimljana. Na početku radionice djeca će dobiti uvod u arheologiju od prave arheologinje Antonije Mažuranić. Doznat će što je arheologija, što to arheolozi rade i kako se bave iskopavanjem. Također, zaronit će u dubine novljanskog podmorja kako bi doznali što su radili hidroarheolozi pod otočićem San Marino, pratit će putokaze u muzeju kako bi pronašli amfore starih Rimljana i snimke kasnoantičke utvrde Lopar i tako postati pravi arheolozi koji će istražiti bogatu povijest Novog Vinodolskog. Djeca će učeći o povijesti odabrati motiv i papirnate kvadratiće kako bi mogli izraditi vlastiti mozaik koji će kasnije javno prezentirati. Uzrast polaznika je od 10 do 14 godina.


Danas od 13 do 14.30 sati održat će se i radionica nakita »Ljepota u trenutku«. Riječ je o kreativnoj radionici izrade ukosnica i broševa od pravog cvijeća, pri čemu će polaznici naučiti tehniku rada sa smolom i polimernom glinom. Kreativnu radionicu vodit će Vlatka Janjić, konzervatorica i restauratorica čiji je brend Petit ukosnic.a nastao kao ideja da svaka osoba nosi unikatna i ručno rađena mala umjetnička djela. Polaznici će imati priliku ponijeti kući unikatnu ukosnicu i broš od pravog cvijeća.