Dan Crikvenice: Bogat višednevni program, evo što će se sve događati

Franjo Deranja

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Radionicom izrade akvarela i izložbom slika počeo je niz manifestacija koja svoj nastavak dobivaju danas nastupom Folklorne sekcije Udruge umirovljenika Sunce i Primorskom noći u Selcu te ovoga tjedna još nizom događanja koja će kulminirati za predstojeći vikendCRIKVENICA – Prvom umjetničkom prigodom – likovnom radionicom Tonija Belobrajdića o izradi akvarela, u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara te izložbom slika akademskog slikara Đure Sedera što će danas biti otvorena u Gradskoj galeriji – počinje niz događanja u povodu predstojećeg Dana grada Crikvenice. Bit će tu također današnji nastup Folklorne sekcije Udruge umirovljenika Sunce na crikveničkom trgu Hygia, a navečer i Primorska noć u Selcu.


Bit će to uvod u višednevni niz manifestacija, sportskih susreta i umjetničkih prigoda ususret subotnjem Danu grada Crikvenice, koji Crikveničani slave 14. kolovoza kao sjećanje na prvo spominjanje imena njihova grada. Bilo je to 14. kolovoza 1412. kada je Nikola IV. Frankopan darovnicom omogućio gradnju samostana za redovnike Reda sv. Pavla Pustinjaka, i to na ušću Dubračine u more, a uz srednjovjekovnu crkvu. Od te crkve, što se u domaćem govoru naziva »crikva«, izveden je naziv za kasnije poznato ribarsko mjesto, a danas renomirano ljetovalište – Crikvenicu.


Maraton »planuo«


Crkva je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije i građena od 1381. do 1393. godine, a s obzirom na blagdan Velike Gospe što slijedi odmah idućega dana, nakon »rođenja« imena ili imendana Crikvenice, Vela Gospa je zaštitnica Crikvenice i Crikveničana. Toga se dana redovito već 111. godinu pliva i najstariji plivački maraton u Hrvatskoj, duljine 3,5 kilometara od Šila na Krku do Crikvenice. Odmah nakon obznanjivanja početka primanja upisa sudionika, kojih se broj ovoga puta iz epidemioloških razloga ograničio na simboličnih 111 plivača, broj je popunjen za svega rekordnih 50 minuta!
Manifestacije i umjetničke radionice bit će – u srijedu – i likovna radionica stirotiska (izrada slika tehnikom otiskivanja stiroporom) Dubravke Kanjski, i to u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara, a navečer na Veloj paladi slijedi Večer ribarske tradicije.


Primorskom noći u Crikvenici, zatim predstavom za djecu pod nazivom »Hrvatske vile i vještice« u lapidariju hotela Kaštel te nastupom selačke Limene glazbe u Selcu i 10. Melodijama s okusom mora u dramaljskoj lučici Pazdehova bit će ispunjen program u četvrtak, dok u petak slijedi Primorska noć u Selcu, predstava »Dimnjačar« Kerekeš teatra u lapidariju hotela Kaštel, klapska večer na crikveničkoj Veloj paladi te glazbena ljetna večer s broda u akvatoriju Selca.


Udarni vikend​


Na sam Dan grada Crikvenice, u subotu, 14. kolovoza, uz mnoge sportske i glazbene događaje, središnja će biti svečana sjednica Gradskog vijeća u lapidariju Hotela Kaštel, a tom će prigodom, uz obraćanje gradonačelnika Damira Rukavine o razvojnim projektima Grada Crikvenice, biti uručene Nagrade za životno djelo te godišnje Nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i udrugama. Toga dana u ponoć bit će i velik vatromet, a idući dan, u nedjelju, na blagdan Vele Gospe, uz najavljeni Plivački maraton bit će održan i 7. Open Crikvenica, stolnoteniski turnir na gradskoj plaži. Iste će večeri i Abba Tribute Band održati svoj koncert s broda u akvatoriju ispred Crikvenice. Jadranovo će pak također u nedjelju ugostiti pijanista Vitomira Ivanjeka i njegov koncert u crkvi sv. Jakova pod nazivom »Noć crno-bijele čarolije«.


U subotu i nedjelju posjetitelji će moći i besplatno razgledati bogat fundus izložaka u Gradskom Muzeju Crikvenica.


Raznovrstan i bogat niz događaja zaključit će u ponedjeljak u atriju Hotela kaštel u 19 sati predstavljanje nove zbirke pjesama ugledne hrvatske poetese, prozaistice, esejistice i prevoditeljice Ljerke Car Matutinović, rođene Crikveničanke, i to pod nazivom »Sve moje ljubavi«. Pjesme su prepjevane i na talijanski, španjolski i portugalski.


Zaista bogat i raznovrstan ovogodišnji program u povodu Dana Crikvenice i blagdana zaštitnice Crikvenice i Crikveničana Velike Gospe.