Sjećanje na 30. rujna 1991.

Dan branitelja crikveničko-vinodolskog kraja: Naši poginuli prijatelji i suborci nisu samo broj

Robert Šimonović

Sjećanje na prijatelje i suborce / Snimila Ana KRIŽANEC

Sjećanje na prijatelje i suborce / Snimila Ana KRIŽANEC

Bez branitelja, koji su temelj hrvatske slobode, ne bi bilo niti današnje demokratske i slobodne Hrvatske, rekao je Ante Nazor 


NOVI VINODOLSKI – Dan branitelja crikveničko-vinodolskog kraja danas je svečano obilježen u novljanskom Domu kulture. Branitelji s područja nekadašnje općine Crikvenica, odnosno današnjih gradova Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodolske općine, okupili su se kako bi odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote položili za obranu domovine, ali i odali priznanje svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani i stvaranju hrvatske države, ostvarivši na taj način vjekovne težnje hrvatskog naroda za slobodom i samostalnošću.


Dan branitelja crikveničko-vinodolskog kraja obilježava se u spomen na 30. rujna 1991. godine, kad je formirana prva organizirana dragovoljna postrojba Barakude, a koja je pod zapovjedništvom Ivana Antića Polića otišla u ratom zahvaćenu Liku i priključila se 111. brigadi. Svečanost obilježavanja Dana branitelja svojim su nastupom uljepšali momci iz klape Vinčace, koji su izveli himnu Republike Hrvatske, pjesme »Moja domovina«, »Croatio, iz duše te ljubim«… Novljansku Mantinjadu izveli su mladi sopilaši u nošnjama. Velečasni Jakov Filipović predvodio je i kratku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje, kojima je počast iskazana i minutom šutnje.


Svečano obilježavanje Dana branitelja u novljanskom Domu kulture / Snimila Ana KRIŽANEC


Najviše u Lici
Novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković pozdravio je sve prisutne te braniteljima zaželio dobrodošlicu u Novi Vinodolski, koji je domaćinstvo obilježavanja Dana branitelja ove godine preuzeo nakon prošlogodišnjeg susreta branitelja u Crikvenici.


– Pozdravljam inicijativu obilježavanja ovog dana jer znamo da vremenski odmak od rata čini svoje. Svakako je potrebno prisjećati se, obilježavati, poštivati i ne zaboravljati veliku žrtvu koju su branitelji podnijeli kako bismo mi danas uživali u slobodnoj državi. Upravo ta vaša žrtva nas tjera da u budućnosti gradimo bolje, sigurnije i poštenije društvo, istaknuo je Cvitković.


Brojni visoki uzvanici

 


Svečanosti obilježavanja Dana branitelja u novljanskom Domu kulture, uz predsjednike i predstavnike braniteljskih udruga, prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, voditeljica Podružnog ureda za poslove obrane Rijeka Ivka Zaninović, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković, predsjednik Gradskog vijeća Novog Vinodolskog Neven Pavelić, crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina i njegova zamjenica Ivona Matošić Gašparović, načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić, predsjednik Općinskog vijeća Dean Barac i mnogi drugi.

Predsjednik novljanskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Ivan Polić prisjetio se svih poginulih branitelja s crikveničko-vinodolskog područja, pročitavši poimence svakog od njih.


– Za nas naši poginuli suborci i prijatelji nisu samo broj. Hrvatsku državu stvarali su i svoj život položili Anton Mataija, Denis Mataija, Velimir Bažok, Alen Smolčić, Vanja Dražić, Dražen Kršul, Franjo Vlašić, Damir Habijanec, Alen Kapelari, Teo Martinčić, Ivan Vuljak, Petar Vuljak, Ivan Jakovac, Boris Malinarić, Karlo Buovac, Niko Jerković, Josip Mišković, Ivan Strahović, Dragan Mršić, Zdravko Špalj, Josip Šnajdar, Danijel Ban i Ivica Šarlija, rekao je Polić, prisjetivši se ratnog puta crikveničko-vinodolskih branitelja.


Novljansku Mantinjadu izveli su mladi sopilaši u nošnjama / Snimila Ana KRIŽANEC


Istaknuo je kako su se borili na ratištima diljem Republike Hrvatske, od Vukovara, Bosanske Posavine, zapadne Slavonije, Korduna, Like, preko zadarsko-biogradskog ratišta, do Dubrovnika. Najveći broj branitelja s crikveničko-vinodolskog područja borio se na ličkom ratištu. U vrlo emotivnom govoru slavnih dana prisjetio se i predsjednik Udruge dragovoljaca Novi Vinodolski Marinko Buljat. Osvrnuo se na dragovoljce koji su s područja nekadašnje općine Crikvenica samoinicijativno odlazili u rat, naročito prema Senju.


– Prije 30-ak godina sanjali smo ciljeve koji su tada djelovali nestvarno i utopijski, a koje je pred nas postavio vojskovođa Franjo Tuđman. Oni su danas dijelom stvarnosti i zato sam radostan i ponosan, rekao je Buljat, ne propustivši spomenuti i pokojnog generala Antuna Tusa.


– Kada smo imali nekog takvog na svojoj strani, znali smo da smo na pravoj strani i da će ona u konačnici biti pobjednička. Ničega od onoga što danas imamo ne bi bilo da nije bilo branitelja i zato glavu gore i hrabro naprijed, rekao je Buljat.


Suradnja s udrugama


Ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor je istaknuo da je jasno da je Domovinski rat dobiven srcem, odgovornošću i sviješću.


– Naša djeca danas ne mogu razumjeti emocije koje su vodile hrvatske branitelje, možda i bolje da je tako, ali bez branitelja, koji su temelj hrvatske slobode, ne bi bilo niti današnje demokratske i slobodne Hrvatske, rekao je Nazor, istaknuvši kako nitko Hrvatima tada nije davao ikakve šanse da će u konačnici iz rata izići kao pobjednici.


Darko Nekić se osvrnuo na suradnju između Ministarstva hrvatskih branitelja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i jedinica lokalne samouprave. Napomenuo je kako jedan od vidova suradnje proizlazi i kroz postavljanje novih spomenika, najavivši kako će upravo jedan takav spomenik posvećen hrvatskim braniteljima iduće godine osvanuti u Novom Vinodolskom.


– Suradnju s udrugama, između ostalog, ostvarujemo i kroz razne liječničke preglede, rehabilitacije, otvaranje veteranskih centara i druge aktivnosti. Izmjenama i dopunama zakona o braniteljima ove godine smo se fokusirali na poboljšanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida. Gotovo 20 godina nije bilo promjena u proračunskoj osnovici za invalidnine, a to će se ovim izmjenama i dopunama promijeniti, kao i općenito status branitelja, rekao je Nekić.


Oleg Butković istaknuo je kako narod koji zaboravlja prošlost ponavlja svoje tragedije, ali i kako ne treba živjeti u prošlosti.


– Ne trebamo robovati njome, ali se moramo prisjetiti tih slavnih vremena i teških trenutaka. Jer sve vrijednosti koje su krasile hrvatske branitelje, upornost, zajedništvo i privrženost istom cilju, i danas su nam potrebne. Kad bismo ih se držali, Hrvatska bi bila još bolja, uređenija i uspješnija. Iako moram istaknuti kako smo mi danas uspješna zemlja, o čemu govore brojni pokazatelji i brojke. Ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve, obranili i stvorili Hrvatsku, ušli u EU, NATO, eurozonu, spojili hrvatski teritorij izgradnjom Pelješkog mosta. Gledajući unatrag možemo biti ponosni, a velike zasluge moramo pripisati upravo našim braniteljima, zaključio je Butković.