Gradonačelnik Crikvenice i kandidat koalicije HDZ-HSP-HSS-HSLS

Damir Rukavina tvrdi da ima puno novih ideja i volje za svoj četvrti mandat

Robert Šimonović

Zaista volim svoju Crikvenicu, to je ono što me najviše pokreće te daje želje i motivacije za još više i još bolje – Damir Rukavina / NL arhiva

Zaista volim svoju Crikvenicu, to je ono što me najviše pokreće te daje želje i motivacije za još više i još bolje – Damir Rukavina / NL arhiva

Program koalicije sastoji se od 10 točaka, a u prvi plan je stavljena briga o svakom čovjeku, stvaranje novih radnih mjesta i ravnomjeran razvoj svakog mjesta. Posebna briga bit će posvećena najmlađimaCRIKVENICA – Aktualni crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina (HDZ) kandidat je koalicije HDZ-HSP-HSS-HSLS na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Grada Crikvenice. Rukavina funkciju crikveničkog gradonačelnika obnaša od 2009. godine, a ovu će nedjelju krenuti u lov na svoj četvrti mandat.


Što vas je motiviralo da se četvrti put kandidirate za gradonačelnika Grada Crikvenice?


– Zaista volim svoju Crikvenicu, to je ono što me najviše pokreće te daje želje i motivacije za još više i još bolje. Veliki sam radoholičar, a kada tu svoju ljubav prema radu mogu usmjeriti na pravo mjesto i time postupno pretvarati Crikvenicu u grad poželjan i ugodan za život, nema sretnije osobe od mene. Snage i volje još uvijek imam jako puno, a ne nedostaje niti novih ideja i kvalitetnih projekata, programa, aktivnosti kojima ćemo unaprijediti naš grad.


Prednost djeci


Što biste ocijenili svojim najvažnijim ostvarenjem/uspjehom u proteklom mandatu? Mislite li da ste nešto mogli bolje učiniti?


– Mnogo se radilo i gradilo u proteklom mandatu i moram reći da me najviše veseli činjenica da se trudimo razvijati sva naša mjesta i misliti na svakog našeg građanina. No djeca su naša budućnost i zato bih ipak tu malu prednost dao njima. Energetski smo obnovili dječji vrtić i obje osnovne škole na području grada, a pri kraju smo adaptacije i dogradnje područnog vrtića i škole u Dramlju. Time ćemo završiti ciklus uređenja svih odgojno-obrazovnih objekata na području našeg grada, a zbog potrebe dodatnih kapaciteta, što mene kao gradonačelnika posebno veseli, spremamo se i na jednu novu investiciju. I Gornji kraj dobit će dječji vrtić. Osnovna škola Zvonka Cara dobila je dugoočekivanu školsku sportsku dvoranu, na radost svih učenika, ali i sportaša. Uskoro se završava još jedan važan projekt – centralno gradsko groblje u Zoričićima. Pri kraju je i poslovno-sportsko-društveni objekt u Gornjem kraju te najljepša plaža na Jadranu – plaža Grabrova u Jadranovu. Radili smo na povećanju iznosa naših pronatalitetnih mjera, a prvi u Hrvatskoj smo uveli i jednokratne naknade za trudnice u iznosu od 1.500 kuna. Mislim da je popis veoma dugačak i ponosan sam na svaki od projekata, jer svaki projekt našu Crikvenicu diže za jednu stepenicu više. Jesam li nešto mogao bolje? Vjerujem da mjesta za poboljšanje i napredak uvijek ima te da nikada nije kraj novim idejama i ulaganjima, ali smatram da smo uistinu napravili jako puno, i ono najbitnije, bili na raspolaganju našim sugrađanima.


Koji će biti prvi potezi koje ćete učiniti ako vas Crikveničani ponovo izaberu za gradonačelnika?
– Prije svega, planiram privesti kraju sve projekte koji su započeti, jer sve su to projekti koji su želja mojih sugrađana, a time postoji i potreba za njima. Briga o poduzetnicima, odnosno gospodarstvu, jako je bitna, naročito u ovakvim situacijama kao što je koronavirus te mi je to također jedan kontinuitet koji planiram još intenzivnije pratiti. I naravno, s obzirom na to da je Crikvenica turistički grad, vjerujem da ćemo zajednički odraditi još jednu dobru turističku sezonu pred nama. Naše stanovništvo živi od ove djelatnosti i svakako ćemo se svi skupa potruditi da sezona bude barem kao prošla, a mislim da mi to možemo i bolje.


Deset točaka


Predstavite nam ključne točke predizbornog političkog programa.


– Program koalicije sastoji se od 10 točaka, a u prvi plan je stavljena briga o svakom čovjeku, stvaranje novih radnih mjesta i ravnomjeran razvoj svakog mjesta. Posebna briga bit će posvećena najmlađima. Planira se izgradnja dječjeg vrtića u Gornjem kraju, a na radost svakog roditelja, cijena vrtića za svu djecu bit će manja za 50 posto. Ono što nas posebno veseli jest to da je prema provedenim istraživanjima Grad Crikvenica u vodećih deset gradova u Hrvatskoj po izdvajanju za obrazovanje, a isto se tako izdvajamo i po pronatalitetnoj politici s naknadama za novorođenu djecu i svime onime čime pomažemo roditeljima kroz odrastanje i obrazovanje djece. Činjenica je da smo kao društvo jaki onoliko koliko su jaki najslabiji među nama. Na ovom području je uistinu mnogo napravljeno. Stipendiramo učenike i studente, osiguravamo pomoćnike u nastavi, uveli smo produženi boravak u svim školama, osiguravamo logopeda za rad s djecom, gradimo socijalne stanove, sufinanciramo rad udruga u socijalnoj skrbi, brinemo se o našim nacionalnim manjinama i još mnogo toga. Upravo stoga ćemo se na ovom području truditi i dalje i nastojati izaći u susret svakom našem građaninu. Kroz uslugu pomoći u kući do sada smo vodili skrb i brigu o starijima. Uskoro ćemo našim sugrađanima treće dobi omogućiti i korištenje usluga dnevnog boravka. Dnevni boravak provodit će se u novom objektu koji će u potpunosti biti opremljen i uređen u skladu s potrebama starijih i nemoćnih osoba. Vjerujem da će našim umirovljenicima puno značiti i besplatan parking i besplatna rekreacija za umirovljenike, a planiramo uvesti i uskrsnice. Programom je planirano uređenje trgova i središta svih mjesta. Turizam je naša najvažnija djelatnost te je gotovo svaki naš stanovnik na bilo koji način uključen u turističku djelatnosti. Turistički ćemo valorizirati naselje Kotor, napraviti atraktivnu žičaru, interpretacijski centar, kušaonice autohtonih proizvoda i smještajne objekte visoke kategorije te vratiti život na Kotor. I dalje ćemo ulagati u plažne prostore na području grada po uzoru na novouređenu plažu Grabrova u Jadranovu, jer plaže su naš najveći turistički adut. Tu su još i dodatna ulaganja u gospodarstvo (izgradnja poduzetničke zone i poduzetničkog inkubatora), sport (rekonstrukcija gradskog plivališta i novi zatvoreni bazen, natkrivanje i uređenje igrališta Matkino u Selcu, kuglana u Dramlju), kulturu (ribarska kućica i Dom prosvjete u Selcu, uređenje Pazdehove u Dramlju) projekt aglomeracije, projekt agrozone, projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, izgradnje novih zelenih površina, brzih punionica za električna vozila, uređenje šetnica, biciklističkih i planinarskih staza, ili primjerice uređenje šetnice Crikvenica – Novi Vinodolski koja bi trebala postati jedna od najatraktivnijih šetnica u Hrvatskoj, zaključio je Rukavina.