Sigurnost na vodi

Crikvenički učenici završili tečaj junior-spasilac

Robert Šimonović

Foto Crveni križ Crikvenica

Foto Crveni križ Crikvenica

Trodnevni tečaj se provodi u okviru projekta "Sigurnost na vodi" Hrvatskog Crvenog križaPrvi ovogodišnji tečaj Junior-spasilac za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola završen je danas u selačkom hotelu Katarina.


Trodnevni tečaj se provodi u okviru projekta “Sigurnost na vodi” Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.


Na tečaju je sudjelovalo 12 učenika crikveničkih osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara, koji su tijekom trodnevnog seminara svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokovi, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja sa i bez opreme), vještine izvan vode (čvorovi, komunikacija s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom) te osnove pružanja prve pomoći (postupci održavanja života, postavljanje u bočni položaj, poziv u pomoć, pružanje prve pomoći kod rana i lomova).

Tečaj su provodili edukatori Ivan Uravić, koordinator Spasilačke službe iz Društva Crvenog križa PGŽ, te volonterka i članica Interventnog tima DCK-a PGŽ Maja Gretić.


Diplomu “Junior spasilac” zaslužili su slijedeći učenici: Ani Knez, Emi Mujanović, Iva Manestar, Jakov Mikošić, Mihael Blažina, Adriano Čugalj (OŠ Vladimira Nazora), Nicola Mađar, Niko Luksetić, Andrej Bogdanović, Ivano Rajačić Muža, David Brozović I Mateo Gajdek (OŠ Zvonka Cara).


Najbolji sudionici tečaja steći će pravo sudjelovanja na kampu Junior-spasilac, u organizaciji Društva CK-a PGŽ.


U sklopu istog projekta održavaju se i radionice o opasnostima i kodovima ponašanja na vodi za učenike četvrtih razreda osnovnih škola.


Ovim radionicama učenici se upoznaju s mogućim opasnostima na moru, rijekama i jezerima, ali i načinima prevencije tih opasnosti te pravilima ponašanja.


Dvije radionice održane su za učenike OŠ Zvonka Cara (matična škola i područna škola Selce), a početkom travnja radionice će se održati i u OŠ Vladimira Nazora (u matičnoj školi Crikvenica, te područnim školama Dramalj i Jadranovo).