Imidž sigurnosti

Crikvenički turistički djelatnici očekuju dobru sezonu

Franjo Deranja

Foto Slavica Bakić

Foto Slavica Bakić

Turistički djelatnici pripremaju se za sezonu, optimistički se nadajući da će gostiju ipak biti. Crikveničanin dr. sc. Dragan Magaš s opatijskog FMTU-a vjeruje da će sezona biti bolja od lanjskePrije početka ove godine strategija je bila posve jasna: procjepljivanjem većine stanovništva, a posebice hotelijera i hotelskih djelatnika, a uz njih i privatnih iznajmljivača, steći će se imidž sigurnosti naše zemlje kao turističke destinacije, posebice prema inozemnim emitivnim tržištima!


Sve donedavno ta je pretpostavka imala svoje značenje i svoju vrijednost, ali se – zbog neočekivanog kašnjenja dopreme cjepiva – sve, nažalost, svelo kako izgleda samo na te donedavno pa i još uvijek važeće, premda pomalo i sve očitije preoptimistične pretpostavke.


Naše stanovništvo, sudeći prema dinamici procjepljivanja, neće se do početka ljeta dospjeti cijepiti ni u razmjeru prve četvrtine opće populacije, a taj je postotak slijediti i hotelijere i privatne iznajmljivače.
Je li neočekivano, a sada i činjenično kašnjenje u dopremi cjepiva, pa onda i odgođeno procjepljivanje stanovnika – od kojih su ispočetka prednost imale tek određene skupine, a tek sada u nekim gradovima počinje opće procjepljivanje – dovelo u pitanje i uspjeh ovogodišnje turističke sezone?


Do lipnja trebala bi – kažu s mjerodavnih razina – biti procijepljena polovica stanovništva Hrvatske!?


Proljeće je pred vratima, a ubrzo nakon toga i Uskrs, koji je već 4. travnja, kada se obično prema prvim lastama i turistima procjenjuje kakva će biti turistička sezona, od čega kod nas – istini za volju – ovisi opća slika funkcioniranja gospodarstva koje je, ako izostane puniji uspjeh ovogodišnje turističke sezone, vrlo blizu (iz)disanja na respiratorima.


Bojazan je, kako izgleda, opravdana, ali je dobro čuti i što o tome misle ljudi koji su u tom području provjereni i dokazani stručnjaci.


Nema sigurnosti


Jedan od njih je i dr. sc. Dragan Magaš, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, u Opatiji, koji o ovim najnovijim aktualnostima govori sljedeće:


– U ovom trenutku na ovo pitanje ne može sa sigurnošću odgovoriti baš nitko. Međutim, ne zaboravimo da smo prošle godine u onim jednako delikatnim okolnostima imali zapravo neočekivano dobru turističku sezonu, i to bez ijednog cijepljenog sugrađanina, jer – dobro znamo – da cjepiva tada još nije niti bilo!


Stoga držim da nema nijednog razloga da – unatoč svim ovim novim okolnostima, što se tiče cjepiva i procjepljivanja našeg stanovništva, pa onda i svih angažiranih u turizmu – da nam sezona ne uspije! Štoviše, da bude i bolja od prošlogodišnje!


Dakle, zaključujem: kombinacijom cijepljenja, pridržavanja mjera što nam ih određuje epidemiološka struka, a onda i dolaskom toplijeg vremena, mogu reći da sam gotovo siguran u dobru turističku sezonu!


Međutim, ipak mislim da će glavnina rezervacija naših potencijalnih turista uslijediti u zadnji čas! Iza tih svojih predviđanja u ovom trenutku čvrsto stojim, a sve drugo bile bi čiste špekulacije – rekao je ugledni stručnjak, Crikveničanin, dr. sc. Dragan Magaš.


Ovo motrište struke jest razumno i razumljivo, premda je u dobroj mjeri i logično. Dapače, možda je u najvećoj mjeri i realno, koliko god je ta realnost dobrim dijelom utemeljena i na optimizmu. Optimistični su i hotelijeri, oni »na terenu«, izravno uključeni u poslovanje i rad s gostima.


Hotel Amabilis u Selcu jedini je hotelski objekt na ovoj rivijeri s pet zvjezdica. Mia Dragaš, voditeljica pravnih poslova, nada se dobroj sezoni.


– Najčešći su nam strani gosti, i to iz Njemačke, pa onda Talijani, Česi, Rusi… Sretna je okolnost što se ne ubrajamo u velike hotele. Imamo trideset i jednu sobu, pa razmjerno lako popunjavamo svoj smještajni kapacitet, a mnogi gosti nam se rado vraćaju – kaže Mia Dragaš.


Najava otvaranja


Iz marketinga crikveničkog Jadrana također dobre poruke i najava otvaranja dvaju hotela, i to po jedan u Crikvenici i Novom Vinodolskom. Prvi je crikvenički hotel Esplanade koji se otvara 1. ožujka s dopunjenom i atraktivnom pansionskom ponudom.


– Za gošće hotela slijedit će »vikend paket« u povodu skorog Dana žena te »romantični paket« za dvoje – rekla je direktorica hotela Alin Harambašić.


– U Family hotelu Lišanj u Novom Vinodolskom, koji će se otvoriti 2. travnja, slijedi iznimno atraktivna ponuda u povodu uskrsnih blagdana, i to i za roditelje i za djecu, a osim mnogih novih sadržaja, hotel Lišanj dobiva i privlačnu karting stazu za sve uzraste kako bi mladi zaljubljenici u autiće mogli uživati u vožnji i druženju s prijateljima – poručuje i poziva Lucija Jukić, direktorica prodaje i marketinga u crikveničkom Jadranu.


Čini se, ipak, da ćemo se svi, i to u dobroj mjeri, do znatnijeg omjera procjepljivanja naših sugrađana, a uz njih i zaposlenika u turističkom sektoru, morati osloniti i na vlastitu (samo)disciplinu i pridržavati se epidemioloških mjera te održati incidenciju i širenje opakog koronavirusa, pogotovo u mogućem zlogukom »trećem valu« na što je moguće nižim podacima!


Opet, posebice zbog vlastitog imidža sigurnog turističkog odredišta, osobito za inozemne posjetitelje. Na domaće turiste, kako smo se već bezbroj puta osvjedočili, može se računati uvijek!