Naša djeca, Sretniji grad i Sport&fun

Crikveničke udruge osmislile programe pomoći djeci i odraslima stradalima na području pogođenom potresom

Robert Šimonović

Raznim aktivnostima nastoji se djeci olakšati boravak u Crikvenici

Raznim aktivnostima nastoji se djeci olakšati boravak u Crikvenici

Programi uključuju razne aktivnosti, poput igraonica, pričaonica, animacija ili drugih, i za djecu i za odrasle, a nude se i pružaju usluge psihološke pomoći za sve one kojima su potrebneCRIKVENICA – Društvo Naša djeca, savjetovalište Sretniji grad i Društvo Sport&fun osmislili su programe kojima nastoje pomoći djeci i odraslima stradalima na području Petrinje, Siska, Gline, i drugih okolnih potresom pogođenih područja, a koji se trenutno nalaze u privremenom smještaju hotela International u Crikvenici. Programi uključuju razne aktivnosti, poput igraonica, pričaonica, animacija, ili drugih, a nude se i pružaju usluge psihološke pomoći za sve one kojima su potrebne.


Psihološka pomoć


U hotelu International svoj privremeni smještaj pronašlo je 106 građana s područja pogođenih potresom, od čega je čak 29 djece predškolskog i školskog uzrasta. Stručni tim udruge/savjetovališta Sretniji grad, stradalima nudi usluge psihološke pomoći, u obliku individualne i grupne podrške za suočavanje s traumatskim iskustvima visokog intenziteta, a podršku pružaju i putem telefonskog ili elektroničkog savjetovanja. Osim što su dostupni u bilo koje doba dana putem telefona (na koji se mogu javiti i osobe koje su indirektno pogođene nedavnim traumatskim događajima), stručnjaci Udruge organizirali su i radionice za djecu školske dobi, radionice crtanja fraktala, priče kroz pokret i grupne oblike podrške za odrasle. Sve aktivnosti provode se u igraonici hotela Internacional, a odnedavno je udrugama omogućen dodatni prostor za rad s djecom.


Program rada


Ponedjeljak
9.30 – 10.30 sati: Igraonica (Društvo Naša djeca)
17 – 18 sati: Psihologinje i djeca (Savjetovalište Sretniji grad)
Utorak
9.30 – 10.30 sati: Animacija djece (Društvo Sport&Fun)
14 – 15 sati: Pričaonica (Društvo Naša djeca)
17 – 18 sati: Izrada fraktala (Savjetovalište Sretniji grad)
Srijeda
9.30 – 10.30 sati: Igraonica (Društvo Naša djeca)
16 – 17 sati: Pružanje individualne podrške (socijalni pedagog)
17 – 18 sati: Kreativna radionica za djecu (Društvo Naša djeca)
Četvrtak
9.30 – 10.30 sati: Animacija djece (Društvo Sport&Fun)
14 – 15 sati: Pričaonica (Društvo Naša djeca)
17 – 18 sati: Rad s odraslima (Savjetovalište Sretniji grad)
Petak
17 – 18 sati: Kreativna radionica za djecu (Društvo Naša djeca)
Program se odvija u zgradi »Stare škole«, Vinodolska ulica 1. Društvo Naša djeca održavat će igraonice svaki drugi tjedan, ponedjeljkom i srijedom od 9.30 do 10.30 sati. 


Programi se provode u zgradi »Stare škole« te je novi prostor rasteretio prostore vezane isključivo uz hotel Internacional. Na ovaj način udruge mogu nesmetano obavljati svoje djelatnosti, ispunjavajući pritom sve propisane zahtjeve provođenja epidemioloških mjera zaštite.


Uz navedene aktivnosti, udruga Sretniji grad tijekom sljedećeg će perioda pružati i podršku onim učenicima kojima je potrebna pomoć u savladavanju nastavnog gradiva.


Traže se donatori


Razne aktivnosti provodi i crikveničko Društvo Naša djeca, a u humanitarnu akciju Društva Naša djeca, »Ljubav djeci prije svega«, uključila se i Udruga Sport&fun koja se bavi animacijama djece i odraslih kroz različite sportske programe. Društvo Naša djeca bavi se organizacijom i osmišljavanjem slobodnog vremena za stradalnike smještene u hotelu International, bilo kroz organizirane igraonice, pričaonice, animacije, ili kroz kreativne radionice za izradu ukrasnih i uporabnih predmeta te didaktičkih i društvenih igara. Udruge su sudjelovale i u osmišljavanju rođendanskih programa za pojedinu djecu s područja Banovine, a predsjednica Društva Naša djeca, Šira Tomić, kaže da u planu imaju i organizaciju maškarane zabave.


Osmišljeni su i rođendanski programi za djecu s područja Banovine

Osmišljeni su i rođendanski programi za djecu s područja Banovine– Ovom prilikom htjela bih napomenuti da smo trenutno u potrazi za donatorima koji bi djeci s područja Banovine kupili maškarane kostime. Bilo bi lijepo kada bismo im svi skupa, barem donekle, uljepšali ove, za njih već ionako dovoljno teške dane – rekla je Šira Tomić.
Hotel International dodatno je djeci omogućio prostor pun igračaka gdje se mogu zabavljati, ali i naučiti mnoštvo drugih korisnih i edukativnih sadržaja. U akcije su se pored odgojitelja iz Društva Naša djeca i odgojitelja Dječjeg vrtića Radost uključili i odgojitelji i učitelji Petrinje, Gline i Siska. Udruge su objavile i programe svojih aktivnosti, uz napomenu da je program podložan promjenama te će se nadopunjavati u skladu s potrebama djece i odraslih iz potresom pogođenih područja. Iz udruga pozivaju i ostale stanovnike Banovine, one koji su smješteni drugdje po Crikvenici, da se slobodno odazovu svim aktivnostima.