Suradnja

Crikvenica slavi prvi Dan branitelja, potpisan sporazum s crikveničkim, novljanskim i vinodolskim udrugama

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Svrha sporazuma jest unapređenje kvalitete života hrvatskih branitelja i unapređenja suradnje između braniteljskih udrugaSporazum o suradnji triju jedinica lokalne i područne samouprave – Grada Crikvenice, Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, s braniteljskim udrugama koje djeluju na njihovom području, potpisan je u crikveničkoj Gradskoj upravi.


Sporazum su potpisali crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković, načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić te predstavnici braniteljskih udruga s područja bivše Općine Crikvenica – predsjednik crikveničkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Branko Plukavac, predsjednik novljanskog ogranka Ivan Polić, predsjednik ogranka Vinodolske općine Željko Markelić, predsjednik Udruge dragovoljaca Novi Vinodolski Marinko Buljat, predsjednik crikveničke HVIDRA-e Davor Pavičić te predsjednik crikveničkog Hrvatskog časničkog zbora Vinodol Ivan Smojver.


Kako su istaknuli potpisnici sporazuma, njime se potvrđuje potreba i spremnost na zajedničko djelovanje u cilju dugoročne suradnje, sa svrhom unapređenja kvalitete života hrvatskih branitelja i unapređenja suradnje između braniteljskih udruga. Sporazumom se, naime, utvrđuje zajedničko okupljanje i obilježavanje Dana branitelja 30. rujna svake godine te zajedničko okupljanje i obilježavanje obljetnice ustrojavanja 155. brigade Hrvatske vojske 16. prosinca svake godine.


Prvi Dan branitelja
Nakon predstavljanja ishodišta sporazuma uslijedili su govori čija je poveznica očuvanje integriteta i vrijednosti Domovinskog rata svih dionika sporazuma.


Crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina naglasio je kako potpisivanje sporazuma zaokružuje vrijednu inicijativu proizašlu iz suradnje triju lokalnih jedinica i branitelja toga područja, a koja nastoji objediniti branitelje šireg, crikveničko-vinodolskog područja, s ciljem kvalitetne suradnje, češćeg druženja i dostojanstvenog obilježavanja pozitivnih stečevina Domovinskog rata.– Veselimo se što možemo pozvati sve branitelje i braniteljice Domovinskog rata da nam se pridruže u što većem broju na obilježavanju prvog Dana branitelja. Pozivamo i ostale drage sugrađane i sugrađanke da svojim dolaskom uveličaju skorašnju svečanost i prigodno druženje, rekao je Rukavina.


Načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić istaknuo je kako je njemu, kao pripadniku mlađe generacije načelnika, iznimna čast sudjelovati u potpisivanju ovakvog sporazuma.


– Doprinos svakog hrvatskog branitelja u Domovinskog ratu je nemjerljiv, što treba znati cijeniti i poštovati, stoga je potpisivanje ovakvog sporazuma vrlo značajno, rekao je Grbić.


Novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković također je izrazio zadovoljstvo uspješnim dogovorom vezanim uz obilježavanje jedinstvenog Dana branitelja sa crikveničko-vinodolskog područja, i to 30. rujna svake godine.


– Znam koliko ovakvi dani znače svim našim braniteljima, pogotovo onima koji se nakon puno godina ponovno sretnu na jednom mjestu. Osim prisjećanja na ratne dane i odavanja počasti svim žrtvama, glavni cilj ovakvih okupljanja jesu zajedništvo, druženje, zabava, rekao je Cvitković.


Važne poruke


Zadovoljstvo suradnjom iskazali su i predstavnici braniteljskih udruga s područja triju jedinica lokalne i područne samouprave. Predsjednik crikveničkog Hrvatskog časničkog zbora Vinodol Ivan Smojver rekao je kako se odabirom ovog dana svim braniteljima otvara mogućnost za zajedničkim razgovorima i razmjenom iskustava, kroz koje će sudionici dodatno gajiti sjećanje na Domovinski rat i žrtvu poginulih branitelja.Predsjednik Udruge dragovoljaca Novi Vinodolski Marinko Buljat istaknuo je kako narod koji zaboravlja svoju prošlost ne može imati kvalitetnu budućnost, stoga je glavni cilj ove inicijative pokazati kako žrtva rata nikada neće i ne smije biti zaboravljena, kao i koliko je ona značajna za slobodu koju danas uživamo.


– Ove važne poruke bitno je prenijeti i usaditi u svijesti mlađih generacija. Treba naglasiti i da je nemjerljiv doprinos Domovinskom ratu dala je i bivša Općina Crikvenica, bilo u vidu zbrinjavanja prognanika, ili u vidu samog učestvovanju u obrani Republike Hrvatske, rekao je Buljat.


Predsjednik novljanskog UDVDR-a Ivan Polić nadodao je kako područje bivše Općine Crikvenica nije bilo direktno izloženo agresiji, ali su branitelji sa šireg crikveničko-vinodolskog područja pokrivali cijeli okupirani ratni hrvatski teritorij, od Vukovara, Banovine, preko Like i Zadra, pa sve do Dubrovnika.


Predsjednik crikveničke HVIDRA-e Davor Pavičić rekao je kako se nada da će datum 20. rujna postati tradicionalan i da će se iz godine u godine, naizmjenično u sve tri jedinice lokalne samouprave, okupljati sve veći broj branitelja koji će čuvati uspomenu na Domovinski rat.


Predsjednik UDVDR-a Vinodolske općine Željko Markelić pozvao je sve braniteljice i branitelje na druženje, kojim će braniteljske udruge obilježiti njihove napore uložene u cilju očuvanja jedinstvene i cjelovite strukture branitelja crikveničko-vinodolskog područja.


Subotnja svečanost


Predsjednik crikveničkog ogranka UDVDR-a Branko Plukavac istaknuo je kako će se Dan branitelja u gradu Crikvenici ove godine iznimno održati 1. listopada.


Svojevrsni uvod u subotnji, svečani dio obilježavanja Dana branitelja, započet će već u petak, projekcijom filma “Bogdanovci između zvijezda”, i to od 19 sati u prostoru Dvorane Zora.


Ulaz na spomenutu projekciju je besplatan. Svečani dio programa uz glazbenu pratnju uslijedit će u subotu s početkom u 10 sati na središnjem Trgu Stjepana Radića, gdje će se postrojiti i okupiti udruge proizašle iz Domovinskog rata s područja gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog te Vinodolske općine.


Nakon svečanog obilježavanja prvog Dana branitelja crikveničkog-vinodolskog kraja u 11 sati održat će se sportske igre, odnosno natjecanja u boćanju, kartanju, šahu i pikadu, uz prigodno druženje branitelja na prostoru Macela, također uz glazbeni sastav.