FOKUS NA REZULTATE

Crikvenica se svakoga dana mijenja i naočigled napreduje

NL native

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER

S gradonačelnikom Rukavinom prošetali smo Crikvenicom, Jadranovom, Dramljom i Selcem, gdje smo se "na licu mjesta" mogli upoznati s aktualnim ostvarenjima i zajednički se osvrnuti na neke od kapitalnih crikveničkih projekata i investicija ostvarenih kroz posljednje četiri godineDanašnji fokus na rezultate usmjeren je na brojne projekte i investicije Grada Crikvenice ostvarene tijekom posljednjeg četverogodišnjeg i još uvijek aktualnog mandata gradonačelnika Damira Rukavine. Funkciju gradonačelnika Damir Rukavina obnaša od 2009. godine, mnogo toga je od tada napravljeno, Crikvenica se svakoga dana i u svakom pogledu naočigled mijenja i napreduje, a čelnici Grada Crikvenice svojim se radom svakodnevno trude poboljšati kvalitetu življenja svojih sugrađana. S gradonačelnikom Rukavinom prošetali smo Crikvenicom, kao i drugim pripadajućim okolnim mjestima pod ingerencijom Grada (Jadranovo, Dramalj, Selce), gdje smo se “na licu mjesta” mogli upoznati s aktualnim ostvarenjima i zajednički se osvrnuti na neke od kapitalnih crikveničkih projekata i investicija ostvarenih kroz posljednje četiri godine…


Foto: Sergej Drechsler


Ulaganje u budućnost najmlađih


Krenuli smo od početka, odnosno od onih projekata i investicija koji se odnose na poboljšanje kvalitete života najmlađih Crikveničanki i Crikveničana i njihovih obitelji.
– Zaista je mnogo napravljeno po tom pitanju, a vrlo su značajna ulaganja u infrastrukturu crikveničkih škola i vrtića. Tako su energetski obnovljene osnovne škole Vladimira Nazora i Zvonka Cara, kao i Dječji vrtić Radost, istaknuo je Rukavina.


OŠ Vladimira Nazora
Foto: Marko GracinProjekt obnove OŠ Vladimira Nazora vrijedan je preko 6 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ugrubo rečeno, izvršena je rekonstrukcija fasade, zamjena stolarije i kosog krova, što će u budućnosti dovesti do više energetske učinkovitosti zgrade, te posljedično izravno utjecati na bolju kvalitetu boravka i uvjete rada svih štićenika u objektu. Također, u projektu vrijednom oko 6,8 milijuna kuna, energetski je obnovljena i OŠ Zvonka Cara. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 2,2 milijuna kuna, a na zgradi su provedene mjere povećanja energetske učinkovitosti postavljanjem toplinske izolacije na vanjske zidove. Analiza uštede pokazala je uštedu energije u iznosu od 66 %, a provedenom obnovom Grad će na mjesečnoj razini uštedjeti gotovo 100.000 kuna. U Osnovnoj školi Zvonka Cara, također je izgrađena i uređena nova moderna sportska dvorana. Što se Dječjeg vrtića Radost tiče, osim energetske obnove, a u sklopu projekta “Radost za radost”, Grad Crikvenica je financijski pomogao uvođenje popodnevnog rada vrtića kako bi oni roditelji koji rade u poslijepodnevnim satima mogli svoju djecu mirne savjesti ostaviti u vrtiću. Važno je napomenuti i ulaganja u dječja igrališta na području grada, gdje je potrošeno oko 3,5 milijuna kuna za proširenje postojećih i uređenje novih igrališta.


OŠ Zvonka Cara
Foto: Vedran Karuza
Uz sve spomenuto, u tijeku je i adaptacija i dogradnja Područnog vrtića Dramalj, kao i područne škole Vladimira Nazora u Dramlju, za što se planira izdvojiti oko 4,5 milijuna kuna. Također, u skorijoj budućnosti planira se izgraditi i dječji vrtić u Gornjem kraju, najnaseljenijem dijelu grada Crikvenice. Sredstva za izgradnju novog vrtića već su osigurana, a radi se o predviđenom iznosu od oko 8 milijuna kuna za čitav projekt izgradnje vrtića i njegova neposrednog okružja.


Adaptacija i dogradnja Područnog vrtića Dramalj, kao i područne škole Vladimira Nazora u Dramlju Foto: Vedran Karuza


 


Visoke porodiljne naknade


Gradonačelnik Rukavina navodi kako su ulaganja u infrastrukturu odgojno-obrazovnih ustanova tek djelić onoga što Grad čini po pitanju poboljšanja kvalitete života najmlađih.
– Grad izdvaja gotovo 400.000 kuna za sufinanciranje vrtića na temelju socijalnog kriterija (za treće i svako iduće dijete, djecu branitelja i sl.), a valja spomenuti i da Grad sufinancira trošak vrtića sa 70% iznosa, što na godišnjoj razini iznosi otprilike 10 milijuna kuna troškova. Kada se govori o školama, Grad kroz EU fondove sufinancira pomoćnike u nastavi, osigurava stipendije za učenike i studente (oko 400.000 kn godišnje) te sudjeluje u sufinanciranju njihova prijevoza (oko 600.000 kn godišnje). Treću godinu za redom dodjeljujemo i stipendije po kriteriju deficitarnosti određenih struka u konzultaciji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Također, obje naše crikveničke osnovne škole pružaju uslugu produženog boravka, kao i područne škole u Selcu, Dramlju i Jadranovom, za što se izdvaja oko 500.000 kuna godišnje. Djeca od države dobivaju besplatne udžbenike, dok Grad financira radne materijale u iznosu od 260.000 kuna godišnje, stoga su roditelji u potpunosti oslobođeni troška nastavnih materijala, ističe Rukavina.


Damir Rukavina, gradonačelnik CrikveniceCrikvenica se može pohvaliti i poprilično kvalitetno osmišljenim pronatalitetnim mjerama, napose visokim jednokratnim novčanim pomoćima koje osiguravaju za svu novorođenu djecu na području svojega grada.
– U ovom mandatu povećana su naša davanja za prvo i drugo rođeno dijete. Naknadu za prvo rođeno dijete smo s 1500 kuna povećali na 3000 kuna, dok za drugo dijete izdvajamo 7000 kuna, a za treće novorođeno dijete čak 30.000 kuna. Novina je i uvođenje jednokratnih naknada za sve trudnice od 13. tjedna trudnoće nadalje, u iznosu od 1500 kuna, što nas uz Valpovo čini jedinim gradom u Hrvatskoj koji osigurava takvu vrstu naknade, rekao je crikvenički gradonačelnik.


Transformacija Gornjeg kraja


U mandatu gradonačelnika Rukavine, kapitalni projekti i investicije događaju se i u Gornjem kraju. Tako bi se do kraja gradonačelnikova mandata trebao dovršiti projekt izgradnje novog kompleksa boćališta koji će osim sportske infrastrukture imati i trgovinu te kafić, a tu će se nalaziti i prostorije najbrojnijeg MO Crikvenica-istok. Nasuprot boćališta niknut će novi vrtić i parkiralište, a u tijeku je izgradnja i novog kanalizacijskog sustava, kao i novog gradskog groblja u Zoričićima.


Novi kompleks boćališta
Foto: Vedran Karuza


Rukavina nam je otkrio kako Crikvenica već dulji niz godina ima probleme s ukopnim mjestima, stoga će se uređenjem novog groblja u Zoričićima riješiti ovaj problem, prema nekim procjenama, za idućih 100 godina.


Zoričići, novo gradsko groblje Foto: Vedran Karuza


Novo gradsko groblje u Zoričićima potreba je, stoga, svih Crikveničana, a ono će niknuti na povišenom brdovitom terenu unutar šumskog prostora, pa će gradonačelnik Damir Rukavina u šali reći kako se radi o groblju s najljepšim pogledom na more. Na zemljištu od oko 40 000 kvadrata rješava se problem nedostatka kapaciteta na postojećem gradskom groblju u Crikvenici i povećava se kvaliteta grobnih usluga. Od cjelovitog projekta groblja, trenutno se završava prva faza radova koja uključuje izgradnju dijela grobnih polja, središnjeg ceremonijalnog trga, mrtvačnice, kao i pristupne prometnice. Započeta je i izgradnja parkirališta na pristupnom dijelu groblja. Ukupan iznos ulaganja planiran za ovu fazu izgradnje iznosi oko 11 milijuna. Što se pak boćališta tiče, riječ je o investiciji vrijednoj oko 16,5 milijuna kuna, a novo natkriveno boćalište zadovoljava sve standarde za održavanje međunarodnih boćarskih natjecanja.


Novo gradsko groblje s najljepšim pogledom
Foto: Vedran Karuza


Plaža europskog ranga


Velike promjene dogodile su se i u okolnim mjestima, odnosno Selcu, Dramlju i Jadranovu. Investicijski zamašnjak započeo je početkom novog mandata (2017. godine) jednim od najvećih projekata na području grada, uređenjem centra Selca, odnosno glavnog selačkog trga, u vrijednosti od oko 33 milijuna kuna. Za Dramalj je uz adaptaciju i dogradnju škole i vrtića, najznačajnija ona investicija koja se odnosi na uređenje uvale Pazdehova.


Uvala Pazdehova
Foto: Vedran Karuza


U projekt je uključen plan o proširenju obalnog platoa, izgradnji novog lukobrana te uređenju ribarskih kućica. Do sada se konstantno ulagalo u prilazne staze Pazdehovi i uređenje novog boćališta, a dio zemljišta potreban za uređenje ribarskih kućica imovinski je riješen. Što se Jadranova tiče, novu, ljepšu i moderniju vizuru Jadranovu odnedavno pruža novoizgrađena i uređena zelena tržnica. Nova tržnica prostire se na parceli od 270 metara kvadratnih, od čega 28 posto čine zelene površine niskog, srednjeg i visokog raslinja. Gradonačelnik Rukavina otkrio nam je da se radi o projektu vrijednom gotovo 800.000 kuna, od kojih je 80 posto prihvatljivih troškova sufinancirano od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.


Jadranovo. novoizgrađena zelena tržnica Foto: Vedran Karuza


U Jadranovu je na snazi i uređenje plaže Grabrova. Osnovni ciljevi provedbe ovog projekta su obogaćivanje i unaprjeđenje turističke ponude kroz sadržaje i opremu na plaži, smanjenje saturacije i povećanje plažnih površina koje nedostaju u Jadranovu. Također, cilj je stvoriti novu atrakcijsku osnovu na obalnom dijelu kroz uređenje dodatnih sadržaja, trga za okupljanje s urbanom opremom i privezišta koje osigurava privremeni privez za dio brodica koje se u toj zoni trenutno nalaze. U prvoj fazi radova uređeno je privezište (valobran) na krajnjem zapadnom dijelu zahvata. Zatim su započeti radovi na uređenju same plaže, odnosno njenog središnjeg dijela, izgrađena su dva pera u more, nakon čega će se između njih nasipati najprije prostor namjene trga, te u nastavku plažni prostor.


Jadranovo, uređenje plaže Grabrova Foto: Vedran Karuza– Ukupan planirani iznos ulaganja kroz godine iznosi oko 18 milijuna kuna te će to biti uistinu plaža europskog ranga, napominje Rukavina.
Također, kako bi se crikvenička turistička ponuda dodatno obogatila, planirano je uređenje i drugih plaža. Uredit će se plaže od Podvorske do Stoimene, plaža od hotela Amabilis do bazena Selce, plaža od luke Omorika do hotela Rivijera u Dramlju, kao i plaža u Dramlju (od Pazdehoe prema zapadu).


Jadranovo
Foto: Vedran Karuza


Iz EU fondova povučeno 30 milijuna kuna

Grad Crikvenica u posljednjem je mandatu iz europskih fondova uspio povući više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Osim toga na području Grada Crikvenice i Grada Novog Vinodolskog trenutno se provodi jedan od najvećih i najvrjednijih projekata na području Primorsko-goranske županije. Radi se o projektu “Sustav odvodnje otpadnih voda – aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica, Selce” vrijednom gotovo pola milijarde kuna, od čega je čak 85% sredstava osigurano iz europskih fondova. Projekt aglomeracije podrazumijeva gradnju nove i rekonstrukciju postojeće mreže odvodnje otpadnih voda te izgradnju dva nova uređaja za biološko pročišćavanje, jednog u Novom Vinodolskom, drugog u Crikvenici.
– Projekt donosi kvalitetu boljeg življenja, a aglomeracija, najjednostavnije rečeno, znači da će svaki objekt obuhvaćen aglomeracijom biti priključen na sustav odvodnje otpadnih voda. Više neće biti septičkih jama, a rezultat čitavog projekta jasno će se vidjeti na primjeru našega mora. Ono će biti još čišće i kvalitetnije nego do sada, što će dodatno poboljšati turističku uslugu Crikvenice. Izrazito sam ponosan činjenicom da se upravo u periodu mog mandata dovršava najvažniji i najveći projekt na području našega grada, od velikog značaja za sve naše sugrađane – rekao je gradonačelnik Rukavina.

Povoljno poslovno okruženje

Grad Crikvenica je 2015. godine bio jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je ispunio 12 opsežnih kriterija za dobivanje međunarodnog Certifikata povoljnog poslovnog okruženja (BFC – business-friendly city). BFC certifikat poduzetnicima i investitorima, između ostalog, jamči povoljne uvjete za poslovanje, transparentnost javne uprave, razvijene programe mjera za poticanje poduzetništva, dostupnost poduzetničkih potpornih institucija te intenzivnu suradnju s poduzetnicima na razvoju lokalnog gospodarstva. Grad Crikvenica je 2020. g. krenuo u proces recertifikacije, odnosno “obrane” certifikata ispunjavanjem 10 kriterija kojima se dokazuje napredak u raznim aspektima poslovanja s naglaskom na osiguravanje povoljne poduzetničke klime.Crikvenica ispunjava kriterije Programa certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi u skladu sa standardom BFC SEE Edicija III, s ostvarenih 96 od maksimalnih 100 postotnih poena, te odlukom Regionalnog vijeća lokalna samouprava stječe pravo na korištenje naziva “Povoljno poslovno okruženje – Business Friendly Municipality” i pravo korištenja i isticanja zaštićenog znaka Certifikacije u skladu s knjigom standarda u naredne 3 godine.
– Valja napomenuti kako Grad Crikvenica redovito kroz svoje programe podrške podupire poduzetnike i poduzetničke djelatnosti na području svojega djelokruga, što je pogotovo došlo do izražaja u koronakrizom pogođenoj 2020. godini. U korist poduzetnika, Grad Crikvenica do sada se odrekao prihoda od gotovo 2,5 milijuna kuna, a sve kako bismo poduzetničke gospodarske aktivnosti održali živima te pokazali da nam je stalo do naših poduzetnika, istaknuo je Rukavina.

Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Crikvenica.