Dokument

Crikvenica objavila Proračunski vodič za građane

Robert Šimonović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Riječ je o dokumentu koji priprema i objavljuje Gradska uprava s ciljem upoznavanja građana s najvažnijim financijskim dokumentomNa mrežnim stranicama Grada Crikvenice objavljen je Proračunski vodič za građane – dokument koji priprema i objavljuje Gradska uprava s ciljem upoznavanja građana s najvažnijim financijskim dokumentom.


Kako stoji u objavi, Proračunski vodič se smatra jednim od najvažnijih alata transparentnosti u komunikaciji vlasti i građana, a vezano uz temu financiranja proračunskim novcem.


– Njegova objava utječe na povećanje ocjene transparentnosti svake jedinice lokalne samouprave. Budući da je proračun kompleksan dokument, ovim formatom se taj dokument približava građanima jer se radi na jednostavan, slikovit i interesantan način, a u sebi sadrži i edukativni pristup.
Također, cilj mu je građane zainteresirati za sudjelovanje u proračunskom procesu i uključiti ih kako bi svojim idejama i prijedlozima projekata bili kreativan sudionik ovog procesa i partner svojoj Gradskoj upravi.


Ovdje ćete se upoznati s osnovnom terminologijom i dijelovima proračuna, programima i projektima koji su planirani u tekućoj godini, te korisnicima sredstava iz proračuna, navode iz Grada Crikvenice.