Potpisivanje

Crikvenica i Centar Izvor Selce potpisali sporazum o suradnji

Robert Šimonović

Foto Grad Crikvenica

Foto Grad CrikvenicaU prostoru Gradske uprave Grada Crikvenice potpisan je Sporazum o suradnji između Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce i Grada Crikvenice.


U ime Centra Izvor potpisivanju je nazočio ravnatelj ustanove Nikica Sečen, a u ime Grada Crikvenice zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.


Kako ističu čelnici Grada Crikvenice, potpisivanje ovog sporazuma u skladu je s procesom reforme sustava socijalne skrbi, a koji je usmjeren borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti te provedbi procesa transformacije i deinstitucionalizacije.
Također, donošenje ovog sporazuma u skladu je s Ustavom Republike Hrvatske, kao i preporukom Europske povelje o lokalnoj samoupravi, prema kojoj javne ovlasti trebaju biti što bliže građanima.


– Ovo je standard koji treba njegovati i širiti kroz uključivanje drugih dionika.


Svaka nova ideja koja će doprinijeti pripremi i osposobljavanju mladih za kvalitetan i aktivan život u zajednici je dobrodošla, stoga se nadamo kako će ovaj sporazum doprinijeti boljem razumijevanju i otvoriti vrata prema svima u zajednici, istaknula je Matošić Gašparović.


Ravnatelj Centra Izvor Selce istaknuo je kako je ovo rijedak primjer izuzetno dobre suradnje jedinice lokalne samouprave i ustanove socijalne skrbi, a koje zajedničkim djelovanjem nastoje uspješnije odgovoriti na potrebe posebno ranjivih skupina kao što su djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


Sečen je istaknuo Grad Crikvenicu kao primjer na koje sve načine lokalna zajednica može i treba odgovoriti na nove rizike i osigurati podršku posebno ranjivim skupinama, navodeći pritom niz mjera i aktivnosti koje se osiguravaju u lokalnoj zajednici (pomirivanje troškova najma stanova za provedbu aktivnosti usluge organiziranog stanovanja, stipendije za socijalno ugrožene učenike i studente, sufinanciranje troškova prijevoza i troškova školskih knjiga, besplatne članarine u sportskim klubovima i u knjižnicama za socijalno ugrožene korisnike).