Ekoakcija

Članovi Lovačkog društva Gradina prikupili “tucet kubika” otpada

Franjo Deranja

Sudjelovalo je 15 lovaca koji su na području svojeg lovišta prikupili čak 12 prostornih metara nelegalno odbačenog otpada, uglavnom glomaznog kućanskog i ostalog otpada neodgovornih zagađivačaLovci, članovi Lovačkog društva Gradina, u kojem su okupljeni zaljubljenici u lov i organizirani uzgoj divljači, redovito organiziraju ekološke akcije čišćenja svojeg lovišta. Ovaj put, umjesto u travnju kad je ta tradicionalna akcija izostala zbog epidemioloških mjera i pošasti COVID-19, akcija je provedena proteklih dana. Sudjelovalo je 15 lovaca, članova LD-a Gradina, koji su na području svojeg lovišta prikupili čak 12 prostornih metara nelegalno odbačenog otpada, uglavnom glomaznog kućanskog i ostalog otpada neodgovornih zagađivača.


Akciji ledeničko-krmpotskih lovaca pridružili su se i komunalci GKTD-a Ivanj iz Novog Vinodolskog koji su osigurali prijevoz otpada svojim kamionom do komunalnog odlagališta Duplje. Lovci na čelu s predsjednikom LD-a Gradina Igorom Uremovićem zahvalni su na ovoj potpori i pozdravljaju direktora Ivanja Alena Bruketu.


U ekoakciji ledeničko-krmpotskih lovaca sudjelovali su iskusni lovci, ali i stažisti, a među najstarijima bio je Milan Frković-Mimić. Radove je vodio Josip Mataija, a marendu i druženje organizirali su veterani: dopredsjednik Slobodan Butorac-Bode, Ivan Uremović, Marko Filipović-Puckan, Milan Butorac i prof. Zlatko Pavelić.
I ovaj put potvrdila su se očekivanja da se sve više glomaznog otpada nelegalno odbacuje u prirodu, što je višestruko štetno: onečišćuje okoliš, a istodobno nagrđuje panoramsku vizuru ovog inače privlačnog i, također, poput priobalja, turizmu tradicionalno orijentiranog dijela novljanskoga zaobalja.


Lovci LD Gradina apeliraju i poručuju svim građanima koji su dosad, svojim ponašanjem, već pokazali nemar i ekološku neodgovornost da to više ne čine, a dokaz tome i ovakvom, gotovo alarmantnom stanju je i ovaj, novi »tucet kubika« otpada odbačenog na mjestima na kojima se to ne smije događati.