Ništa bez novljanske bazlamače

Članice Udruge 51+ pripremile “Uskrsni doručak u Novom”

Robert Šimonović

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Na blagdanskom stolu na otvorenome pronašla su se razna jela i brojne uskrsne delicije poput šunke, jaja, pince, mladog luka, orahnjače, kiflica i raznih drugih slastica



NOVI VINODOLSKI – Tko se na Uskrsni ponedjeljak ujutro zatekao u centru Novog Vinodolskog zasigurno nije ostao gladan. Naime, ondje je u organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog i novljanskog Centra za kulturu održan program pod nazivom “Uskrsni doručak u Novom”.


Foto Marko Gracin


Tradicionalni uskrsni doručak pripremile su i dijelile vrijedne članice Udruge 51+, djeca su uživala u tematskoj animaciji koju su osmislili članovi organizacije Animino, dok su za dobru zabavu bili zaduženi momci iz glazbenog sastava Duo Family. Na blagdanskom stolu na otvorenome pronašla su se razna jela i brojne uskrsne delicije poput šunke, jaja, pince, mladog luka, orahnjače, kiflica i raznih drugih slastica. Kako su nam otkrile Marija Peričić, Verica Rupčić i Branka Lukarić, članice Udruge 51+, bila je tu i tzv. novljanska bazlamača, slastica vrlo slična bribirskom prisnacu.


Foto Marko Gracin


– To je bazlamača moje babe! Radi se o slanoj slastici koju su žene nekada radile od onih sastojaka koje su imale doma. Danas je bazlamača bogatija, u njoj ima više šunke i sira, a nekada su moje babe Judita i Elizabeta u bazlamaču stavljale što su imale, a ne što nužno što treba, rekla nam je dobro raspoložena Branka Lukarić.




Među okupljenima je bila i direktorica novljanskog TZ-a Tena Peričić, koja je zahvalila Udruzi 51+ na velikom trudu, kao i činjenici da se članice (kojih ima oko 35) uvijek rado odazovu pozivima turističke zajednice. Kako kaže Tena Peričić, posebno je veseli činjenica da je family hotel Lišanj otvorio vrata brojnim posjetiteljima, zbog čega se u Novom Vinodolskom posljednjih dana može vidjeti i sve više stranih turista.


Foto Marko Gracin