Promocija

Češki novinari posjetili crikveničku rivijeru: Oduševljeni prirodnim ljepotama i davnim utjecajima slavnih Čeha

P. N.

Osobito zanimljiva im je bila priča o počasnoj građanki grada Crikvenice – gđi Marie Steyskalová, koja je 1910. godine u Crikvenici osnovala koloniju namijenjenu oporavku i liječenju češke djeceCRIKVENICA – Turistički sadržaji i prirodne ljepote uz laku dostupnost i blizinu predstavljaju jedan od odlučujućih razloga za izbor odmorišta, osobito ove godine, kada je sigurnost na prvom mjestu. Sve navedeno odnosi se na Crikveničko-vinodolsku rivijeru koja je gostima iz srednje Europe »na dohvat ruke«.


Upravo su to motivi zbog kojih na ovu rivijeru dolaze brojni »autogosti«.


Još krajem svibnja na rivijeru su stigli prvi novinari s češke nacionalne televizije (Češká televize), potaknuti velikim interesom koji su Česi pokazali za odmorom u Hrvatskoj. No, kako je interes kroz mjesec lipanj i dalje rastao, tako je češki operater RegioJet odlučio uvesti željezničku liniju Prag – Rijeka, koja omogućuje gostima iz Češke i Slovačke jeftin i jednostavan prijevoz do Kvarnera.


Češki utjecaj
Prvim vlakom, prvog dana srpnja, stiglo je petstotinjak gostiju, a s njima i brojne novinarske ekipe koje su odlučile provesti nekoliko dana na Kvarneru i uvjeriti se u stanje turističke ponude. U suradnji TZ-a Kvarnera, TZ-a otoka Krka i TZ-a Crikveničko-vinodolske rivijere organiziran im je obilazak destinacija, pa tako i ove rivijere, koja je već otvorila svoja vrata te trenutno ugošćuje više od 600 čeških gostiju.


Program obilaska destinacije je uključio obilazak turističkih aduta, poput prekrasnih pješčanih i šljunkovitih plaža, šetnica, panoramsku vožnju brodom »Mali Marino«, akvarija, muzeja, marine, degustaciju jela iz Ceste plave ribe i drugih gastrodelicija Crikveničko-vinodolske rivijere, vinsku degustaciju u kušaonici Pavlomir, kulturno-povijesnih znamenitosti i upoznavanje sa značajnim češkim osobama, koje su u prošlosti ostavile trag na ovome području te razne druge zanimljivosti. Novinari su se uvjerili u stanje hotelskog smještaja te obišli nekoliko objekata u sastavu Jadran Crikvenica Hoteli i kampovi, koji je pokrovitelj njihovog smještaja. Turističke zajednice Grada Crikvenice i Novog Vinodolskog s brojnim turističkim subjektima sa svoga područja, koji su uključeni u program, vjeruju u pozitivne dojmove koje će novinari ponijeli sa svog kratkog boravka. Novinari predstavljaju medijsku grupaciju MAFRA u vlasništvu Premijera Češke Andreja Babiša (vodeći portal, dnevne novine)


Kolonija


Osobito zanimljiva im je bila priča o počasnoj građanki grada Crikvenice – gđi Marie Steyskalová, koja je 1910. godine u Crikvenici osnovala koloniju namijenjenu oporavku i liječenju češke djece. Kolonija se tijekom godina znatno proširila pa je Crikvenica postala poznato lječilište u koje su dolazili i češki liječnici, koji su u Crikvenici obavljali istraživanja i promovirali je diljem Europe. Česima je ovo područje postalo najposjećenije morsko kupalište i lječilište. No, iz političkih razloga 1948. se napušta Češka kolonija te se u toj zgradi postepeno otvara oporavilište »Primorka«, koje se tijekom godina razvilo u današnju Thalassotherapiu Crikvenica.


Novinare je dočekao i Ludovit-Ludek Cibulka, rođeni Čeh iz grada Orlove, koji je svojim zalaganjem u promicanju ljudskih vrednota, međunarodne povezanosti i tolerancije, kontinuiranim djelovanjem od 1996. godine i zapaženim humanitarnim radom odlukom Grada Crikvenice 2015. godine proglašen počasnim građaninom grada Crikvenice.


Česi vole Crikvenicu i Novi


Česi na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri predstavljaju jedne od najvjernijih gostiju, čiji je dolazak svake godine sve brojniji pa se tako u Crikvenici posljednjih godina odmara oko 20.000 Čeha, koji ostvaruju oko 120.000 noćenja i drže sedmo mjesto po broju noćenja na crikveničkoj rivijeri.