NEKAD DRVENO KUPALIŠTE

Bribirska obala u Novom: Plaža draga djeci, romantičarima i rekreativcima

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ova plaža sadrži sve što boravak čini lagodnim, posebice onim kupačima koji na plažu vole doći ujutro, a kući se vraćaju uvečerNovi Vinodolski turističko je središte s bogatim kulturnim i povijesnim nasljeđem, prirodnim ljepotama, blagom mediteranskom klimom, čistim morem i zrakom. Ovaj grad broji više od 140 godina turizma, a njegov početak simbolično obilježava podizanje prvog drvenog kupališta 1878. godine u luci, upravo uz Bribirsku rivu, od strane novljanske obitelji Mrzljak. Danas se uz nekoć Bribirsku, a danas Obalu Petra Krešimira IV. prostire prava urbana promenadna plaža duga skoro kilometar i pol, a svoj sadašnji izgled dobila je neprestanim ulaganjima posljednjih nekoliko godina.


Do plaže se vrlo lako može doći pješice iz centra Novog Vinodolskog, ali moguće je i dovesti se automobilom. Budući da se uz obalu nalazi šetnica koja nije predviđena za promet, vozilo je moguće ostaviti na parkiralištu te izdvojiti 30 kuna za dnevnu kartu.


Besplatni internet


Ova je plaža specifična po kombinaciji stijena i šljunčanih uvala te nedavno uređenoj šetnici s koje se spušta na sunčališta između stijena, međusobno povezana puteljcima.
Na pojedinim dijelovima plaže sunčališta su formirana u obliku osmerokuta na koji stanu najviše dva ručnika, što parovima koji dođu na kupanje pruža posebnu romantičnu atmosferu. Također, oblikovana sunčališta ipak su malo odvojena, tako da ćete imati svoj mir, a razmak na plaži i manjak gužve veliki je plus u ovo vrijeme posebnih epidemioloških mjera i koronavirusa.


Foto galerija: Plaža u Novom Foto: Vedran Karuza


Uz uređenu šetnicu i dijelove sunčališta, ova je plaža opremljena urbanom i modernom opremom. Tako je uz šetnicu postavljena digitalna ploča s kulturno-turističkim informacijama, a svoje mjesto među običnim klupicama, ovdje su našle i pametne klupe, dok će besplatni pristup internetu razveseliti sve one koji tijekom boravka na plaži vole »škicnuti« u mobitel ili objaviti koju fotografiju s mora. Važno je znati kako ova plaža sadrži sve što boravak na njoj čini lagodnim, posebice onim kupačima koji na plažu vole doći ujutro, a kući dolaze uvečer.


Ovdje su duž plaže postavljene kabine za presvlačenje, koševi za smeće, kao i tuševi za koje je potrebno izdvojiti jednu kunu za 45 sekundi tuširanja. Na njoj se nalazi i sanitarni čvor s posebnim ulazima za žene i muškarce te osobe s invaliditetom, a plaža ima rampu i lift i prilagođena je osobama s invaliditetom. Uz navedeno, na plaži je moguće iznajmiti dvije ležaljke i suncobran po cijeni od 100 kuna, ali može se pronaći i dijelova s prirodnim hladom na plaži ili ispod kakvog bora uz šetnicu ponad nje.


Zabava za mališane


Upravo smo ispod bora susreli i Anicu Kunz koja je u Novom Vinodolskom odrasla, otišla, te se prije petnaest godina ponovno vratila i otad ljetne mjesece provodi upravo u ovom predivnom gradu.


– Prelijepo mi je ovdje! Kad idemo na kupanje, uvijek smo na istom mjestu, pod borom. Sviđao mi se i prijašnji izgled plaže, bilo je puno više prirode, rekla nam je Anica te objasnila kako je plaža praktična, jer je sve u blizini, od kafića do restorana. Anicu smo upitali i za cijene u ugostiteljskim objektima, na što nam je odgovorila da su i više nego prihvatljive. Obala je bogata ugostiteljskom ponudom i duž nje nalaze se restorani, bistroi, kafići i beach barovi.


 


Ocjena plaže

〉 Pristup plaži 10
〉 Pristup moru 8
〉 Plaža 8
〉 Ugostiteljska usluga 10
〉 Sadržaji 8
〉 Parkiralište 7
〉 Čistoća 10
〉 Pridržavanje epidemioloških mjera 10

Ova je plaža pravi pogodak za obitelj s djecom. Naime, u blizini kafića naišli smo i na atraktivno dječje igralište, tako roditelji mogu bezbrižno predahnuti, popiti kavu ili se osvježiti uz kakvo rashlađeno piće imajući na oku svojeg mališana ili mališane. Osim na igralištu, djeca se mogu zabaviti i u dvorcu na napuhavanje, u moru, za što će roditelji morati izdvojiti 50 kuna za tridesetominutnu avanturu ili 60 za cijeli sat skakanja i spuštanja po toboganu.


Uz dječje igralište, duž obale se nalaze i parkovi sa spravama za vježbanje, stoga je plaža draga i rekreativcima. Osim manjka prirodnih i viška betonskih dijelova, ovoj plaži nismo mogli naći zamjerke, a nije ju našao ni Igor, koji se opuštao sjedeći na zidiću netom nakon izlaska iz mora, a koji ovdje voli provoditi vruće ljetne dane.