Nekropola

Nastavljeni radovi u Bribiru: Arheolozi završili, glavnu riječ opet imaju građevinari

Franjo Deranja

Krajem prošle i početkom ove godine na gradilištu su »glavni« bili arheolozi / Foto Franjo DERANJA

Krajem prošle i početkom ove godine na gradilištu su »glavni« bili arheolozi / Foto Franjo DERANJA

Radnici GP-a Krk nastavili su s uređenjem prometno-pješačkih površina u najužem središtu Bribira, organiziraju ih Županijska uprava za ceste i Vinodolska općina, a trebali bi biti gotovi do ljetaBRIBIR – Nakon što je, potkraj prošle godine, tijekom građevinskih radova na uređenju središta Bribira otkrivena srednjovjekovna nekropola, neposredno ispred objekta Doma kulture, radovi su bili obustavljeni. Na red je došla druga i posve drugačija struka – arheolozi.
Utvrđeno je da je riječ o vrijednom nalazištu u kojem je, tijekom istraživačkih arheološko-konzervatorskih radova utvrđeno da je riječ o iznimnim nalazima arheologa iz Instituta za arheologiju iz Zagreba. Radovima je rukovodila dr. Ana Konestra, a jedan od najvrjednijih i najatraktivnijih nalaza je kostur, vjerojatno, vojnika star najmanje 1.200 godina.


Tragovi prastare keramike


– Unutar povijesne jezgre Bribira – crkvenog središta Vinodola u srednjem vijeku – uočeni su u vrtovima tragovi kasnoantičke te ranosrednjovjekovne keramike. Nakon Drugog svjetskog rata devastirano ranosrednjovjekovno groblje na predjelu Štale moglo je biti izvrsnim tumačem rane povijesti ovog naselja koje spominje još car Konstantin Porfirogenet. Sačuvani skromni nalazi grobnih priloga – željezni nožići koji su ležali uz bok kostura (prema sjećanju prekopavača) upućuju na »poganski« horizont groblja u neposrednoj blizini naselja (…) još od ranijih stoljeća antike (Ranko Starac: »Sakralna arhitektura srednjovjekovnog Vinodola«, 2000.). Postavlja se pitanje je li dio antičkog, ili kasnijeg groblja iz razdoblja Frankopana – koji su, navodno imali svoje štale za konje na predjelu koji se danas upravo tako naziva – ostao ispod današnjeg Doma kulture, koji je otvoren 1949. godine?


Pronađeno je više ljudskih kostura od kojih je upravo taj bio iznenađujuće dobro očuvan, a prema mišljenju stručnjaka groblje datira iz 8. i 9. stoljeća. Pronađeno je i više metalnih predmeta, vjerojatno ukrasne i uporabne namjene, a bili su položeni uz kosture. Riječ je o vrednijim arheološkim nalazima koji će tek naknadno – nakon otpremanja s lica mjesta gdje su pronađeni – biti sustavno istraženi i valorizirani.


 Kostur srednjovjekovnog vojnika

Kostur srednjovjekovnog vojnika
 


Također, pronađeni su i temelji objekta, zgrade ili nečeg sličnog, ali očito temelji stanovite građevine za koju se tek treba utvrditi kakva joj je bila namjena. Nalazište je otkriveno pred kraj prošle godine, a radovi arheologa počeli su nešto kasnije, u siječnju ove godine. Groblje se nalazilo na mjestu gdje je znatno kasnije, sredinom prošlog stoljeća, izgrađen bribirski Zadružni dom, poznatiji kao Dom kulture, a otvoren je bio svečano 1949. godine.
Radnici GP-a Krk nedavno su nastavili s radovima na uređenju prometno-pješačkih površina u najužem središtu Bribira, organiziraju ih Županijska uprava za ceste i Vinodolska općina i, kako se očekuje, bit će dovršeni do ljeta.


 Asfaltiranje prometnice ispred Doma kulture / Foto D. VELJAČIĆ

Asfaltiranje prometnice ispred Doma kulture / Foto D. VELJAČIĆ