"Čarobna" manifestacija

Advent u Vinodolu traje do 29. prosinca. Donosimo sve detalje bogatog programa

Robert Šimonović

Centar Bribira bio je pretvoren u pravu adventsku čaroliju / Foto : TZ VINODOLSKE OPĆINE

Centar Bribira bio je pretvoren u pravu adventsku čaroliju / Foto : TZ VINODOLSKE OPĆINE

U sva četiri mjesta Vinodolske općine mjesni odbori i mjesne udruge angažirali su se oko organiziranja adventskih druženja uz glazbu i bogatu gastronomsku ponudu 


BRIBIR – Advent u Vinodolu počeo je dolaskom prvog adventskog vikenda u Bribiru, a jedna od najčarobnijih manifestacija u Vinodolskoj općini potrajat će sve do 29. prosinca. Manifestacija je otvorena biciklijadom od Drivenika do Bribira, pod nazivom »Od kaštela do kule«. Naime, iako je ovo prvo rekreativno događanje ove vrste koje organizira TZ Vinodolske općine i Vinodolska općina, iz vinodolskog TZ-a najavljuju da s biciklijadama planiraju nastaviti i na proljeće sljedeće godine. Biciklijada je okupila 38 sudionika svih dobnih skupina koji su, unatoč buri, odvozili stazu od oko 20 km, od Drivenika, preko Triblja i šetnice uz Dubračinu, uz kamenolom do kule Turan u Bribiru.


Božićna rasvjeta u Novom Vinodolskom / Foto TZG NOVOG VINODOLSKOG


Za to vrijeme vrijedne ruke mještana uredile su centar Bribira u pravu adventsku čaroliju te su se tako posjetitelji mogli slikati u saonicama ili pod božićnim lukom, pojesti fritule ili kobasicu, popiti kuhano vino i zapjevati uz Bribirske tamburaše. Udruga Kirci-Bribirci bila je zadužena za »jilo i pilo« za sve posjetitelje. Također, održana je i adventska likovna radionica u organizaciji Ivan Arta na temu »Božić u Vinodolu«, gdje su prisustvovala djeca, a koju je vodio Ivan Ožbolt, samouki slikar koji se bavi crtanjem olovkom, slikanjem na platnu akrilnim i uljanim bojama, oslikavanjem i rezbarenjem drvenih ploča s pirografom, oslikavanjem automobila i motora, oslikavanjem fasada, kao i oslikavanjem stakla. U nedjelju je na scenu stupio KUD Bribir, uz paljenje prve adventske svijeće družilo se i pjevalo u krasnoj atmosferi u kojoj je svaki posjetitelj mogao osjetiti istinsko zajedništvo.


Otvoren Advent i u Novome 


U Novom Vinodolskom u nedjelju je upaljena prva adventska svijeća te božićna rasvjeta u gradu. Zasvijetlili su Trg Vinodolskog zakona, kula Turnac, Kuća Djeda Božićnjaka, Korzo hrvatskih branitelja, prostor ispred crkve. Zasvirala je glazba centrom grada. Preostali dio dekoracije bit će postavljen tijekom prvog adventskog tjedna, dok će Trg Ivana Mažuranića zasvijetliti 16. prosinca, kada će na njemu početi i gastro i zabavni program vikendima do kraja godine.
Nedjelja je u Novom Vinodolskom protekla uz veseli dječji smijeh i nastupe na otvorenju Adventa. U prigodnom programu otvaranja sudjelovao je Dječji vrtić Fijolica sa svoje dvije grupe, a nakon njih je prvu adventsku svijeću blagoslovio velečasni Mario Frlan te je crkveni zbor otpjevao tri božićne pjesme. Školski zbor Osnovne škole Ivana Mažuranića izveo je dvije pjesme te je učenica Franka Pavelić izrecitirala stihove Amalije Zoričić, čime je ujedno i završio prvi dio programa. Vrijedna Udruga 51+ upotpunila je otvorenje kolačima koje su ispekle članice udruge i toplim čajem, a sve prisutne zabavljala je odlična grupa Katz’n’Dogz

Podizanje »maja«


A što nas sve čeka do 29. prosinca u Vinodolu, otkrila nam je direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja.


– Manifestaciju Advent u Vinodolu namijenili smo svim dobnim skupinama, svim ljudima dobre volje i otvorena srca, s ciljem da im uljepšamo ove zimske dane, naravno, uz dobru glazbu, koncerte, bogatu gastroponudu… – govori Alenka Spoja.


Posjetitelje Vinodola očekuje štošta, poput besplatnih radionica božićnih ukrasa i prezentacije rada na plameniku u organizaciji Tabitha’s glass Emporium u staroj školi u Driveniku. Tu su i predstave za najmlađe u Triblju i Bribiru – »Djed Mraz u panici« i »Božićna čarolija«, u izvedbi Obrta Klaun, potom prigodni kulturno-umjetnički programi u suradnji s Osnovnom školom »Dr. Josip Pančić« iz Bribira i Dječjim vrtićem Cvrčak i mrav – podružnica Bribir.


U sva četiri mjesta Vinodolske općine mjesni odbori i mjesne udruge angažirali su se oko organiziranja adventskih druženja za djecu i odrasle uz glazbu i bogatu gastronomsku ponudu kako bi se obilježili stari običaji podizanja »maja« u centrima mjesta. Uz već održani adventski sajam u Bribiru sve posjetitelje Bribira očekuje još jedan 17. prosinca. Istoga dana Lovačko društvo Vepar iz Bribira častit će mještane s lovačkim gulašom, dok će za najmlađe biti organizirana vožnja vlakićem po Bribiru, u organizaciji Bribirke Tamare Tonković Marmilić, vlasnice Obrta za prijevoz i trgovinu Felix.


Posjetitelji su se mogli slikati u saonicama


Promocija slikovnice


Svake nedjelje u poslijepodnevnim satima u Bribiru se očekuje paljenje adventskih svijeća, uz druženje mještana. Još jedna posebnost ovog Adventa je promocija slikovnice »Frankopanska bajka«, koju su izradile profesorice OŠ »Dr. Josip Pančić« iz Bribira Dilajla Pavletić i Jelena Franjković s djecom petih i sedmih razreda osnovne škole, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Vinodolske općine. Ako vremenske prilike dopuste, promocija će se održati ispred kule Turan u Bribiru. Neizostavni koncerti Harmonikaškog centra Fortissimo iz Grižana će se u Triblju održati 15. prosinca, a u Bribiru 29. prosinca, pod vodstvom osnivača Centra Ivana Puškarića. Posjetitelje će tijekom adventskih događanja zabavljati Bribirski tamburaši, Tamburaški sastav Klamaruša i sastav Allegro. Kao završno događanje Adventa bit će novogodišnji koncert KUD-a »Dr. Antun Barac« iz Grižana.


Sudionici biciklijade »Od kaštela do kule«