Predblagdanski ugođaj od ovog vikenda

Advent u Crikvenici skromniji, ali šareniji i sjajniji

Robert Šimonović

Predblagdansko ukrašavanje Crikvenice / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Predblagdansko ukrašavanje Crikvenice / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Naglasak je ove godine stavljen na vanjsko uređenje javnih prostora, dok će klasični programi, koji uključuju božićne koncerte, predstave, radionice i slične aktivnosti, ovoga puta izostatiCRIKVENICA  Za mnoge najljepše doba godine, doba adventa, približava se krupnim koracima i strpljivo čeka čas kada će pokucati na svačija vrata. Tim povodom Grad Crikvenica i ove godine priprema prigodan adventski program, no u ponešto skromnijim, odnosno izmijenjenim okolnostima u odnosu na prijašnje godine.


Klizalište »Ledena morska bajka« bit će postavljeno na Trgu Stjepana Radića / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Klizalište »Ledena morska bajka« bit će postavljeno na Trgu Stjepana Radića / Snimio Damir ŠKOMRLJAdvent u Crikvenici počet će već ovog vikenda, ali s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju naglasak je stavljen na vanjsko uređenje javnih prostora, dok će klasični programi, koji uključuju božićne koncerte, predstave, radionice i slične aktivnosti, ovoga puta izostati. Ipak, iz Grada napominju da božićnog ugođaja neće nedostajati, a posjetitelje će dočekati veći broj lampica u odnosu na prethodne godine, kao i bogatije uređenje, odnosno veći broj dekorativnih elemenata kojima se gradu nastoji podariti svečano blagdansko ruho. Osim u Crikvenici novi se ukrasi očekuju u Selcu, Dramlju i Jadranovu.


Darovi sv. Nikole


Grad Crikvenica već niz godina djecu iznenađuje darovima koje donosi sv. Nikola. Za svu djecu u vrtiću i osnovnoj školi osigurani su darovi koje će im ove godine podijeliti njihovi odgajatelji i učitelji, a koje je poslao sv. Nikola. Za djecu koja ne idu u vrtić ili školu osigurani su darovi koji će se moći preuzeti u Gradskoj knjižnici Crikvenica tijekom cijelog prosinca, počevši od ponedjeljka 7. prosinca u radnom vremenu knjižnice. 


Ledena morska bajka


Sedmi po redu Advent u Crikvenici donosi već dobro poznatu »Ledenu morsku bajku«, odnosno klizalište koje će za tu priliku biti postavljeno na Trgu Stjepana Radića. Tu će se nalaziti i dvije kućice s bogatom gastroponudom kako bi se klizači mogli okrijepiti. Treba napomenuti da je broj klizača i ljudi koji će moći biti unutar šatora ograničen te će se na klizalištu moći istovremeno naći 20 klizača. Klizači su zavrijeme klizanja, kao i svake godine, obavezni nositi rukavice, a uz njih je od ove godine potrebno nositi i zaštitnu masku zavrijeme boravka u šatoru ili na klizalištu. Radno vrijeme klizališta ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom je od od 10 do 20 sati, dok je petkom i subotom od 10 do 22 sata. Ukoliko se situacija ne pogorša, utoliko bi klizalište na trgu trebalo ostati do 10. siječnja.
Preradovićeva ulica rezervirana je za ljubitelje gastronomije. Posjetitelji će moći isprobati velik broj ukusnih jela i slastica, kao što su domaće kobasice s prilogom u brioche pecivu, cheeseburger sa 100 posto junećim vratom u brioche pecivu, buncek burger s kiselim kupusom, hrskavim karameliziranim lukom i umakom od hrena i gina, pulled pork burger, hot dog, palačinke s raznim dodacima, fritule, vafli s nadjevima te energetske palačinke.


Na štandovima će biti bogata gastroponuda / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Na štandovima će biti bogata gastroponuda / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 


Dom za kalendar


Što se tiče ponude mirisnih toplih napitaka, tu su kuhano vino s mješavinom začina, kuhani gin, likeri i rakije, topla čokolada ili primjerice »ča’j v mliku« (produženi cappuccino od crnog čaja začinjen đumbirom, cimetom, crnim paprom i drugim adventskim začinima).
Adventski park pretvorit će se u »Šumu Djeda Božićnjaka« te će ukrasima i lampicama sigurno plijeniti pažnju posjetitelja i biti omiljena fotokulisa mnogih posjetitelja, dok će zgrada stare škole postati dom za adventski kalendar uz kojeg će Crikveničani odbrojavati dane do Božića. Iz Grada Crikvenice pozivaju na oprez te mole sve posjetitelje da na svim lokacijama drže fizičku distancu, a ako ona nije moguća, da svakako nose zaštitne maske.