PREKID TRADICIJE

Adria Advent maraton u Crikvenici ove je godine izostao, ali organizatori tvrde da se iduće godine vraća još jači

Robert Šimonović

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Adria Advent maraton manifestacija je kojom je posljednjih deset godina započinjao Advent u CrikveniciCRIKVENICA – Prvog adventskog vikenda u Crikvenici je održana druga dječja utrka Mali maratonci, no nažalost, ove je godine izostao tradicionalni Adria Advent maraton. Podsjetimo, prošle godine održano je njegovo jubilarno, 10. izdanje, koje je u gradu na Dubračini okupilo 424 sudionika iz države i inozemstva.


Maraton koji se dičio najljepšom stazom uz more, uključivao je glavnu maratonsku utrku na 42.195 metara, utrku polumaratona na 21.0975 metara, kao i utrku građana na 5.000 metara. U sklopu jubilarnog, 10. izdanja Adria Advent maratona, prošle je godine organizirana i prva dječja utrka Mali maratonci čiji je kontinuitet nastavljen i ove godine, ali ne i kontinuitet daleko poznatijeg Adria Advent maratona. Godine 2021. glavni organizatori maratona bili su crikvenička turistička agencija Via Mea te hotelsko poduzeće Jadran, dok su suorganizatori bili Grad Crikvenica, Turistička zajednica grada Crikvenice i komunalno poduzeće Eko-Murvica, a glavni pokrovitelj Županijska lučka uprava Crikvenica.


Tko je kriv?


Zbog kojih razloga maraton nije nastavljen i ove godine, pitali smo prošlogodišnje organizatore – turističku agenciju Via Mea i hotelsko poduzeće Jadran. Direktorica turističke agencije Via Mea Tatjana Maria Plašč u razgovoru nam je priznala da maraton nije organiziran isključivo njezinom »krivicom«, odnosno zato što nije uspjela odraditi sve potrebne preduvjete za njegovu provedbu.
– U agenciji smo suočeni s problemom nedovoljnog broja zaposlenih, tako da jednostavno nismo fizički uspjeli odraditi organizaciju događanja. Također, dobavljači su cijene jako digli, startnine su već i ranije mnogima bile preskupe, sponzora nema ili su vrlo suzdržani, a mi si nakon dvije godine pandemije, bez gotovo ikakvog prihoda, pred ovu jako neizvjesnu zimu nismo mogli dozvoliti bilo kakav minus i dovesti u pitanje egzistenciju naših djelatnika. Agencija se isključivo bavi organizacijom grupnih dolazaka turista i, nažalost, ovoga puta nismo uspjeli odraditi organizaciju maratona, kazala je Plašč, a na pitanje leži li dio krivice i na Gradu, odnosno Turističkoj zajednici grada Crikvenice, odgovara:


– Ne želim krivnju prebacivati na Grad ili turističku zajednicu. Oni nas podupiru od početka, maraton je moja ogromna ljubav i uistinu se nadam da će se on već iduće godine održati, pogotovo s obzirom na to da je izrazito dobro prihvaćen kod brojnih ljudi. Za drugu godinu ćemo se svakako morati presložiti. Imala sam konstruktivne razgovore s turističkom zajednicom i Gradom, gdje smo razglabali o tome da dio organizacije preuzmu na sebe jer se radi o ozbiljnom poslu i pripremi, kaže direktorica turističke agencije Via Mea.


Vlasnik licence


A gdje je u toj priči Jadran, odnosno zbog čega se hotelsko poduzeće ove godine nije uključilo u organizaciju maratona, poslali smo upit samom Jadranu. Kako stoji u odgovoru Lucije Jukić, direktorice prodaje i marketinga Jadrana, agencija Via Mea vlasnik je licence Adria Advent maratona te samostalno odlučuje o navedenom eventu. Jadranova direktorica prodaje i marketinga navodi da je Jadran do sada bio u funkciji suorganizatora maratona te izražava žaljenje zbog neodržavanja maratona ove godine.


– Adria Advent maraton već je prepoznat događaj koji itekako doprinosi bogatstvu ponude izvan sezone te promociji destinacije. Svakako ga vidimo kao strateški projekt na području cijele rivijere te ćemo njegovo održavanje iduće godine objeručke podržati. Crikvenica zaslužuje biti cjelogodišnja destinacija jer za to ima sve preduvjete, izvrsno je prometno povezana, ona je zelena, održiva, zdrava i aktivna, tako da projekt poput maratona koji se cijelom svojom dužinom trči uz samo more, svakako treba istaknuti kao jedinstvenu ponudu na rivijeri, zaključuje Jukić.


Za komentar oko čitave situacije zamolili smo i Grad Crikvenicu te Turističku zajednicu grada Crikvenice. Pitali smo i smatraju li da bi organizaciju maratona trebao preuzeti Grad, odnosno Turistička zajednica grada Crikvenice, s obzirom na to da privlači značajan broj stranih i domaćih gostiju u Crikvenicu, i to u vrijeme posezone, čiji se razvoj u Crikvenici potiče i nastoji i dalje poticati.


– Zaista nam je žao što maraton ove godine nije održan. U proračunu imamo osigurana sredstva za organizaciju događanja, ali nažalost, ako glavni organizator i vlasnik licence prethodno ne odradi svoj dio posla, mi taj dio ne možemo nadoknaditi i preuzeti na sebe ono za što nismo nadležni, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić.


Nadoknada gubitka


Sličnog je stava i gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina.


– Grad Crikvenica pokušava uvijek zadržati visoku razinu organizacije te u skladu s tim načelima donosi odluke. Naime, primarni organizator, pokretač Adventa Adria maratona nije Grad Crikvenica, već Via Mea Travel te Jadran, a Grad Crikvenica bio je u funkciji potpore te manifestacije. Ove godine, nažalost, Jadran nema otvorene hotele u ovome periodu i okolnosti su dovele do nemogućnosti organizacije događaja. Mi kao Grad pokušavamo maksimalno sufinancirati sve u okviru našega proračuna i uvijek kada možemo suradnicima izlazimo u susret, no to nije uvijek moguće. Svaki izostanak nečega tradicionalnoga često je neka vrsta gubitka, no smatramo da smo bogatom ponudom događanja i noviteta doskočili tome nedostatku i nadoknadili gubitak, kazao je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina.