Izgradnja kapitalnog projekta

Novi vatrogasni dom u Škrljevu bit će mjesto vatrogasne izvrsnosti

Sanja Gašpert

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Objekt ima sve potrebne sadržaje gdje će mladi stjecati prva vatrogasna znanja, a dobrovoljni vatrogasci imati uvjete za život, rad i jačanje vatrogasnih sposobnostiŠKRLJEVO – Privode se kraju radovi na izgradnji vatrogasnog doma Škrljevo, kapitalnog projekta Grada Bakra, čija je realizacija započela krajem prošle godine, a nije zaustavljena niti kasni njezin završetak unatoč epidemiji koronavirusa, koja je u nekim općinama i gradovima mnoge projekte usporila, neke čak i zaustavila.


Novi vatrogasni dom gradi se na samom ulazu u naselju Škrljevo, neposredno uz Industrijsku zonu Bakar, na novoformiranoj katastarskoj čestici broj 371/2 k.o. Škrljevo, površine 4648 m2, veličine 910 m2 bruto površine, s novoizgrađenom pristupnom cestom duljine 85 metara.


Investitor projekta je Grad Bakar, a izvođač radova tvrtke Novotehna d.d. Lokacija doma izuzetno je povoljna jer se nalazi na samom ulazu u naselje, a i u Industrijsku zonu, koja u ovom trenutku s realizacijom svih projekata koji se odrađuju postaje najveća zona u Hrvatskoj i najopremljenija svom drugom infrastrukturom.
U Gradu Bakru ističu kako je ova lokacija izgradnje vatrogasnog doma vrlo značajna i u onom dijelu budućeg širenja zone, a i sigurnosti svih poslovnih objekata koji se nalaze na tom prostoru. S novim vatrogasnim domom koji će imati sve potrebne prostorije, skladišta, garažne prostore, parkirne prostore, uz manji sportski teren pored samog doma, s hortikulturnim uređenjem tog prostora, naselja Škrljevo i Kukuljanovo, kao i sama zona dobit će jedan kvalitetan sadržaj.


Ovih dana izvode se finalni radovi na podovima, stolariji i bravariji te se ugrađuje strojarska i elektrooprema. U tijeku je završno asfaltiranje pristupne prometnice i parkirališta te hortikulturalno uređenje, a po završetku svih radova, što se očekuje za desetak dana, objekt će se prijaviti za tehnički pregled radi dobivanja uporabne dozvole.


Uz objekt je uređeno petnaest parkirnih mjesta za korisnike vatrogasnog doma. Sastoji se od svih mogućih sadržaja koji su potrebni vatrogasnom domu, a to su garažni prostori, radionice, spavaonice, kancelarije i sve drugo što je potrebno za funkcioniranje takvog vatrogasnog doma. Uređen je i trg na kojem će biti postavljena skulptura sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Vrijednost investicije jest 11,6 milijuna kuna.


Inače, Bakar ima svoju Vatrogasnu zajednicu koju čine četiri vatrogasna društva. Jedno od njih, DVD Škrljevo, koje je osnovano prije 40 godina, vatrogasni dom čeka već punih dvadeset godina. Budući vatrogasni dom bit će mjesto vatrogasne izvrsnosti gdje će mladi stjecati prva vatrogasna znanja, a dobrovoljni vatrogasci imati uvjete za život, rad i jačanje vatrogasnih sposobnosti. Na bakarskom je području ukupno 421 vatrogasac, uključujući i mlade, veterane i žene, a među njima je 156 vatrogasaca operativaca. DVD Škrljevo ima sedamdesetak članova, a okuplja i velik broj djece i mladih.