EPIDEMIJA NA KVARNERU

Novi Stožer PGŽ-a objavio: Zabrinjava porast pozitivnih među testiranima na 20 posto

Hina, P. N.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

"Struktura oboljelih je stabilna, tako da nema većeg porasta novozaraženih među starijom i školskom populacijom", rekao je Dobrica RončevićRIJEKA – Na području Primorsko-goranske županije u srijedu je potvrđeno 179 novih slučajeva zaraze koronavirusom, stanje je loše, a broj novooboljelih povećava se iz dana u dan, rekao je voditelj županijske Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.


Zabrinjava, kaže, i porast pozitivnih među testiranima na 20 posto. “No, struktura oboljelih je stabilna, tako da nema većeg porasta novozaraženih među starijom i školskom populacijom”, rekao je Rončević na konferenciji za novinare.


Na ovom stupnju epidemije, naveo je, najvažnije je učinkovito liječenje simptomatskih slučajeva bolesti Covid-19 te primjena općih preventivnih mjera, a one su održavanje razmaka među ljudima, nošenje maski, izbjegavanje nepotrebnih okupljanja i primjena općih higijenskih mjera.
“Ako se one primjenjuju striktno, možemo očekivati usporavanje rasta zaraženih. Epidemija još ima veliki potencijal, jer nije veliki postotak osoba koje su preboljele bolest”, zaključio je Rončević.


Novi načelnik Mladen Šćulac


Od utorka Stožer civilne zaštite PGŽ djeluje u novom sastavu a novi načelnik stožera, Mladen Šćulac, inače županijski vatrogasni zapovjednik. Kazao je da je novi sastav stožer imenovao primorsko-goranski župan temeljem pravilnika o sastavu i radu Stožera civilne zaštite. U Stožer su od sad uključeni i ravnatelji Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Doma zdravlja PGŽ, kao izuzetno bitne sastavnice, rekao je Šćulac.


Naveo je i da su jučer i danas održali sastanke s temom suradnje sustava bolnica i obiteljske medicine.


Surađivat ćemo svi zajedno kao i do sad i nastojati raditi što brže i kvalitetnije, istaknuo je.


Marko Boras Mandić: Ovaj posao bio je najveća čast

Sad već bivši načelnik Stožera Marko Boras Mandić od ove dužnosti oprostio se objavom na svom facebook profilu.


“Hvala svim članovima Stožera CZ na suradnji i na velikom doprinosu onda kada je građanima bilo najpotrebnije! Prošli smo zajedno razne ledolome, obilne snjegove, poplave, evakuacije i na kraju ovo zlo od korone. Od svega što sam radio u životu, posao načelnika stožera mi je zasigurno bila najveća čast, naravno i dužnost i obaveza. Neizmjerno sam ponosan da sam u najtežim trenucima mogao rukovoditi tako vrhunskom ekipom. Ekipom koja je uvijek znala šta i kako napraviti. Mnogi ljudski životi su sačuvani. Vjerujem da ti Bog ne može dati više, od dara da možeš drugom ljudskom biću pomoći i život sačuvati. Ponosan na svaku sekundu časne funkcije uvijek smo mislili svojom glavom i ni u jednom trenutku nismo dopustili politici da se miješa u rad stožera. Hvala!”

Ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić rekao je da su razmijenjena iskustva te je utvrđena platforma za bolje praćenje bolesnika u kućama ili onih u samoizolaciji kojima se razviju simptomi. U KBC Rijeka je 21 Covid-19 pacijent. Njih 16 je na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškom kliničkom slikom, četiri su u Respiracijskom centru s težim oblikom bolesti, a jedan pacijent je u izolaciji na Klinici za kirurgiju zbog nužnog i hitnog operacijskog zahvata, rekao je Ružić.


Odgođene neke operacije


Zbog povećanja broja anesteziologa u samoizolaciji, oko 25 do 30 posto kirurških operacija, manjih zahvata koji nisu hitni, odgođeno je do kraja tjedna, a nadamo se da će se uskoro stanje normalizirati, istaknuo je ravnatelj KBC. Naglasio je da nema prodora koronavirusa u KBC ni širenja unutar ustanove. Kako je u KBC-u 3000 zaposlenih, statističkom vjerojatnošću ima pojedinačnih pozitivnih slučajeva Covid-19 te zaposlenih u samoizolaciji.


Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič kazao je da su posljednji sastanci na temu unapređenja suradnje bolničkog sustava i obiteljske medicine u okolnostima epidemije nastavak suradnje još od veljače ove godine. Razrađujemo protokole postupanja i obavještavat ćemo o njima zaposlenike i koncesionare obiteljske medicine te građane, rekao je.