VIŠE PROSTORA ZA MALIŠANE

Novi Dječji vrtić u Otočcu kao zalog bolje budućnosti, otvara se početkom travnja

Marin Smolčić

Izgradnjom novog vrtića njegov kapacitet povećao se sa 70, na 180 djece. Bila je to nasušna potreba Otočca.OTOČAC – Nakon brojnih političkih prijepora i tvrdoglavih opiranja lokalnog HDZ-a, Dječji vrtić „Ciciban“ ovih je dana započeo preseljenje u novu zgradu. Gradsko vijeće koje je imalo neku svoju viziju razvoja Otočca godinama podmeće gradonačelniku Stjepanu Kostalcu, odbijajući sve njegove prijedloge, kao i prijedloge oporbe pa su u jednom trenutku vijećnici HDZ-a javno izjavljivali kako će „HDZ napraviti novi vrtić“. Jedino što javnosti tada niti do danas nisu definirali s čijim bi se novcem to trebalo realizirati.


Zbog epidemije COVID-19 novi bi vrtić trebao početi s radom početkom travnja. O njegovoj važnosti za mlađe obitelji Grada Otočca više nam je rekao gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.
-Izgradnjom novog vrtića njegov kapacitet povećao se sa 70, na 180 djece. Bila je to nasušna potreba Otočca. Trenutno je vrtić u fazi preseljenja i u travnju bi trebao započeti s radom. Najvažnije je to što ćemo od sada moći zbrinuti djecu koja zbog smanjenog kapaciteta starog vrtića nisu mogla imati osiguran smještaj.


To nam zaista puno znači i u demografskom smislu. U novom vrtiću smo zaposlili još šest osoba. Ukupni troškovi rada novog vrtića povećat će se godišnje na oko četiri milijuna kuna, ali sve to ima uporište u činjenici da će sva djeca sada biti zbrinuta u toj ustanovi. Na ovaj način omogućava se i stimulira ostanak mlađih obitelji u Otočcu, što će se svakako pozitivno odraziti na demografsku sliku grada i povećavanje nataliteta, rekao nam je gradonačelnik Kostelac.
Izgradnju novog Dječjeg vrtića „Ciciban“ izvršilo je splitsko poduzeće „Brodogradnja“ d.o.o. Projekt je sufinanciran u iznosu od 7.448.000 kuna kroz mjeru 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja RH. Ukupna vrijednost obavljenih radova novog Dječjeh vrtića „Ciciban“ je 11.002.268,33 kuna bez PDV-a. Na ovaj je način Otočac dobio moderno i funkcionalno zdanje primjereno potrebama najmlađe populacije i njihovih roditelja.
HDZ u Gradskom vijeću stalni je kočničar razvoja Otočca?


Teško je definirati prave razloge uporne rezignacije i negiranja prijedloga i potreba ovoga grada od strane HDZ-ove većine, predvođene predsjednikom Gradskog vijeća Branislavom Šutićem. Na sreću je propala njihova ideja po kojoj je bazen napotrebniji resurs u gradu bremenitom problemima. Gradonačelnik Kostelac podsjetio nas je na neke malo poznate detalje rada i odluka sadašnje većine Gradskog vijeća.


-Lani smo zbo pogrešnih odluka Gradskog vijeća bili jedini gradu Hrvatskoj bez proračuna. Takav je proračun Visoki upravni sud RH proglasio nezakonitim. Ove godine smo ostali bez sredstava za 17 Mjesnih odbora jer po odluci Gradskog vijeća tamo neće biti sredstava za nasipanje i sanaciju prometnica i za javnu rasvjetu. Na ovaj način se zapravo nastavlja pravljenje štete za sve građane. Prve godine su odlukom Gradskog vijeća značajno smanjena sredstva za radio Otočac. Onda su 2019. ukinuli Centar za pomoć u kući koji inače skrbi o 50 starijih i nemoćnih ljudi po okolnim selima. U svemu ovome postoji mnoštvo drugih štetnih odluka, naglašava gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac.


Umjesto rješavanja mnoštva gorućih problema građana Otočca, u proračunu za 2021. predviđena su i usvojena izdvajanja za izgradnju i pokretanja Pučke kuhinje. Još uvijek nije definirano za koga bi se takav sadržaj pokretao i koliko bi se korisnika njome služilo.