LJETNI ĐIR

NOVA VODA: Spas od vrućina na najposjećenijoj plaži u Kostreni

Marko Dobrecović

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Plaža najdraža mladim obiteljima s djecom.Plaža Nova voda u Kostreni jedna je od najduljih, a samim time i najposjećenijih plaža u toj općini. Podjednako je vole mladi i nešto vremešniji, a čini se da je najomiljenija mladim obiteljima s djecom. Oni koji u Kostrenu dolaze automobilom, svog limenog ljubimca mogu parkirati na nekom od parkirališta koja se nalaze iznad svih kostrenskih plaža.


Na plažu Nova voda se dolazi stepenicama uz koje se nalazi rukohvat kako se nitko ne bi ozlijedio. Nakon što se suočite s gužvom koja je čest prizor na plaži Nova voda, počinje misija pronalaska slobodnog komadića plaže na koji možete položiti svoje ručnike i stvari za plažu. Jednom kada ste pronašli svoje mjesto pod suncem ili pod suncobranom, uživanje može početi. Bistro more i nježni obluci čine ovu plažu pitomom.


Budući da je iznad plaže mnogo drveća i raznih grmova, šumovitog dijela i prirodnog okruženja ne manjka. Plaža je dobro opremljena kantama za smeće te postoji kabina za presvlačenje. Na plaži se nalazi i tuš na kojem kupači mogu sprati sol sa sebe, a pitkom vodom koja dopire iz tog tuša se može dopuniti boca vode ili, primjerice, oprati breskve.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak
 


Dobrodošla hladovina


Plaža je primjerena za obitelji s djecom. Mnoge spretne, nespretne ili nestašne ručice su na toj plaži izvježbale svoje prve plivačke zamahe, a vježbaju i dan-danas. Plićak je prostran, a Nova voda je u hladu jako rano, stoga su djeca česta pojava na toj plaži. Tako je bilo i te sunčane nedjelje kada smo je mi posjetili.


– Došli smo s djecom. Klinci se vole tu kupati. Često znamo doći kupati se u Kostrenu i to baš na ovu plažu. Plaža je predivna, a pogodna je i za klince. Plažu bih preporučila svim obiteljima s malom djecom. Parkiralište je blizu i volimo što ima puno zelenila i prirode. Ovdje je sve sasvim dovoljno, poručuje Dunja koja često svrati na Novu vodu.


Osim najmlađih, velik broj kupača svih dobnih kategorija pokazuje svoje plivačko umijeće. Mogu se vidjeti razni stilovi od kojih je slobodni stil ipak najzastupljeniji; tu su još prsni i leđni stil plivanja, a »proleti« i pokoji butterfly. Svi plivači mogu plivati do zaštitnih bovica.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak


 


Ljubljana – Kostrena – Budimpešta


Osim plivanja, postoji još bezbroj »plažnih« aktivnosti kojima kupači mogu ispuniti svoje vrijeme na plaži Nova voda. Najmlađi se vole igrati u plićaku, dok pojedinci rone i traže davno zakopano blago. Sunčanje je i ove godine željena terapija, a kako bi se vitamin D što bolje upio, koriste se razna ulja, marmelade za sunčanje i ostala kozmetička sredstva.


Oni koji na plažu dođu u društvu, vole kartati ili igrati picigin, a »solo izvođači« sa sobom imaju neki od mnogih književnih naslova kojima krate vrijeme ležeći na oblucima Kostrene. Jedna od kostrenskih čitačica je i Slovakinja Adela koja je godišnji odmor odlučila iskoristiti putujući kroz mnoge zemlje središnje Europe.


– Ovdje provodim praznike sa svojom prijateljicom. Za ovu plažu smo se odlučili jer nam je bila najbliža. Kratko ćemo se ovdje zadržati; jučer smo posjetili Ljubljanu, danas se kupamo u Kostreni, a već sutra idemo za Budimpeštu preko koje ćemo se vratiti u Slovačku. Čitam da mi prođe vrijeme.


Ovog ljeta mnogo putujemo vlakom, stoga je čitanje dobar način kako iskoristiti vrijeme. Jadransko more je fantastično, jako je toplo, ali i osvježavajuće. Prije nekoliko dana smo bili u Švicarskoj, njihova jezera su jako hladna.


Sviđa mi se i Hrvatska; ovdašnji ljudi su jako prijateljski raspoloženi, a ono što me posebno ugodno iznenadilo je to da svi jako dobro govore engleski, čak i stariji ljudi. To je nešto što ne bih očekivala, Slovakinja Adela prepričava svoje crtice s putovanja.


Foto galerija: Plaža Nova voda u Kostreni Foto: Mateo Levak


More je super


Kostrenska Nova voda je mjesto predaha svima onima koji su na godišnjem odmoru, kao što je slučaj kod Adele, a svrate i poneki kupači koji još uvijek čekaju svoj godišnji. Kolegicama Nikolini i Yvonne Kostrena i Nova voda možda nisu prvi izbor kada je riječ o odabiru plaža, no budući da moraju biti »stand by«, nedjelju su iskoristile odlaskom na najbližu im plažu.


– Za moj ukus gužve su prevelike. Na plaži je čovjek na čovjeku, a parkirno mjesto je skoro nemoguće pronaći. Ne sviđa mi se ova plaža pretjerano, ovdje smo danas došle jer nam je najbliže poslu.


Radimo u bolnici, stoga stalno moramo biti na telefonu pripravne ako nas pozovu. Radije se kupam na nekoj od plaža na Krku, Cresu ili Lošinju. No ipak, budući da smo danas ovdje, moram reći da je more super. Osvježavajuće je. Na Pećinama je, primjerice, dosta toplije. Jedino što bih možda dodala jest da je kafić na samoj plaži, a ne gore na putu, rekla je Nikolina koja vrijeme na plaži provodi s prijateljicom Yvonne.


Plaža Nova voda i ove godine okuplja mlado i staro, iskusne plivače i plivače početnike, domaće i turiste, ljude koji su spas od vrućina odlučili potražiti u moru bilo da rade ili su na godišnjem odmoru. Jedna od najduljih plaža u Kostreni spremno vas poziva da na njoj provedete dugo ljeto.


Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak