Niz ograničenja

Nema rođendana u dječjim igraonicama u Rijeci: ‘Mjere su malo prestroge’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni BrmaljRIJEKA – Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je epidemiološke upute za rad igraonica i rođendaonica, a prema njima rad tih objekata gubi svoj smisao, jer sve ono čemu igraonice služe, upute brane.


Tako se preporuča održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara, a ako aktivnost podrazumijeva pojačanu razinu kretanja sudionika u prostoru ili se radi o sportskoj aktivnosti, potrebno je definirati broj prisutnih osoba prema kriteriju površine prostora, odnosno jedna osoba na sedam četvornih metara.


Odluči li se pak u igraonici ili rođendaonici pjevati, onda udaljenost među djecom mora biti još veća, jer zbog povećanog rizika od prijenosa patogena zrakom pri pjevanju, za osobe koje pjevaju preporučuje se međusobna udaljenost od 4 metra.


Dezinficiranje i prozračivanje
Pojačana osobna higijena, kao i redovno dezifinciranje i prozračivanje prostora imaju predznak »obavezno«, a dok se za djecu ne preporuča nošenje maski za lice, za zaposlenike takva preporuka stoji.


Prije i nakon svake aktivnosti, sva djeca, kao i zaposlenici, trebaju dezinficirati ruke. Dezinfekciju ruku potrebno je obavljati u redovitim vremenskim razmacima ako se radi o aktivnostima duljeg trajanja.


Za boravak u prostorima igraonica uspostavit će se sustav vođenja evidencije radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.


Informacije sadržavaju ime, prezime i broj telefona roditelja ili skrbnika. Kod dovođenja djece u igraonicu vrijede ista pravila kao i kod dovođenja djece u vrtić, što znači da roditelji u igraonicu ne ulaze, već dolaze do ulaza, pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1,5 metara u odnosu na druge roditelje i djecu.


Djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koja su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaražena bolešću COVID-19, u igraonicu nisu dobrodošla, a preporuka je da se za jednu grupu djece brine jedan zaposlenik, bez »preklapanja«.


Otežan rad igraonica


Nakon korištenja rekvizita i ostale opreme, po završetku aktivnosti i izvedbe sve je potrebno dezinficirati. Isto se odnosi na svu opremu, a preporučuje se i najmanje dva puta dnevno prozračivati prostor u trajanju od pola sata.


Iako sve te stroge epidemiološke mjere otežavaju rad igraonica i rođendaonica, ipak su provedive uz malo truda, no veći je problem što ih takvi objekti nemaju za koga provesti, jer kako kaže vlasnica Igraonice »Eko« Sonja Jurhan Pleše, roditelji se boje i interes za proslavu rođendana ili dolazak u igraonicu samo zbog igre na minimumu je.


– Najveći problem je ograničenje broja djece, jer dok smo ranije radili rođendane na koje je dolazilo tridesetak djece, sada ih može biti tek 15. Međutim, daleko veći problem je što je interes za našu djelatnost jako mali.


Imamo nešto upita, ali daleko je to od onoga kako smo navikli raditi. Propisane mjere otežavaju rad, ali ipak ih je moguće provesti. Ne bi bilo problem ni tako raditi kada bi bilo interesa.


Nadamo se da će u lipnju ipak biti bolje. Ne preostaje nam drugo nego razmišljati pozitivno, kaže Jurhan Pleše.


Što se pak ponašanja djece u igraonici tiče, Jurhan Pleše kaže da je epidemiološke upute pisao netko tko ne poznaje rad s djecom, jer djeca ne znaju što je fizička udaljenost od 1,5 metara, a jednako tako nemoguće im je zabraniti kretanje i igru.