UNATOČ DOGOVORU SA SINDIKATIMA

Neće biti ništa od povećanja plaća odgajateljica i vatrogasaca: Riječko Gradsko vijeće nije prihvatilo rebalans proračuna

Damir Cupać

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Protiv su bili i vijećnici HDZ-a, Mosta i nezavisni vijećnici, s tim da nezavisni vijećnik Davor Štimac niti je bio na sjednici niti je glasao. Ukupno je bilo 16 glasova za rebalans i 15 glasova protivRiječko Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog drugog rebalansa proračuna gradonačelnika Marka Filipovića što znači da od najavljenog povećanja plaća za zaposlenike dječjih vrtića, gradske uprave i vatrogasaca neće biti ništa unatoč postignutom dogovoru sa sindikatima.


Povećanja plaća ugrađerna su u prijedlog rebalansa, a budući da on nije prošao, ne mogu se osigurati sredstva za operacionalizaciju dogovorenog. Kao što su i najavili, drugi rebalans proračuna nisu podržali Vedaran Vivoda iz Akcije mladih i Robert Salečić iz Unije Kvarnera, a bez njih oni koji su podržali rebalans, SDP-ova većina, PGS i Možemo Rijeka, nisu mogli doći do potrebnih 17 glasova za apsolutnu većinu u predstavničkom tijelu koja je potrebna za izglasavanje ovog dokumenta.


Protiv su bili i vijećnici HDZ-a, Mosta i nezavisni vijećnici, s tim da nezavisni vijećnik Davor Štimac niti je bio na sjednici niti je glasao. Ukupno je bilo 16 glasova za rebalans i 15 glasova protiv.
Vivoda i Salečić pojasnili su da ne mogu podržati rebalans proračuna zbog nemogućnosti komunikacije s gradonačelnikom Filipovićem, zbog toga što je prijedlog rebalansa stigao sedam dana prije sjednice te zbog toga što njihovi amandmani koje je gradonačelnik prihvatio krajem prošle godine nisu operacionalizirani.


Gradonačelnik Filipović poručio je da mu je jasno da na 17 potrebnih glasova iz trenutne konstelacije ne može računati, ali da to znači da svatko prihvaća svoju političku odgovornost i da će konačnu ocjenu o svemu dati građani Rijeke na redovnim izborima 2025. godine.