VAŽAN SPOMENIK

Nastavljaju se radovi na sanaciji turske kule u Perušiću

Marin Smolčić 


Stara turska kula u Perušiću jedan je artefakata kojeg vežemo uz neka prohujala vremena što su obilježila ove dijelove Like. To je zdanje i svjedok jednog vremena, ali svakako i objekt kojega ne treba ignorirati, nego li učiniti važnim turističkim sadržajem. Cijela Lika oslobodila se od turskih zločina kada je legendarni pop Marko Mesić iz obližnjeg Mušaluka poveo veliki ustanak koncem 17. stoljeća da bi cijelu Liku oslobodio od Turaka.


U jednom takvom borbenom naletu zapaljena je turska utvrda koja je dominirala perušićkim krajem. Iako je „lički pop sa sabljom“, kako su popa Mesića nazivali Turci, želio u Lici zadržati muslimansko stanovništvo većina turskih obitelji pobjegla je tada preko rijeke Une u Bosnu. Turski osvajači u ono vrijeme uglavnom nisu rušili niti palili kršćanske bogomelje, jedino su u Perušiću nakon osvajanja obližnjiu crkvu Svetog križa pretvorili u džamiju.


Novo ruho stare kule
Prije 15 godina Općina Perušić dobila je od Ministarstva kulture dopuštenje i prva sredstava za uređenje turske kule. Od tada do danas došlo je do mnogih promjena, a neke novije detalje toga zahvata s nama je podijelio Mihael Kurteš koji u ime Općine Perušić koordinira radove na tome objektu.


-Zadnje informacije govore kako će se ove godine izvršiti pokrivanje turske kule. Od Konzervatorskog odjela čekamo odluku hoće li za prekrivanje biti korištena starinska drvena šimla, ili ćemo koristiti neki drugi materijal. Uglavnom, do ove jeseni kula će svakako biti pod krovom. Kula je zapravo već sada pokrivena, ali je riječ o krovištu koje čeka završnu sanaciju.U tijeku je izrada dokumentacije po kojoj će se izvršiti unutarnje uređenje i opremanje ovoga objekta sa muzejskom zbirkom, istaknuo je Mihael Kurteš.


Unatrag 15 godina u obnovu i uređenje turske kule u Perušiću uloženo je oko 500 tisuća eura. Prije nego li objekt bude završen očekuje se postavljanje vanjske stolarije, prilazne čelične rampe i cjelovito uređenje okoliša. Perušićki kraj od ovog objekta i njegovog budućeg atraktivnog sadržaja puno očekuje u turističkom smislu.